Co sądzicie o grze S.T.A.L.K.E.R.: Cień Czarnobyla?

Według mnie Cień Czarnobyla jest lepszy od Czystego nieba. A brak pojazdów w obu częściach? To jest niewątpliwie zaleta. Obie części gry straciły by swój klimat i urok, gdyby panowie z GSC zdecydowaliby się na umieszczenie pojazdów. A co wy o tym myślicie?

STALKER kryje w sobie niepowtarzalny klimat, którego by stracił gdyby pojazdy w Zonie były. Powierzchnia gry jest, owszem, duża, ale całe piękno jest właśnie w pokonywaniu tych odległości “z buta”.

Zgadzam się, że bez pojazdów pokonywanie odległości jest nudne. Korzystam w grze z modów dodających pojazdy. Tu kłaniam się moderom, którzy naprawili według mnie, błąd autorów.

Nie. Samochody trzeba spawnować samemu, nie istnieje funkcja odblokowująca samochody zdolne do jazdy. Nazwy ID obiektów w stalkerze są bardzo dziwne, więc raczej ich nie znajdziesz. Pozostaje ręczne umieszczanie pojazdów na mapie.

Samochody są, wystarczy zmienić linijkę, czy dwie. Jeśli nie pomyliłem czegoś.

Dlugie trasy w stlkerze sa bardzo nudne i mysle, ze to byl zly pomysl, zeby nie umieszczac samochodow w grze. Naszczescie sa mody. :mrgreen:

Umieszczenie pojazdów wiązało by się z usunięciem anomalii przynajmniej z głównych dróg, ponieważ wiechanie w taką anomalię z dużą prędkością kończyłoby się pewną śmiercią.

No ale to jest w końcu Zona! Nie może być takich dróg, jak np. w Niemczech :slight_smile: Krótko podsumowując: coś za coś (szybsze przemieszczanie kosztem ostrożności, bezpieczeństwa).

Umieszczenie pojazdów wiązało by się z usunięciem anomalii przynajmniej z głównych dróg, ponieważ wjechanie w taką anomalię z dużą prędkością kończyłoby się pewną śmiercią. A jeżeli chcesz już koniecznie pojeździć sobie to można ściągnąć moda który całkowicie zmienia Zonę. To jest takie moje skromne zdanie nie wiem co inni na to powiedzą.

Brakuje mi wyciętych z gry Bagien, Martwego Miasta i militarnych stalkerów. No i najlepszej giwery myśliwskiej - TOZ 34.

Co do pojazdów, to trudno powiedzieć. Z jednej strony wszędzie daleko, z drugiej… w sumie nie ma gdzie jeździć, wszędzie anomalie. Pomysł z przewodnikami w CN był niezły. Co do Cienia… Dlaczego wycięto rzucanie granatami przez NPC? :wallbash:

No cuż pojazdy w niektórych lokacjach jak np dzicz czy prypeć… Nie wyobrażam sobie tego praktycznie trzeba wymieniać nasze autko co 2 lokacje ale w kordonie czy magazynach no to już spoko tam by się przydły i jeszcze koniecznie na wysypisku.

W pierwotnej wersji Wysypiska pojazdy to niewypał. A to dlatego, że miało takie a nie inne ukształtowanie terenu, dziury w asfalcie większe niż na polskich drogach.