Oblivion Lost Remake 2.5

@rakurator Gra ma być z fixem 59 a nie 56. Chyba, że literówkę zrobiłeś. Jeśli jednak to fixx56 to może teraz działać prawidłowo ale w pewnym momencie się wykrzaczy i wyleci przez konflikt plików zwłaszcza jeśli chodzi o charakterystykę NPC nie z tej wersji tak jak to było na początku gdzie przez pomyłkę wrzuciłem do polonizacji pliki z fixx46 zamiast 59.

Walnąłem literówkę (pewnie przez to że moja partnerka mi nad głową stała). Ogólnie zaraz będę wychodził na wysypisko (parę zadań u żaby muszę zrobić ) i na razie jest wszystko git. Gram z paczką na te modele broni i całkiem fajnie to wygląda.

Pasowało by wrócić do tego moda i sobie przypomnieć atmosferę buildowską

Update polonizacji v24.05.2026. Poprawiono kilka błędów w dialogach będących pozostałością poprzednich wersji oraz znalezione do tej pory nieprzetłumaczone kwestie w opisach i znacznikach zadań. Wielkie dzięki dla @smox za pomoc w odszukaniu tych robali :slight_smile:

1 Like

Gram sobie w tego moda, testując przy okazji spolszczenie najnowszego patcha zrobione przez @FeRu i muszę przyznać, że to bardzo dobry mod. Polecam.

Screen z Cichych Wzgórz (Magazyny Wojskowe)

3 Likes

Mam problem z zadaniem - Wyłączyć instalację “Dzięcioł-1” na Radarze. Po naciśnięciu przełacznika następuje wylot -

FATAL ERROR

[error]Expression : !lst.empty()
[error]Function : CHudItem::animGet
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\HudItem.cpp
[error]Line : 295
[error]Description : idle_g_aim

San tego nie ogarnę, potrzebuję pomocy.

Brakuje jakiej animacji . Możesz sprawdzić co jest w plikach instalacyjnych ?? i poszukać brakującego ?

1 Like

Wybacz @Marcx , ale nie mam zielonego pojęcia co mam zrobić. Możesz wytłumaczyć mi to dokładniej?

@smox Na appro pod takim samym logiem znalazłem fiks:
fwr_olr_quickfix2.rar (2,1 MB)
Może naprawi ten wylot.

2 Likes

O widzisz to bład związany z packiem FWR. Mimo, że dość dobrze przeszukiwałem wątek na AP-Pro by znaleźć i dolączyć wszystkie mini fixy, które wyszły od czasu Fixx59 to ten przegapiłem. Zostanie dołączony do paczki polonizacji :slight_smile:

1 Like

Wielkie dzięki. Gra ruszyła dalej, bardzo mnie to cieszy, bo szkoda by mi było kończyć grę tak blisko zakończenia.

1 Like

Rozmawiałem właśnie na AP-PRO z autorem OLR 2.5 OGSR StrawFlux odnośnie projektu gdzie zasugerowałem parę rzeczy i Wysłałem mu pliki polonizacji :slight_smile: Gdy wyjdzie już jego wersja moda będzie zawierała do wyboru język Polski wraz z Rosyjskim i Angielskim z poziomu gry :flexed_biceps: :smiling_face_with_sunglasses:

Zmian w jego wersji będzie mnóstwo:

Zmiany względem podstawowego OLR 2.5 Fixx59
  1. Pełne przeniesienie wszystkich funkcji OLR 2.5 do silnika OGSR w wersji 2.1.407
  2. Schemat towarzyszy głównego bohatera (korzystając z radia przy wejściu do X18, możesz wydawać polecenia swoim towarzyszom zdalnie)
  3. Zmiana tekstur dłoni podczas zmiany kostiumów, a także w przypadku przedmiotów ze skórą (na przykład radia X18)
  4. Porzucenie pamięci masowej pstor na rzecz pamięci masowej xvars (koniec z uszkodzeniem pliku zapisu spowodowanym przepełnieniem pakietów sieciowych)
  5. Notatnik PDA również został przekonwertowany na xvars, co pozwala na zapisanie dowolnej liczby znaków.
  6. Opcjonalne nogi z perspektywy pierwszej osoby
  7. Opcjonalny tryb offline AMC z OLR 3.0
  8. Globalne i losowe cele dla NPC w strefie z OLR 3.0
  9. Prośby od NPC z OLR 3.0
  10. Możesz też zapytać NPC-ów, czy widzieli jakieś wydarzenia, jak w OLR 3.0.
  11. System handlu NPC z kupcami z OLR 3.0 (jeśli NPC ma dużo przedmiotów w plecaku, sprzedaje je kupcowi)
  12. Różne poprawki i usprawnienia rozgrywki (zmiana przypisania klawiszy do sterowania pojazdami itp.)
  13. Wyświetlanie nagród za zadania cykliczne
  14. Sekcje ocen i statystyk powróciły do ​​PDA
  15. Zwłoki NPC będą zawierały faktycznie zgromadzony łup, a nie ten wygenerowany.
  16. Dźwięki podczas używania jedzenia i artykułów konsumpcyjnych
  17. Zwłoki zamienią się w plecaki (wzięte z fork Snowy’ego)
  18. NPC-e noszą najlepsze kombinezony
  19. Pakiet broni FWR WP OLR Edition
  20. Alternatywne celowanie bronią
  21. Obsługa stacjonarnych karabinów maszynowych w różnych lokalizacjach
  22. Naprawiono problemy z grawitacją w przypadku obiektów pochodzących z anomalii grawitacyjnych, samochody nie latają już w powietrzu (z nowszej wersji OGSR)
  23. Poprawka mapy w PDA (pobrana z nowszej wersji OGSR)
  24. Dodano obsługę zmiany tekstur amunicji broni (zaczerpnięto z nowszej wersji OGSR)
  25. Dodano obsługę losowego wyboru wizualnego dla postaci niezależnych (NPC), podobnie jak w przypadku generowania nazw (zaczerpnięte z forka Snowy)
  26. NPC otrzymuje rzeczywistą wartość towarów sprzedanych w celach handlowych, biorąc pod uwagę ich stan.
  27. Korekty do wiadomości AMK
  28. Dodano aktywowany ruchem ślad po pijawce
  29. Dodano dźwięk włączania/wyłączania latarki
  30. Stamina Fix (pobrane z CoC-Xray)
  31. Dodano tablice zadań z OLR 3.0
  32. Wiele poprawek dla zadań planszowych
  33. Zadania z tablic są teraz wyświetlane w PDA wraz ze standardowymi zadaniami.
  34. Promieniowanie z artefaktów znajdujących się w ekwipunku i pojemników na nie sprzedawanych przez kupców
  35. Zestawy naprawcze do pojazdów naprawiają teraz 10% i mogą naprawić pojazd do 100% (jeden zestaw naprawia 50%)
  36. Naprawiono nieprawidłowe identyfikatory historii dla niektórych postaci niezależnych i potworów (z tego powodu niektóre zadania nie miały znaczników na mapie)
  37. Swobodowcy w zadaniu zabicia kontrolera w MG będą nieśmiertelni, dopóki główny bohater nie zabije kontrolera.
  38. APC może strzelać z KPVT
  39. Schemat omijania anomalii dla NPC-ów
  40. NPC-e nie sprzedają swoich przedmiotów ze slotów.
  41. Opcjonalne konfiguracje broni (jeśli wyłączone, będą pochodzić z Lost Alpha)
  42. Naprawiono niepoprawny kanał alfa dla zrzutów ekranu PNG
  43. Zaktualizowane modele NPC autorstwa Hater8
  44. Obsługa zmiany języka w menu gry (pobrana z nowszej wersji OGSR)
  45. Przeróbka zamka klawiszowego (zaczerpnięta z nowszej wersji OGSR)
  46. Dodano metodę set_name() dla obiektów serwera (pobrano z nowszej wersji OGSR)
  47. Napój energetyczny został przywrócony
  48. Dodano moduł wyrzucania Zewu Prypeci
  49. Dodano anabiotyki z Zewu Prypeci
  50. NPC będą szukać schronienia przed emisją
  51. O czasie trwania kolejnej emisji możesz dowiedzieć się od profesora na Yantarze.
  52. W końcowej fazie uwalniania NPC-ów ci, którzy nie zdążą się ukryć, zginą lub zostaną ranni.
  53. System cofania etapów misji podobny do tego w Call of Pripyat (dzięki Prophet)
  54. Odwołanie do rzutu piorunem (zaczerpnięte z nowszej wersji OGSR)
  55. Bone Fix (zaczerpnięte z nowszej wersji OGSR)
  56. Naprawiono problem z zawieszaniem się granatników przy ustawieniu tri_state_reload = off (zaczerpnięte z nowszej wersji OGSR)
  57. Naprawiono problem, w wyniku którego postać była nieprawidłowo umieszczana w samochodzie po przeniesieniu się do innej lokalizacji (z nowszej wersji OGSR)
  58. Stałe przechowywanie indeksów węzłów AI dla dużych siatek AI (pobrane z nowszej wersji OGSR)
  59. Naprawiono problem z brakiem aktualizacji pogody (pobrano z nowszej wersji OGSR)
  60. Poprawka dotycząca deszczu (pobrana z nowszej wersji OGSR)
  61. Naprawiono ładowanie geometrii cienia (pobrane z nowszej wersji OGSR)
  62. Poprawka dla „ślepych" granatów podlufowych (wzięte z nowszej wersji OGSR)
  63. Poprawka nocnego otoczenia (wzięta z nowszej wersji OGSR)
  64. Odgłosy kroków NPC (wzięte z nowszej wersji OGSR)
  65. Poprawka granatu kontaktowego (wzięto z nowszej wersji OGSR)
  66. Ulepszenia w przełączaniu języków (zaczerpnięte z nowszej wersji OGSR)
  67. Tłumaczenie na język angielski (nie jest jeszcze ukończone)
  68. Poprawki zadań cyklicznych (pobrane z forka Snowy)
  69. Wszystkie ukończone zadania są teraz uwzględniane w statystykach w PDA
  70. Napraw game.time() (dzięki prophet)
  71. Napraw generate_time i split_time (dzięki joye-ramone)
  72. I wiele innych rzeczy…

Jeśli OLR 2.5 wyjdzie tak dopracowany z najlepszymi rzeczami adaptowanymi z OLR 3.0 porzucając wszystkie :poop: rzeczy i rozwiązania to będzie to bez wątpienia Najlepsza wersja Oblivion Lost Ever :slight_smile:

@FeRu się robi ekspert od Oblivion Lost Remake :blush:, które czym się różni i w ogóle. Najpierw Olr zwykłe, potem Olr ze zmianami od community, teraz Olr Ogsr​:grin:

1 Like

Taa… można tak to nazwać :smiley: OLR to mój ulubiony mod, wersję 2.5 przeszedłem chyba ponad 15 razy i nie znudzi mi się nawet za 30 razem. Uwielbiam koncepcje “tego samego Stalkera” bo zakochałem się w tej grze już od czasów pierwszych zapowiedzi i screenów w 2002 roku. Modów do trylogii ograłem dziesiątki i wiele z nich było i jest świetnych, ale OLR i stara koncepcja będzie dla mnie numerem 1 tak samo jak dla wielu jest Anomalia czy Gamma (choć akurat te 2 mody mi nie siedziały…i siedzieć nie będą..nie lubię chorobliwego zbieractwa każdej napotkanej śrubki…te 2 mody to de facto zupełnie inne gry osadzone w świecie Stalkera :man_shrugging: )

Te stare wersje lokacji, pogoda, grafika, fizyka itd mają w sobie jakiś taki urok i atmosferę nie do podjobania :smiley:

OLR i Lost Alpha będą zawsze u mnie na szczycie listy, choć kto wie czy Back to the STALKER nie namiesza i nie zmieni mojego rankingu bo to kolejny mod w tej koncepcji tyle, że koncentruje się na odwzorowaniu Stalkera z 2004 i najlepszego buildu 1935.

Tutaj najnowsza wersja polonizacji OLR 2.5 Fixx59 ( Final release candidate 1)

Poprawiłem kolejne znalezione błędy dzięki @smox :oncoming_fist::smiling_face_with_sunglasses: , zmieniłem opisy kilku przedmiotów oraz broni w wersji standard i FWR, zmieniłem kilka dialogów tak by brzmiały naturalniej, poprawiłem opisy rang oraz wrzuciłem kilka małych dodatków jeszcze do polonizacji. Pack FWR został zaktualizowany o fix1 i fix2 eliminujący wyloty.

2 Likes

Mod OLR 2.5 z Fixem 59 ukończony. No cóż, ten mod jak pewnie wszystkie mody ma swoje lepsze i gorsze strony. Tego oceniam bardzo wysoko, chociaż przyznaję, że trochę sam w nim pozmieniałem tak by ułatwić sobie rozgrywkę.

Widok na Prypeć z dachu jednego z budynków -

Ostatnia rozmowa z przedstawicielem Świadomości Z w końcówce gry -

2 Likes

Cześć

Znalazłem mały problem po instalacji spolszczenia OLR 2.5 fixx59

Gra mi się wysypywała z logiem

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
[error]Line : 73
[error]Description :
[error]Arguments : LUA error: …s\stalker-olr25\gamedata\scripts\bind_stalker.script:407: attempt to index global ‘nd_news_main_data’ (a nil value)

Problem jest w lini 147 pliku nd_news_main_data.script

"O, wojskowi coЬ niespokojni, widocznie kreatury postanowi≥y zrobiж, z rana, rozpierduchк na posterunku!

trzeba na końcu domknąć teks

“O, wojskowi coЬ niespokojni, widocznie kreatury postanowi≥y zrobiж, z rana, rozpierduchк na posterunku!”

Pozdrawienia

2 Likes

Dzięki, poprawione już. Kurła sprawdzałem te cholerne skrypty chyba z 20x wszystkie a i tak przegapiłem tą malutką pierdółkę, która wysypać może całą grę.

Zauważyłem też, że tam jeszcze jedna kwestia była nie przetłumaczona więc poprawiłem rónież i to, a także jeszcze kilka innych baboli, które rzuciły mi się w oczy podczas gry.

3 Likes