Czerwony Las

Co sądzicie o Czerwonym lesie w grze i na realu? Czytałem że Las został ścięty i zakopany pod ziemią… na jego miejscu rośnie obecnie nowy drzewostan.
Promieniowanie na tym terenie od `86 roku znacznie osłabło… choć jest nadal wysokie.
Średnie promieniowanie tła np. w Polsce wynosi ~15uR/h - mikro-rentgenów na godz.
W czerwonym lesie promieniowanie tła sięga ~1R/h
Na drodze promieniowanie wynosi ~15mR/h
Dla człowieka zabójcza jest ekspozycja ~500R/h w czasie ~5h
To jest nie realne żeby przy takich dawkach promieniowania normalnie funkcjonować, nawet w kombinezonach. No, ale to jest tylko gra.

Dokładnie tak Albert jak mówisz, ścieli te drzewa co rosły a na ich miejsce nie posadzili nowych tylko same wyrosły.

To chyba wyrosly jakies nowe drzewa z tych co zakopali…

To zapodaj link jak mozesz.

Czytałem o tym na jakimś forum. Są to nie potwierdzone informacje.

Czerwony Las, Czarnobyl jak i Prypeć nie są na pokaz i nie jet to miejsce do żartów, pośmiewisk itp

Tak, to nie jest śmieszne, więc nie dlatego o tym piszemy. To jest po prostu ciekawe i fascynujące. Oraz warto mieć świadomość, co może się stać, co zrządza promieniowanie.

Zaraz, zaraz… lasy iglaste nie rosną tak szybko (mam na myśli dzikie odmiany drzew, a nie “domowe” odpowiedniki). Promieniowanie w Czerwonym Lesie przekracza dopuszczalną normę. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo że ludzie, który wystawili się na promieniowanie w tamtym miejscu, zachorują na raka, chorobę popromienną lub po prostu zostaną inwalidami. Tak niestety jest i należy wziąć to do siebie. Czerwony Las, Czarnobyl jak i Prypeć nie są na pokaz i nie jet to miejsce do żartów, pośmiewisk itp. Tak więc jeśli pragniecie się tam udać, nie szalejcie za bardzo i uważajcie na swoje zdrowie. Jak to powiedziano… promieniowanie radioaktywne to niewidzialny wróg. Jest jak duch, a my opowiadamy o nim legendy. Ot taki mały off-top :frowning:

Skad masz takie informacje? Ja nic o tym nie slyszalem. Da sie w ogole cos posadzic na tak skarzonej ziemi?

Na miejsce tego lasu podobno posadzili nowy.

No mówię, że zbrązowiały od promieniowania - o ile wiem iglaki dość mocno reagują na promieniowanie.

Tylko dziwne - brązowe iglaki w kwietniu, być może na początku maja? Dość rzadkie zjawisko… A jeśli nawet, to musiały od czegoś zbrązowieć…

W tym rejonie nie byłem, ale wiem, że tzw. Czerwony Las istnieje, ale w chwili obecnej to puste pole, silnie napromieniowane. Owe świecenie to legenda tak jak opisaliście wyżej - iglaki zbrązowiały i dlatego tak to wyglądało.

Ja czytałem gdzieś, coś takiego że Czerwony Las - a oryginalnie “Rudawy Las”

Był czerwony/ rdzawy na skutek zbrązowieniu drzew na skutek opadu radioaktywnego pyłu z palącego się grafitu.

Legenda o “świeceniu” wzięła się z faktu - że większość lasu była iglasta,… a jak wiadomo iglaki nie zrzucają na zimę liści/ igliwia - czyli nie zmieniają koloru - ludzie widząc rudawe sosny zaczeli snuć legendy i opowieści… bo było to dla Nich - szczególnie dla miejscowych bardzo dziwne i niezrozumiałe.

[ Dodano: 2008-11-25, 20:17 ]

Czyli na realu prawdopodobnie las nie istnieje, a w grze las jest. Chyba producenci zrobili Czerwony Las, żeby było ciekawiej, a leśnik w czerwonym lesie to już zupełnie przesada z fantastykom. Nikt by tam nie przeżył, a on jeszcze przeżył wybuch.

Ja słyszałem, że tuż po katastrofie, Las ten aż się “świecił” od napromieniowania (na czerwono), dlatego nazywany został Czerwonym Lasem. Nie wiem, ile w tym prawdy, a ile fikcji… Mimo wszystko, oto zdjęcie.
P.S Sory, że taka słaba jakość zdjęcia, ale wystarczy raz kliknąć nań.