Lost Alpha Enhanced Edition [OBT]

Ktoś to sprawdzał ? To jest patch nakładany na 1.2.2 czy całość ? Spolszczenie działa ? Dzięki za info jak ktoś już grał

V1.3 jest nakładana na 1.2.2. Nowa gra wymagana.

O spolszczeniu z 1.2.2 zapomnij bo w tej wersji jest dużo zmian, w tym nowe zadania, bronie itd to i tak pewnie byłby jakieś dziwne wyloty.

Jak chcesz grać to po rosyjsku.

1 Like

@Marqz Znaczy wylotów jako tako być nie powinno bo w spolszczeniu do LA EE 1.2.2 nie ma żadnych skryptów - jedynie pliki tekstowe w folderze pol, plik localization.ltx i tekstury czcionki, więc działać będzie i jeśli coś będzie się wywalać to jedynie z winy samego moda.

Po prostu może brakować nazw i opisów broni czy przedmiotów, dialogów, nazw, celów i opisów nowych zadań w PDA. Ale to co dotychczas było w LA EE będzie się wyświetlać :wink:

Myślę, że nawet ten mod na wiadomości z Zony powinien działać.

2 Likes

A nie będzie się krzaczyć bo jak czytałem zmiany to tam przeprojektowane różne rzeczy jakieś nowe funkcjonalności dodano do moda itp?

Zresztą jak co to @Marqz będzie robił za królika doświadczalnego :grin:

Nie powinno, akurat pliki językowe do Lost Alphy są zrobione tak, że nie zepsują nic w grze. nawet jeśli dodano nowe funkcje. Pamiętam bo przecież robiłem polonizacje do 1.4007 i pliki językowe są osobno i tylko posiadają odnośniki do czego i gdzie ma być przyporządkowany tekst. Więc obecna wersja będzie działać, ale wszystko to co nowe będzie nieprzetłumaczone, a to co zostało zmienione nie będzie się zgadzać po prostu, tak samo jak przebudowane dialogi nie będą miały sensu z tym co trzeba będzie zrobic.

Ma to też dobre strony, bo łatwo można wyłapać co jest nowe i co wymaga łumaczenia. Korzystam z tego też teraz przy OLR 3.0 SOP, który ma w ten sam sposób plki tekstowe ułożone.

@tom3kb Jest dokładnie tak jak @FeRu napisał.

Ogólnie cały pic z plikami tekstowymi w X-Ray’u polega na tym, że będzie wszystko działać o ile wszystko jest dobrze w samym pliku .xml z tekstem tj. o ile nie zapomni się np. znaku na końcu linijki z tekstem lub pod nią, ewentualnie <string_table> na początku i </string_table> na końcu pliku - jeśli są na swoich miejscach to plik tekstowy na 99% nie spowoduje wylotu.

Fakt, czasem się zdarza tak, że skrypty są w jakiś sposób powiązane z plikami tekstowymi i wtedy choćby złe formatowanie może powodować wylot - np. kiedy oryginalny ruski plik jest w UFT-8, a tłumacz wybierze windows-1250 (który obsługuje nasze ą, ć, ę itd.), ale Lost Alpha nigdy nie miała żadnych skryptów wymagających tłumaczenia, więc powinno wszystko śmigać i tylko te nowe rzeczy nie będą miały tekstu.

Swoją drogą, planuje ktoś robić adaptację spolszczenia z 1.2.2 do 1.3? :stuck_out_tongue: Bo ja nie będę ukrywał, że przeniosłem swój focus na poprawianie Stalkera 2 i za bardzo już nie grzebię w spolszczeniach do S1 poza Gammą :stuck_out_tongue:

A no to dobrze, lepiej jak się fachowcy wypowiedzieli to rozwiewa wątpliwości :blush:

Ohoho…Żeby tylko życia starczyło na tą syzyfową pracę i obyśmy wszyscy dożyli dokończonej i naprawionej wersji S.T.A.L.K.E.R. 2… choć osobiście nawet złotówki u buka bym na to nie postawił :poop:

Proszę zostaw jeszcze troszkę focusa dla S1 :folded_hands::sweat_smile: bo kilka ciekawych projektów na horyzoncie i akurat Twoja pomoc i doświadczenie będzie na wagę złota, zwłaszcza jeśli moderzy nie uporządkują plików jak w Lost Alphie i będzie konieczna kombinacja ze skryptami itd :slight_smile:

Jeśli chodzi o adaptacje LA DC EE i jeszcze kilka innych liter 1.3 :distorted_face: to ja nie planuję, jak mam czas to siedzę i dłubię przy OLR 3.0 SOP, ale może ktoś znajdzie czas i chęć, zwłaszcza, że te narzędzia, które wrzuciłem bardzo ułatwiają i przyspieszają robotę w tłumaczeniu.

He he :smiley: Znaczy teraz to jest stosunkowo spokojny okres bo nie wychodzą za bardzo żadne nowe mody i gdybym jeszcze grał to inna sprawa bo pewnie bym się starał na bieżąco poprawiać linijka po linijce (owszem, jest trochę linijek w translacji S2, które nie wymagają poprawek, ale niektóre to… szkoda strzępić ryja), ale takie szopki jak ta w spoilerze przelały w moim przypadku szalę goryczy. Kilka tygodni już S2 nie odpalałem i chyba wrócę dopiero po aktualizacji silnika (no chyba, że DLC wyjdzie pierwsze):

Podsumowanie

https://www.youtube.com/watch?v=KGQqV8r6GDk

No co jak co, ale jak stoję od typa z 5 metrów i to jeszcze sporo obok, a on wali z AKS-74U na wprost i ja dostaję obrażenia od każdego jego pocisku to coś jest z tą grą grubo nie tak :stuck_out_tongue:

Definitywnie nie mówię NIE S1, ale jakoś motywacji nie mam do tłumaczenia. Jakiś czas temu zgrzebałem większość spolszczenia do Atrybutu, ale potem mi się odechciało i finalnie go nie dokończyłem, tak samo do najnowszej wersji Tajnych Ścieżek 2 i prawdę powiedziawszy to póki co nie specjalnie chce mi się ogarniać spolszczenie do LA EE 1.3 - na razie obserwuję ich VK od czasu do czasu, jak przestaną sypać łatkami i ogłoszą, że to wersja na jakiś dłuższy czas to wtedy pomyślę - 1.2.2 mam nadal na dysku, a bez sensu zaczynać dłubaninę jak co chwila łatki wychodzą.

Znowu jakby się ktoś inny zabrał za adaptację to wiadomo, że podpowiem, albo pomogę jak będzie trzeba :wink:

1 Like

Jasne poniał ja :slight_smile: Nie rozumiem natomiast dlaczego po 2ch latach od premiery nie naprawiono jeszcze tego cholernego aimbota przeciwników i nie poprawiono obrażeń zadawanych przez broń, gdzie stalkerzy wytrzymują po 4-5 headshotów z karabinu szturmowego, mutanty po 10, a często mniejszy kaliber zadaje większe obrażenia niż większy kaliber :distorted_face: O bardzo szczątkowym AI już nawet nie chce się rozpisywać bo wszystko jest w temacie o S2. Ja po kilku godzinach porzuciłem S2 jeszcze w wersji 1.0 i czekałem z nadzieją, że do 6-mcy ją poprawią i będę mógł spokojnie pograć i nie tracić zdrowia psychicznego wkoorwiajac się na każdym kroku na głupoty, błędy i niedoróbki czy dziwne rozwiązania… no i po prawie 24 miesiacach nadal takiego wała :fu: i nie mam pojęcia kiedy i czy w ogóle doczekam chwili, że S2 będzie przyjemny do gry bez wrzucania dziesiątek modów naprawiających wszystkie niedoróbki…

Co prawda mody trochę to poprawiają, ale S2 jest w wielu aspektach popsuty od podstaw i tego raczej nie da się już naprawić.

Wracając jednak do tłumaczeń LA DC EE… FF GG :smiley: to sądząc po opisach i ambicji moderów będzie sporo roboty z polonizacją więc tak jak mówisz warto poczekać aż wyjdą wszystkie ważniejsze fixy i poprawki.

upierdliwy wylot przy wyjściu z x7 (przedmieścia Prypcia) - wpis o którym mowa jest w xrgame.dll - ktoś wi jak to naprawić? Zdjąłem wszystkie tłumiki ze wszystkich giwer w ekwipunku i dalej wylata

FATAL ERROR

[error]Expression    : assertion failed
[error]Function      : CWeapon::Load
[error]File          : Weapon.cpp
[error]Line          : 727
[error]Description   : m_sSilencerName.size() > 0

stack trace:

0023:66B24743 xrCore.dll, xrDebug::fail()
0023:65D32A66 xrGame.dll, CDialogHolder::operator=()
0023:65D3FA12 xrGame.dll, CDialogHolder::operator=()
0023:66B26CFE xrCore.dll, str_container::dock()

(post usunięty przez autora)