Od czasu do czasu kilka artefaktów przemieni ci się w kocie łby.Mi przez całą Soliankę przemieniły się coś 4 razy.Drobna uciążliwość.Aaa lepiej ich nie sprzedawaj ani nie wyrzucaj.
Póżniej podziękujesz.
Nie ominiesz tego.Po prostu tak jest skonstruowana gra.Na samym początku dostajesz o tym info od Arhary na kordonie jak podchodzisz do fermy.Nie przyglądałem się temu dokładnie które się zmieniają,mi tak gdzieś za 4 na raz.Możliwe że rządzi tym jakiś skrypt bo pierwsza przemiana też była na Radarze jak podchodziłem do dziury w płocie od strony lasu.Jak pamiętam tak było za każdym razem a zaczynałem 3 razy.Przemiana może być też uzależniona od stopnia trudności na jakim grasz,wyższy-częściej-więcej.Ja zawsze gram na stalker.
To jest wpisane w fabułę gry, jeżeli zapisujesz często savy, to możesz wrócić do stanu z przed zamiany, schować gdzieś arty żeby nie było ich w ekwipunku - przebyć tą “barierę” i po kłopocie. Pojawi Ci się komunikat na czerwono ale jeżeli nie będziesz miał artefaktów w plecaku nic się nie stanie. Ponowne przejście tej samej bariery nie powoduje już degradacji artefaktów. 10 kocich łbów będziesz potrzebował do późniejszej fabuły, 2 dostaniesz za questa a resztę musisz znaleźć lub wyprodukować czyli stracić arty. Przy strefach powodujących degradacje pozostaw w plecaku albo slocie takie na których Ci nie zależy i to one się zdegradują, pamiętaj jednak, że degradacja w danym miejscu następuje tylko raz.
Najlepszy na to sposób na oszukanie “zjadacza artów” opisał Vorenus… Mnie bardzo zdenerwowało na Bagnach, że zniknęły mi wszystkie dobre kamyki więc postanowiłem pokombinować i skutek :
Jeżeli trafisz na miejsce gdzie robią się łby..wykonaj te czynności… zapamiętaj miejsce, wróć do poprzedniego zapisu i powtórz ten odcinek drogi przed dotarciem w strefę zrób nowy zapis. Wszystkie dobre kamyki zostaw na ziemi następnie wejdź w strefę niszczenia artów . Zona zabierze sobie jakieś mniej wartościowe, a potem wróć po resztę.
2.Można też powtarzać ładowanie zapisu, który wykonaliśmy przed wejściem. Za każdym wgraniem zapisu w tym miejscu zmienia się liczba, oraz rodzaj niszczonych artów.Możesz wybrać tą ,która Cię satysfakcjonuje..(w wyniku prób udało mi się zmniejszyć straty z 9 do 3 szt.)
W grze jest kilka miejsc gdzie tworzą się…Kocie łby …opisany sposób działa wszędzie tak samo…