Długo myślałem , zanim otworzyłem ten temat . W moim ulubionym czasopiśmie CDA
dużo miejsca poświęcają redaktorzy na …walkę z wiatrakami … , ale z każdym zdobytym
młodym/dojrzałym człowiekiem , który zrozumie , że kradzież bułki jest tożsama z kradzieżą
Audi A6 i programem komputerowym to wielki plus.
Tu zmierzam do rzeczy. Jest to czasopismo z gruntu komercyjne , ale mają chłopaki miejsce
w druku na swoje przemyślenia i walkę ze ZŁODZIEJSTWEM . Wymieniajmy na naszym
Forum również opinie z piratami (złodziejami).
Bardzo chciałbym mieć Porsche 911 ,tylko nie mam na to kasy , ale to nie znaczy , że go ukradnę . Po prostu jeżdżę cytryną. Jak nie stać mnie było na gry, to czekałem aż potanieją.Zadowalałem się dodatkami dołączanymi do czasopism.A rozmawiać i tłumaczyć trzeba ,choćby profilaktycznie a unikanie tematu to właśnie chowanie głowy w piasek .
Z całym szacunkiem : unikanie rozmów na temat seksu/antykoncepcji ,narkotyków czy piractwa to hipokryzja.
Przykładem tego co mówicie jest pakiet Microsoft Office licencja domowa na 3 stanowiska (3 stanowiska, nie instalacje - wedle opisu z pudełka), ale ogranicza się to do 3 instalacji - znam ten program i te problemy bo sam w domu korzystam z tego pakietu na kilku komputerach. Zwykle kiedy jest ograniczona ilość instalacji/stanowisk aby ja odnowić wystarczy zadzwonić do producenta - supportu oficjalne lub czego kol wiek tam.
Polskie prawo jest jednoznaczne - nie wolno czerpać korzyści materialnych z np. filmu gry, którą kupiłeś i skopiowałeś i rozpowszechniłeś. Możesz robić ile chcesz kopii ale jak sprzedasz jedną to jesteś już w teorii nazwany piratem.
Pamiętajmy, że ściąganie różnego rodzaju plików mp3 nie jest do końca przestępstwem - piractwo jest wedle kodeksu karnego przestępstwem karanym, o ile autor utworu w jakiś sposób go udostępnił w sieci - wielokrotnie znajduje tego typu pliki, które autor udostępnia po jakimś czasie jako darmowe do zdobycia w sieci, ale to, że potem ktoś to umieszcza na własnym serwerze i też udostępnia to już niestety inna bajka.
Ucinanie rozmowy z piratami dla mnie to jedyne wyjście, gdyż tłumaczenie im, że tak nie wolno, że to jets złe itd nic nie da - powiedzcie mi, macie nielegalną kopię gry i chcecie sie czegoś dowiedzieć, macie problem z grą, piszecie o tym na forum i dostajecie odpowiedź że to nieładnie mieć nielegalną grę, co zrobicie wówczas? Powiecie przepraszam i pójdziecie do sklepu kupić grę? Nie sądzę. Powiecie raczej spadaj na drzewo nie twój interes. Albo trzyma się piratów krótko - tj. zero tolerancji i rozmowy, albo to będzie walka z wiatrakami.
Owszem winę w tym wszystkim ponoszą producenci filmów i gier i muzyki żądając czasem bajońskich sum za swoje produkty - przykład osobisty - teraz czekam na grę Call of Duty 5, jednakże nie zależy mi na niej aż tak, aby wydać na nią 120 zł - około tej sumy krążą ceny gry. Owszem stać mnie to pewnie wydam tę kasę, ale to jest o całe 30-40 zł za dużo według mnie. I jak tu się dziwić, że ludzie, którzy nie mają tak dobrze, aby kupić sobie grę za 100 zł jak lubią grać i kupują owe gry dość często, że sięgną po pirata?
Nowy dysk to nowy komputer i tak w kółko.Reinstalacja to samo i jak trzeba program rejestrować ponownie to kicha.
Nie, niestety chodzi o instalację na jednym komputerze.
A to taka “fajna” gra… ![]()
Może tu chodzi o instalację gry na kilku komputerach?
Tak samo jest z niektórymi grami - np. Spore. Gdzieś tam w Umowie jest napisane (podczas instalacji), że grę można zainstalować tylko 3 razy. I jak tu grać?! To jest zdecydowanie przesada, nie powinno tak być.
Cieszę się z tej dyskusji . Sami widzicie że temat ważny. Na moim komputerze nie mam ŹADNYCH plików, mp3 , programów , które są nielegalne.Nie mam też tunera TV.
Raz zapędziłem się winrarem , minęło ponad 40 dni użytkowania za darmo , ale on sam się przypomniał i po kłopocie.
Mam natomiast inną zagwozdkę . Wkurza mnie ,że niektórzy producenci oprogramowania
ograniczają liczbę instalacji do określonej ilości. A co z reinstalacją/awarią systemu a co jak padnie dysk .
Gdyby był to Internet Explorer, to taka wtyczka nie istniałaby na żadnej liście.
Tu się z kolegą nie zgodzę,Firefox jest legalną przeglądarką i jej dodatki też są legalne,jeśli by nie były to przegrali by sprawę z organizacjami zrzeszającymi prawa autorskie z kretesem,a nie wydaje mi się żeby ich prawnicy przepuścili taką okazję jak “dołożyć” Mozilli za łamiącą prawo wtyczkę
Dobra, wygrałeś ![]()
Mam. Bo ja też tam jestem. Modować każdy może. Wcale nie modyfikuję kodu *źródłowego*.
Tak, ale jest to oficjalne forum, i tam na pewno mają zgodę GSC. Przecież piszą tam też twórcy gry. A tu? Nie za bardzo wierzę, że taką zgodę masz ![]()
Gdyby był to Internet Explorer, to taka wtyczka nie istniałaby na żadnej liście.
GSC posiada forum. Tam są modderzy. Czy to jest nielegalne? No właśnie…
Tutaj, jako na forum? A co rozumiesz przez “standardową Mozillę”?
Aha, Elvis, przecież moddowanie bez pisemnej zgody twórców gry, to też piractwo; przecież bazujesz na Ich silniku.
Ten dodatek do Mozilli, jak zresztą wszystkie, są całkowicie legalne. Można je pobrać ze strony.*
Zgadza się,wszystkie są legalne,problem w tym co nimi ściągasz i do czego masz wykupioną zgodę od autora lub jego przedstawiciela…,jeśli masz w domu oryginalną płytę z filmem to możesz go kopiować i używać kopii do oglądania-do tego masz prawo.Natomiast w naszym kraju wygląda to tak,że jeśli nie handlujesz i nie zarabiasz na tym procederze to nikt tego nie ściga bo nie ma fizycznych możliwości,chyba że życzliwy koleżka śmignie anonimem na komisariat że posiadasz nielegalne oprogramowanie,wtedy przyjdą,skasują kompa i wniosek do sądu grodzkiego lub jeśli masz tego od cholery to do sądu rejonowego-ale to generalnie tylko w przypadku jeśli Ci udowodnią handel-bo jak przyuważą że posiadasz na płytach np. 40 kopii STALKERA to choćbyś nie wiem jak się zapierał to nie wmówisz im że to na własny użytek :mrgreen:
Mozilla Firefox nie jest produktem standardowym, więc to, co teraz zrobiłeś, jest tutaj karalne. A choćby dlatego, że wtyczka ta może posłużyć do nielegalnego ściągania plików. Ot co ![]()
Ten dodatek do Mozilli, jak zresztą wszystkie, są całkowicie legalne. Można je pobrać ze strony.*
A ja, ściągam z dodatku do Firefoxa, “DownloadHelper’a”, z youtube, potem konwertuję do AVI/MP3…
Samo ściąganie jako takie nie jest w sobie nielegalne,ściągać możesz co chcesz i ile chcesz,pod warunkiem że posiadasz licencję,stąd też legalnie ściągasz programy P2P legalnie je instalujesz i legalnie nimi ściągasz mp3 pod warunkiem że masz wykupione tantiemy od np. ZAIKS-u,każda inna forma jest piractwem lub złodziejstwem(wiadomo,od reguły są wyjątki,ale ogólnie to tak wygląda)-wybór dowolny jak to nazwiemy niestety…
Ano, to Hyde Park ![]()
A potem dziwią się, że bana dostali… ![]()