Człowieczy Los - Powrót (Definitive Edition)

Tytuł oryginalny: Путь Человека: Возвращение Definitive Edition
Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006 (OGSE)
Data premiery: 22.09.2022 r.
Autor: @CiberZold

OPIS:

Spoiler

Definitive Edition to próba odświeżenia oraz - jak sam autor zaznaczył - zainteresowania nowego pokolenia graczy starym już modem pt. Człowieczy Los - Powrót.

Zmiany w stosunku do oryginalnej wersji:

• Przerobiono praktycznie cały arsenał broni - animacje, tekstury i modele zaczerpnięto w dużej mierze z Gunslinger WP [SoC Edition].
  • Usunięto stare i niedopracowane animacje podczas korzystania z przedmiotów.
  • Dodano nowe modele dłoni u protagonisty.
  • Na wszystkich lokacjach dodano nową, letnią roślinność i trawę.
  • Jupiter, Zaton, Prypeć i Bagna zapożyczono z https://stalkerteam.pl/t/topic/25799/https://stalkerteam.pl/t/topic/28764.
  • Zmieniono i poprawiono pogodę na niektórych lokacjach.
  • Poprawiony ambient.
  • Zastąpiono niektóre nieprawidłowe lub irytujące dźwięki u mutantów.
  • Poprawiono starcia ze szczególnie niebezpiecznymi potworami.
  • Inne, drobne poprawki.

PORADY:

Spoiler

Możliwe problemy techniczne.

1. W Prypeci przed zabraniem artefaktu Kompas należy wykonać zapis gry. Po jego wzięciu nastąpi spawn monolitowców i może zdarzyć się wylot bez loga.
  2. Ze względu na 32-bitowy silnik Cienia Czarnobyla i zmiany, jakie autor wprowadził mogą pojawić się wyloty - szczególnie podczas zbliżania się do stalkerskich baz. Problem wynika z powodu obciążenia pamięci.
  3. Zdarza się, że animacja biegu, podczas gdy trzymamy, w dłoni granat się zacina, a jego samego nie sposób rzucić. W tej sytuacji można schować granat i ponownie go wyjąć lub zmienić jego rodzaj.

GALERIA:

Spoiler

INSTALACJA:

Spoiler

Zalecana kolejność instalacji:

1. Cień Czarnobyla 1.0006.

1. Pobrane i wypakowane archiwum moda (gamedata, bin, user, fsgame.ltx) umieszczamy w głównym katalogu gry.

1. Pobrane i wypakowane archiwum z poprawką do moda (gamedata) umieszczamy w główny katalogu gry.

Uwaga! Nie należy wprowadzać zmian w pliku user.ltx.

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Mod:

• Google Drive - [KLIK]

Poprawka:

• Google Drive - [KLIK]

Łatki:

Źródło:

4 Likes

Jak na ten moment, jest problem z pobraniem moda. Przyczyną jest przekroczenie jakiegoś limitu pobrań.

Trochę to dziwne, bo patcha pobrałem bez problemu, a na logikę, powinien też mieć limit przekroczony.

I prośba do @Wojownik . Autor moda w dyskusji z grającymi, wstawił do niej 3 pliki naprawiające wyloty. Ale mogą je pobrać tylko zarejestrowani. Nie chciało by Ci się je pobrać i tu wkleić?

@kondotier Proszę:

@Wojownik Dzięki.

@Agrael Dobrze byłoby te trzy pliki z uwagą, że likwidują wyloty, dodać do instalacji.

DODANO. Poprzednik tego moda miał spolszczenie.

Sądzę, że i w tym, dialogi nie uległy większej zmianie. Gdyby znalazł się chętny do tłumaczenia, to ma z czego skorzystać.

U mnie mod się pobiera, ale ciekawe, czy jest inny link.

Pliki, które dodał @Wojownik już dorzuciłem do wstawki.

Jeżeli chodzi o spolszczenie Człowieczy Los: Powrót na silniku OGSE, to @mrozek dodał ogłoszenie, że rozpoczął prace, ale linku nie ma.

@Agrael Chyba mógł zrezygnować z tłumaczenia, bo aby dla naszych graczy było ono czytelne, obowiązkowo trzeba przetłumaczyć ponad 200 plików dźwiękowych, w których zawarte są istotne dla gry informacje. Bez nich będzie to gra częściowo po omacku. Widocznie go to przerosło. Tak więc kto nie zna rosyjskiego, raczej w moda nie pogra.

@kondotier

Ewentualnie zrezygnował z braku czasu.

O ile dobrze rozumiem, to Człowieczy Los - Powrót jest swego rodzaju kontynuacją moda Człowieczy Los Krok w Nieznane: Deja Vu, którego mamy po polsku.

Były chyba wstępne plany spolszczenia CzL P., ale zrezygnowano.

@Agrael Człowieczy Los, to cykl modów, ale ze sobą nie powiązanych. Występują enpece o tych samych ksywkach, ale ( nie mam tego pewności ) w każdym modzie inny jest GB. Jeszcze raz powtarzam. Nawet jeśli mody zostaną przetłumaczone tylko w części tekstowej bez przetłumaczenia ( nawet poprzez napisy ) plików dźwiękowych, to niewielu będzie w stanie zagrać.

I skoro pobrałeś moda, to mam taką sugestię. W pierwowzorze moda w który grałem, wyłapałem katalogi opisane grażdanką i wstawiłem do niego opisy w robalach. Jeśli masz trochę czasu, to sprawdź, czy i w tym te katalogi też są takie.

Ja ciągle mam komunikat o przekroczeniu pobrań.

@kondotier Ja go nie pobierałem, a tylko sprawdziłem, czy się pobiera. Podejrzewam, że jest grażdanka, bo autor tej wersji nic nie zmieniał w scenariuszu. Tak przynajmniej pisał.

No to ja w takim razie mam pecha. Ciekawe, czy jeszcze ktoś próbował go ściągnąć.

W dniu 27.02.2023 o 10:56, Agrael napisał(a):

Ewentualnie zrezygnował z braku czasu.

to to :grin:

Druga sprawa tak jak @kondotier wspomniał jest to przeogromna ilość kluczowych przemyśleń Bohatera… najgorsze w tym wszystkim jest to, że nikt nie zadbał aby były do nich napisy. Wszystko trzeba umieszczać na ekranie. Twardy orzech do zgryzienia, poleciałem z motyką na słońce. :face_with_tongue:

1 Like