Skocz do zawartości

Zdjęcie

Lokacje a rzeczywistość

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

The Iceman

The Iceman

Administrator honorowy

• Administrator
  • 1665 postów
  • Frakcja

Jupiter będzie na pewno bo wiem

To już wiadomo od dawna, choćby z oficjalnej zapowiedzi twórców.

dobrym pomysłem było by umieszczenie go gdzieś w tej Prypeci

Park zabaw porośnięty jest teraz drzewami i jest tam dość duże promieniowanie. Chciałbym to zobaczyć w grze. Pozostaje tylko nadzieja, bo twórcy nic o tym nie wspominali.

w Cieniu Czarnobyla był już Młyn Diabelski

Tak, to prawda, faktycznie był.
  • 0

robin00: Nie rozumiem jaki masz cel we wgrywaniu patcha. Po pierwsze to nielegalne, a po drugie ingeruje w strukturę gry i nie dziw się że masz problemy.

wolfenstein

wolfenstein

Turysta

• Użytkownik
  • 27 postów
Jupiter będzie na pewno bo wiem. Ale wesołego miasteczka jeszcze nie widziałem. W googlach znalazłem kilka zdjęć i muszę przyznać, że dobrym pomysłem było by umieszczenie go gdzieś w tej Prypeci. W grafice google wpiszcie 'Pripyat Funfair' i od razu wyświetlą się zdjęcia. Ale jeśli mnie pamięć nie zawodzi to w Cieniu Czarnobyla był już Młyn Diabelski...
  • 0

The Iceman

The Iceman

Administrator honorowy

• Administrator
  • 1665 postów
  • Frakcja

Na zdjęciu te obszary na żółto zaznaczone to obszary mocnego promieniowania??

Nie. Są to punkty oznaczające prawdziwe lokacje docelowe.

I kolejna aktualizacja...

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Na pierwszym i drugim obrazku przedstawiono rysunek łodzi i prawdziwe zdjęcia, a na trzecim wielki dźwig w grze i w rzeczywistości. Czwarty obraz to mapa Google z zaznaczonymi głównymi obszarami.

Na niebiesko - obszar przemysłowy "Jupiter"
Na czerwono - lokacja Zaton, prawdopodobnie wyschnięty port rzeczny
Na fioletowo - park zabaw w centrum miasta (m.in. słynny Diabelski Młyn)
Na zielono - wschodnia część Prypeci
  • 0

robin00: Nie rozumiem jaki masz cel we wgrywaniu patcha. Po pierwsze to nielegalne, a po drugie ingeruje w strukturę gry i nie dziw się że masz problemy.

LordDino

LordDino

Barman

• Administrator
  • 2513 postów
Mówiłem niedługo będziemy mogli się sami poruszać po Prypeci hihihi. Na zdjęciu te obszary na żółto zaznaczone to obszary mocnego promieniowania??
  • 0

Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurzyli.
Dołączona grafika

Albert115

Albert115

Stary Wyga

• Mechanicy
  • 594 postów
Bardzo wierne odwzorowanie. Postarali sie. :-D
  • 0
Ja mógłbym być mordercą
I ciała wasze żreć
Te świeże i te zgniłe
Z włosami albo bez
Ja mógłbym, ja mógłbym, ja powinienem być!
I śmierci maszyną, maszyną śmierci być!

The Iceman

The Iceman

Administrator honorowy

• Administrator
  • 1665 postów
  • Frakcja
Po lewej stronie widok w rzeczywistości, a po prawej odzwierciedlenie w grze.

Kino "Prometeusz" (także pomnik, który był symbolem miasta):

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Drzewo Przyjaźni (składa się z piętnastu tabliczek, każda oznaczająca republikę byłego Związku Radzieckiego):

Dołączona grafikaDołączona grafika

A na tej mapie zaznaczono prawdziwe lokacje docelowe:

Dołączona grafika
  • 0

Provokator

Provokator

Wędrowiec

• Użytkownik
  • 151 postów
Ale nie byłeś pewien...
  • 0

LordDino

LordDino

Barman

• Administrator
  • 2513 postów
No to chyba to samo napisałem czyż nie??
  • 0

Dołączona grafika

Provokator

Provokator

Wędrowiec

• Użytkownik
  • 151 postów

Poza tym to miasto chyba było budowane specjalnie do tego celu i chyba było dość młode ogólnie powstało chyba trochę przed elektrownia ale głowy za to info nie dam.

Miasto powstało przed elektrownią dla ludzi którzy pracowali w elektrowni i ich rodzin. Łącznie ich było ok 50 tys.I miasto miało 16 czy 17 lat :P
  • 0

LordDino

LordDino

Barman

• Administrator
  • 2513 postów
Ale to robi wrażenie tylko czy mój staruszek to dźwignie tak żeby coś chociaż z tego dało się oglądnąć.
  • 0

Dołączona grafika

bas001

bas001

Doświadczony

• Użytkownik
  • 360 postów
Bez komentarza :mrgreen: ....a tak po prawdzie do takiej gry,aż się prosi mieć wysiupany komp i co najmniej 22 calowy monitor-wtedy to dopiero będzie efekt,sam miód,realizm gwarantowany.
  • 0

The Iceman

The Iceman

Administrator honorowy

• Administrator
  • 1665 postów
  • Frakcja

Pływanie na pewno będzie

Będzie można było biegać po wodzie tylko do określonego momentu.

A tutaj macie porównanie prawdziwej łodzi (znajduje się ona w miejscowości Skadowsk na Ukrainie pod tą samą nazwą) z tą, którą ujrzymy w grze:

Dołączona grafika

Oczywiście GSC zrezygnowało z gąszczu drzew, bo po co przecież urozmaicać grę klimatem...
  • 0

Najemnik32

Najemnik32

Twórca/Redaktor

• Użytkownik
  • 301 postów
Pływanie na pewno będzie. Przecież w jednej lokacji widać staw, chyba że będzie on do kostek naszemu bohaterowi (kochane GSC).
  • 0
Dołączona grafika

Alex Degtyarev

Alex Degtyarev

Gość w Zonie

• Użytkownik
  • 16 postów
Ciekawe czy będzie fabryka Jupiter w multi. Chyba się będzie w tą mapkę fajnie grało. I fajnie by było gdyby się dało pływać, ale pewnie będzie albo PROmieniowanie albo Ściana Z Czegokolwiek firmy GSC :P.
  • 0

aen

aen

Kot

• Użytkownik
  • 63 postów
  • Frakcja
Szkoda że nie wszystkie fotki sie ładuja w powiekrzeniu wyskakuje jakiś błąd :evil:

Albert115, Nom mozna pomylic zdjecia z lokacji stalkera ze screenami na pierwszy rzut oka, pokazuje to jak twórcy odwzorowuja niektóre detale z prawdziwych miejsc w grze.

[ Komentarz dodany przez: Elvis Scatter: Wto 19 Maj, 2009 ]
Na załadowanie zdjęć trzeba trochę poczekać i się wyświetlą ;-)
  • 0

Filippo23

Filippo23

Stary Wyga

• Użytkownik
  • 541 postów

z dbaloscia o kazdy detal

twórcy musieli go zmniejszyć trzykrotnie i podobnie było też z budynkami w Prypeci.

Dla mnie, tamta stalkerowa Prypeć, to tylko kilka budynków. Co do Oka Moskwy - gdyby chcieli przenieść całe, musieli by stworzyć oddzielną mapę - jest takie wielkie.
  • 0
Jesteśmy armią Freda Karno,
Piechotą śmiechu wartą,
Nie umiemy się bić i nie umiemy strzelać
Jaki z nas, cholera, pożytek?

Dołączona grafika

bas001

bas001

Doświadczony

• Użytkownik
  • 360 postów

Poza tym to miasto chyba było budowane specjalnie do tego celu

Dokładnie,przed postawieniem elektrowni i Oka Moskwy były tam dziewicze tereny i zapadłe ukraińskie wsie.
  • 0

LordDino

LordDino

Barman

• Administrator
  • 2513 postów
Poza tym to miasto chyba było budowane specjalnie do tego celu i chyba było dość młode ogólnie powstało chyba trochę przed elektrownia ale głowy za to info nie dam.
  • 0

Dołączona grafika

bas001

bas001

Doświadczony

• Użytkownik
  • 360 postów
A tak odbiegając trochę od tematu,miasto Prypeć na lata 80 ubiegłego wieku to było prawdopodobnie najnowocześniejsze miasto w ZSRR-ot taki wzorcowy przykład socrealizmu,a przy okazji propagandy radzieckiej.Na owe czasy były tam nowoczesne przedszkola,ośrodki sportu,place zabaw o których inne miasta mogły sobie pomarzyć-fakt,mieszkała tam elita radzieckiej atomistyki,więc i warunki mieli lepsze od przeciętnych Rosjan.
  • 0

The Iceman

The Iceman

Administrator honorowy

• Administrator
  • 1665 postów
  • Frakcja

Być może będzie to rejon portu rzecznego w Czarnobylu-

Na zdjęciach poniżej znajduje się port rzeczny, o którym mówisz. Nazwano go cmentarzyskiem statków i "stoi" tam do dziś, przez przeszło dwadzieścia lat. Niektóre ze statków brały udział w likwidacji, a reszta została porzucona przez ich właścicieli po katastrofie w Czarnobylu z uwagi na wysoki poziom promieniowania.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
  • 0

Albert115

Albert115

Stary Wyga

• Mechanicy
  • 594 postów
Widac, ze tworcy gry naprawde sie postarali z odwzorowaniem lokacji. Mozna by powiedziec, ze te zdjecia wygladaja zupelnie jak stalker, tylko sa ladniejsze. :-D
  • 0
Ja mógłbym być mordercą
I ciała wasze żreć
Te świeże i te zgniłe
Z włosami albo bez
Ja mógłbym, ja mógłbym, ja powinienem być!
I śmierci maszyną, maszyną śmierci być!

bas001

bas001

Doświadczony

• Użytkownik
  • 360 postów

Zaton to właśnie Darkwater wspomniany na początku tematu.

Być może będzie to rejon portu rzecznego w Czarnobylu-na jednym ze screenów czy też fan-artów można dostrzec na wpół zatopioną barkę,więc prawdopodobnie to właśnie będzie Darkwater.Obraz jest nawet zatytułowany Zaton,a jest to właśnie port rzeczny:

http://stalker-epos.ogl.ru/zp/pictures/art/zaton_art.jpg
  • 0

Wulv

Wulv

Turysta

• Użytkownik
  • 48 postów
Mnie aż tak nie interesują pierwowzory lokacji z gry, zostały przerobione na jej potrzeby. Bardziej interesuje mnie jak to będzie wyglądało i jak będzie się tam walczyć z Zoną i jej atrakcjami :P
  • 0

The Iceman

The Iceman

Administrator honorowy

• Administrator
  • 1665 postów
  • Frakcja
Najbardziej zastanawia mnie gdzie znajduje się lokacja Zaton, która ma być nowym miejscem w grze. Została odwzorowana na podstawie istniejących miejsc i jest duże prawdopodobieństwo, że Zaton to właśnie Darkwater wspomniany na początku tematu.
  • 0

bas001

bas001

Doświadczony

• Użytkownik
  • 360 postów
Dołączona grafika

Zaznaczony teren to jest właśnie cmentarzysko maszyn.Natomiast w powiększeniu ta mapa wygląda tak:

http://pripyat.com/en/photo_gallery/maps/3/573.html
  • 0

LordDino

LordDino

Barman

• Administrator
  • 2513 postów

Limańsk jest prawdopodobnie odzwierciedleniem miasta Czarnobyl,w zaokrągleniu można to tak określić.

I pewnie stąd są te zdjęcia które się pokrywają według mnie z rzeczywistością. Pomimo tego, że Limańsk jest wymyślony są w nim fragmenty rzeczywistości.
  • 0

Dołączona grafika

bas001

bas001

Doświadczony

• Użytkownik
  • 360 postów
Limańsk jest prawdopodobnie odzwierciedleniem miasta Czarnobyl,w zaokrągleniu można to tak określić.
  • 0

The Iceman

The Iceman

Administrator honorowy

• Administrator
  • 1665 postów
  • Frakcja

Wysypisko

Wysypisko jest odwzorowaniem terenów, gdzie w rzeczywistości znajduje się cmentarzysko maszyn. To jedynie wariacja na temat tej lokacji, bowiem twórcy nie ukazali nam właściwego fragmentu.

Instytut Agroprom

Instytut Agroprom również w pewnym sensie pochodzi z "Pikniku na skraju drogi", więc nie ujrzymy go w rzeczywistości.

jedynie co to pewnie Kordon

Jedynie przedsionek Kordonu można uznać za prawdziwy. W rzeczywistości znajduje się tam posterunek wojskowy, reszta jest wymysłem twórców oraz mieszanką charakterystycznych miejsc i obiektów.
  • 0

LordDino

LordDino

Barman

• Administrator
  • 2513 postów
Ale miejsca w Limańsku odpowiadają pewnym zdjęciom które gdzieś widziałem (min. plac zabaw i chyba ten mostek z podejściem pod dom). Czerwony Las ma chyba taki sam ksztat w rzeczywistości. chyba ja YuoToube jest filmik który przedstawia oryginalne zdjęcia i ich odwzorowanie w grze jak znajdę to wrzucę.
  • 0

Dołączona grafika

aen

aen

Kot

• Użytkownik
  • 63 postów
  • Frakcja
Dzięki za szczegółowe wyjasnienia tak też myślałem że Limańska nie ma w rzeczywistosci, jedynie co to pewnie Kordon oraz Wysypisko i Instytut Agroprom istnieje naprawde.
  • 0
CPU:AMD Phenom II X4 955 RAM: Corsair 6 GB XMS3 GPU: GeForce 9600GT OS: Windows 7 Professional x64

The Iceman

The Iceman

Administrator honorowy

• Administrator
  • 1665 postów
  • Frakcja

Wiesz może czy Limańsk jest taki sam w rzeczywistosci

Mała poprawka: miasto Limańsk nie istnieje w rzeczywistości, co nie wyklucza faktu, że w grze znajdują się istniejące obiekty.

Dolina mroku czy Rostok i zachodnia częśc tej lokacji Dzicz są gdzies na necie zdjecia tych lokacji??

Dolina mroku została utworzona prawdopodobnie na podstawie jakiejś opuszczonej fabryki, a sama Dzicz ze słynnym Barem na czele pochodzi z "Pikniku na skraju drogi" braci Strugackich.
  • 0

aen

aen

Kot

• Użytkownik
  • 63 postów
  • Frakcja
Pewnie rozumiem cię doskonale, zapomniałes dodać ze nie tylko budynki Prypeci są zmniejszone ale i całe te miasto.Wiesz może czy Limańsk jest taki sam w rzeczywistosci jak w grze pewnie też nie. I jak z lokacjami takimi jak Dolina mroku czy Rostok i zachodnia częśc tej lokacji Dzicz czy są gdzies na necie zdjecia rzeczywistych odpowiedników tych lokacji??
  • 0

The Iceman

The Iceman

Administrator honorowy

• Administrator
  • 1665 postów
  • Frakcja

z dbaloscia o kazdy detal

Może nie do końca, ale zawsze coś charakterystycznego dla danego terenu się znajdzie. Dajmy dla przykładu Oko Moskwy - w rzeczywistości jest to wielki radar liczący aż 10 kondygnacji, w grze niestety twórcy musieli go zmniejszyć trzykrotnie i podobnie było też z budynkami w Prypeci.
  • 0

aen

aen

Kot

• Użytkownik
  • 63 postów
  • Frakcja
To lubie w stalkerze te odwzorowanie lokacji z dbaloscia o kazdy detal :P
  • 0
CPU:AMD Phenom II X4 955 RAM: Corsair 6 GB XMS3 GPU: GeForce 9600GT OS: Windows 7 Professional x64

The Iceman

The Iceman

Administrator honorowy

• Administrator
  • 1665 postów
  • Frakcja

Kto wie czy wszystkie lokacje dostepne w Shadow of Cherobyl sa w rzeczywistosci dostepne czy tylko część

Tak jak piszesz, tylko część lokacji z gry istnieje w rzeczywistości. Mam tu na myśli elektrownię w Czarnobylu, miasto Prypeć, Bagna, Wysypisko, Kordon, Czerwony Las i Jantar. Niestety, lokacje te niekiedy odbiegają od rzeczywistości i w grze ukazany jest tylko ich słuszny fragment oraz poszczególne, charakterystyczne obiekty, jak Oko Moskwy.
  • 0

aen

aen

Kot

• Użytkownik
  • 63 postów
  • Frakcja
Zdjecia robią wrazenie dobra robota, zawsze wiedzalem ze to co widac na ekranie w grze nie jest tylko i wyłacznie wymyslone i zrobione przez grafików a raczej wiernie odtworzone miejsca na Ukrainie.Kto wie czy wszystkie lokacje dostepne w Shadow of Cherobyl sa w rzeczywistosci dostepne czy tylko część??
  • 0

bas001

bas001

Doświadczony

• Użytkownik
  • 360 postów
Prawdopodobnie te wagony były zawalidrogami i zostały poprzewracane bo tarasowały przejazd ciężkiego sprzętu,a reszta zniszczeń to już dzieło człowieka i upływającego czasu.
  • 0

LordDino

LordDino

Barman

• Administrator
  • 2513 postów
Ciekaw jestem kto lub co i po co powywracało te pociągi. Przecież tego ot tak sobie człowiek takich rzeczy nie robi albo w jakimś celu albo tego nie rozumiem. Poza tym gołymi rękoma się tego nie zrobi więc ciągnąc ciężki sprzęt do tego to już zupełna paranoja dla mnie.
  • 0

Dołączona grafika

The Iceman

The Iceman

Administrator honorowy

• Administrator
  • 1665 postów
  • Frakcja
W chwili obecnej potwierdzone jest, że ujrzymy w grze miasto Prypeć, wysiedloną wioskę Kopacze w Czarnobylu, opuszczoną fabrykę "Jupiter", stację kolejową w Janowie i bagienne mokradła Darkwater. Twórcy starają się jak najwierniej odtworzyć te lokacje. Poniżej opisałem fabrykę "Jupiter" i stację kolejową w Janowie, uzupełniając wszystko zdjęciami.

Jupiter

Opuszczona fabryka "Jupiter" w Prypeci - jedno z tajemniczych miejsc w Zonie. Typowa "skrzynka pocztowa" z czasów Związku Radzieckiego. Prawdopodobnie służyła wtedy jako tajny zakład wojskowy, z którego kraj czerpał zyski. Biorąc pod uwagę "pokojowy" charakter ZSRR, w obronie przemysłu pracował praktycznie każdy obywatel - poczynając od uprawy pól, a kończąc na Instytucie Fizyki Jądrowej. "Jupiter" był oficjalnie odgałęzieniem kijewskiego zakładu "Majak", który zajmował się przeróbką wypalonego paliwa jądrowego, a nie produkcją tworzyw sztucznych. Po awarii reaktora w Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej, "Jupiter" stał się niezdatny do użytku. Likwidatorzy budynku z 1986 nie wspominają dobrze spędzonych w nim chwil. Po kilku latach "Jupiter" stał się własnością "Kompleksu". Do czego był on potrzebny, to nadal pozostaje wielką tajemnicą.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Janów

Stacja kolejowa w Janowie położona jest kilka kilometrów na południowy zachód od Prypeci. W jej obrębie można znaleźć zniszczony magazyn i zatrzymane w czasie, zardzewiałe już pociągi.

• 0

Burbon

Burbon

Gość w Zonie

• Użytkownik
  • 16 postów
Załączony plik  DSC_2374.JPG   156,62 KB   13 Ilość pobrań

Chata Zulusa.
  • 1

Papaczos

Papaczos

Tłumacz

• Użytkownik
  • 730 postów
  • Frakcja
  • LocationKompleks Wentylacyjny
A to sama stacja, w środku i na zewnątrz plus chata Zulusa z innej perspektywy:

Załączony plik  janov.jpg   82,44 KB   18 Ilość pobrań

Załączony plik  stacja.jpg   48,01 KB   27 Ilość pobrań

Załączony plik  zulu.jpg   50,72 KB   19 Ilość pobrań

Trzeba przyznać, ze się postarali. Zaczynam szukać dalej
  • 0
Dołączona grafika

When you look into an abyss, the abyss also looks into you...

LordDino

LordDino

Barman

• Administrator
  • 2513 postów
Ale kto wtaszczył t ę łódź do środka to ja już nie wiem i po co.
  • 0

Dołączona grafika

Papaczos

Papaczos

Tłumacz

• Użytkownik
  • 730 postów
  • Frakcja

Ale kto wtaszczył t ę łódź do środka to ja już nie wiem i po co.

Jak to kto? Aszot. A po co? Żeby sprzedać ją Hawajczykowi, żeby mieć więcej kasy na blanty u Gandzi :wink:
  • 0
Dołączona grafika

portals

portals

Główny administrator

• Administrator
  • 1217 postów
Naprawdę super zdjęcia. Proszę wrzuć jak załączniki żeby te zdjęcia nie przepadły za jakiś czas. Zwiększyłem maksymalny rozmiar do 3464x2312px aby zdjęcia dobrze wyglądały.
  • 0
Linux Registered User #532527

Papaczos

Papaczos

Tłumacz

• Użytkownik
  • 730 postów
  • Frakcja
Wrzucę jak tylko wrócę do domu (30/03) tam mam tę stronkę dodaną do ulubionych. Jak znajdę tutaj, to wrzucę wcześniej. Cieszę się, że się podobają.
  • 0
Dołączona grafika

korn06

korn06

Odkrywca

• Tropiciel
  • 2182 postów
  • Frakcja
Budynek w Limańsku:
Dołączona grafika
  • 1
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych