Dzisiaj oglądając informacje na tvn usłyszałem o udostępnieniu dla grup turystycznych terenów Prypeci z wyłączeniem rejonu sarkofagu. Komercja zniszczy zone.
Już nie długo Zony nie będzie jak nam postawią kopułę nad elektrownią ![]()
Ciekawe ile będzie kosztowała taka wyprawa i jakie pamiątki będzie można kupić na miejscu? Komercha wkrada się wszędzie i to jest wielki błąd.
Można jechać w każdej chwili z Bispolem. ( polskie biuro ) Za około 650 zł.
Proszę
Czarnobyl wycieczki, Czarnobyl Tour - Biuro podróży Bis-Pol
Fajnie tylko że mi by rodzice nie pozwolili heh.Może kiedyś.
Można pojechać i zwiedzić, ale masowa turystyka jak dla mnie spowoduje że te martwe i opuszczone miasta i miejsca stracą swoją tajemniczość.
Wjedziemy do Prypeci zamiast my i nasza wycieczka to w tle 34 wycieczki. Zrobi się jak an targu ![]()
Jako pamiątke z Czernobyla będzie można zabrać fragment muru i w ciągu kilku lat wszystkie budynki zostaną rozebrane.
Sam nie wiem… Z jednej strony to dobrze, że można zwiedzać te okolice a z drugiej jest jak piszecie, bo turyści są jak szarańcza. Biada miejscom kultu lub pamięci gdzie turystyka jest puszczana bez wędzidła i istnieje pozwolenie na zabierania “pamiątek” - to taki wyrok śmierci dla tych miejsc. Osobiście wpuszczałbym w Strefę ludzi ale grupy zorganizowane na wzór wycieczek do muzeum w Oświęcimiu - żadnej swobody - poruszamy się tylko za przewodnikiem i łapy precz od “rekwizytów”.
Zorganizowane grupy maksymalnie 10 osobowe, opiekunowie grupy i przewodnik, trasa zwiedzania zaplanowana i problem rozwiązany. Podejrzewam że tak właśnie będzie.
I tak teraz jest. Ale z tym kamieniem to może taki pomysł na rozbiórkę ? Tania i nawet szybka ![]()
Na Murze Berlinskim dało się zarobić to dlaczego nid da się na cegłach z Czernobyla.
Dokładnie danieldino a motyw z tą kopułą chyba był w filmie bitwa o Czarnobyl.
a tam nie grozi Skażeniem w Prypeci ?
Z pomiarów wynika, że kwadrans dziennie można połazić.
Trochę was nie rozumiem. Z jednej strony negujecie otwieranie zony, bo turystyka zniszczy to muzeum, a z drugiej, źle wam że nie możecie tam iść i pozwiedzać.
To jak ?
Zwiedzać Zonę mogą tylko ci co najpierw zdadzą egzamin ze znajomości świata stalkera.
Reszta won do Egiptu.
Można jechać w każdej chwili z Bispolem. ( polskie biuro ) Za około 650 zł.
Bispol ma ograniczenia____http://strefazero.org/?id=104&ArticleId=84,tu masz wpływ na kształt wyjazdu.