Powrót Szramy cz.1...relacje z gry

Czy ktoś może mi podać właściwą kolejność instalacji ?
Bo jest tu tyle patchy, fiksów i śmiksów, że zaraz mi się Solianka przypomina. :wink:

@Yurek

SoC 1.004

mod

patch 2+ Fix

ewentualnie celowniki i strona źródłowa tam sprawdź opis.

EDIT Yurek (04.07.12)

Dzięki. Teraz wszystko jasne :wink:

A ode mnie masz plusik :smiley:

1 Like

Schowek na terenie Baru…

Leży w plecaku pod choinką za ogrodzeniem baru w okolicy kontenerów (w którymś z modów w tych kontenerach też było coś ukryte).

W tym samym czasie jak pisałeś, to usunąłem mój post, bo po długich poszukiwaniach odnalazłem ten schowek. Dzięki @cichy za odpowiedź.

@Smox przy zadaniu które daje Torcz na dysk od Dimy Koltera, kiedy go znajdziesz, czeka Cię mocna niespodzianka. Przeszukaj dobrze trupy. Przy jednum z nich będzie karabin z celownikiem x12.8(w poście 41 są zdjęcia z widoku przez lunetę). (nazwy postaci napisałem fonetycznie- nie potrafię ich przetłumaczyć)

Dzięki @Cichy, ale muszę przerwać grę. To spory mod i im dalej, tym większe problemy ma mój komp. Szkoda, bo mod naprawdę fajny.

Smox czekaj na komputer od Bubera i wtedy będzie po problemie.
//
@Cichy pomyśl nad zrobieniem polskiego poradnika przejścia moda. Masz dużo screenów które są pomocne.

Na stronie macierzystej moda, Dimak (autor) zapowiada kumulatywny patch nr 3 w którym będzie zaimplementowana nowa pogoda, bez gwałtownych zmian - ma to zmniejszyć do minimum na słabszych komputerach wyloty bez loga. (na stronie były zgłaszane takie przypadki).

Z Prypeci trafiamy na Jupiter. Tu czeka nas oprócz nawalanki z Wiedźmami i Specnazem starcie ze zdrajcą (kto to wyniknie z gry). Trzeba uważnie czytać wiadomości od współtowarzyszy a dopiero potem rzucać się do akcji (w modzie kiedy ktoś staje się wrogi, na celowniku podświetla się na czerwono ale na minimapie jest niewidoczny - to będzie ważne). Na wykonanie kluczowego zadania na Jupiterze będzie 5 minut z timerem na ekranie (prawy górny róg). W nagrodę kolejna wycieczka helikopterem do Wilczego Legowiska.

W queście na schowki WDW w Wilczym Legowisku spotkamy nowe arty:

Nie będę opisywal poszukiwań żeby nie psuć zabawy.

Uff.. nie ma jak dom. Pomysł jest przedni, ale muszę najpierw ukończyć mod.
ps.: Mam prawie z każdego zadania, ale nie wiem czy niektóre podpowiedzi nie załatwiły by sprawy od ręki. Korzystając z Rus stron, mając ogromne braki językowe, męczyłem się po x razy z niejednym, i myślę - to plus. Dlatego mod jest świetny, a pomimo niewykonania jakiegoś zadania da grać się dalej (NS - tak nie było)

Na… http://ap-pro.ru/forum/35-2796-82 …post 1217 znalazłem ciekawostkę.

Archiwum zamieniające model AK Strieloka na unikalne AK z LWToD od GeeP85…http://pl.rghost.net/39121845 …Może ktoś to wykorzysta.

//

Panowie w kolejnej części będą zawarte najlepsze wymyślone przez userów zadania. Zapowiada się ciekawie.

Magazyny Wojskowe. Przejście otwiera się w Barze po rozmowie z Tango w Wilczym legowisku. Tu spotkamy Rafaela (bynajmniej nie tego malarza ale też przysporzy nam emocji). Są dwa sposoby by zdobyć broń dla niego. Pierwszy u Fieni (bardziej niebezpieczny) i drugi u Kiepa na Barierze. Wykonując część dla Fieni walczymy z hordami pijawek, kotów i wilkami gigantami, idąc na Barierę - kopiemy się z częściowo niewidzialnym Monolitem. Jeżeli ktoś lubi zginąć na mapie z 10 razy to proponuję odwiedzić domek na wodzie za polem minowym (w kilku modach był tam gość z fleszką). Doznania ekstremalne murowane. Ja od Kiepa nie dostałem miotacza ognia (wynikło to z tego, że nie do końca go zrozumiałem). Więc odwiedziłem wioseczkę z wieżą ciśnień. Po wykonaniu głównego questa na pomoc Rafaelowi, dostajemy zadanie na anty-zombian. Teraz droga prowadzi ponownie na Kordon do Sacharowa…

Alternatywa - albo wioska albo Monolit.

No i apiać na Magazynach. Mamy lekarstwo i szukamy Sknery. Czytamy komunikaty (wszystkie). Myślałem,że ominę niektóre miejsca, ale trzeba dużo stzrelać. Nie czytając SMS-ów pobiegamy po zonie by znaleźć Sknerę. Później pogadajmy z Łukaszem. Wykonywanie questów w tym modzie się opłaca. Dla tych co chcą oszczędzić nogi:

Radzę zerkać w razie wylotów do przetłumaczonego spoilera dołączonego przez @Czernobyla10. Pomaga. Jeszcze jedno: quest ze Sknerą można zaliczyć tylko w konkretnym czasie. Miłej zabawy. Teraz włączyło się kilka przjść między lokacjami co sugeruje ,że coś należy zrobić. Jeszcze jedno: kedy widać prostopadłe błyskawice to zaraz będzie atak pijawek.

@Czernobyl10 - to może być ostra jazda. Jeżeli ktoś zainteresowany: http://vdv5549.0pk.ru/click.php?http://vdv5549.0pk.ru/viewtopic.php?id=57. Niestety w języku rosyjskim.

@Cichy w końcu moze dostaniemy takiego moda jakiego chcemy. Oby tylko autorzy zrealizowali pomysł i go nie porzucili. Zobaczymy.

W Barze przyjdzie nam bronić Woronina. Opłacalna sprawa

Przy okazji rozwiązujemy sprawę WDW i dzięki temu otrzymujemy trzecią część kodu do skrytki Siemieckiego. Finalizując ten quest odwiedzamy Sidora w Wilczym Legowisku. Wyknując dla niego zadanie, stajemy się zombi. Od tej chwili wszyscy do nas walą, więc jak najszybciej musimy spotkć się z Sacharowem w Wiosce Kotów. Tak wygląda to co oglądamy będąc zombi:

Za jednym zamachem możemy zdobyć ostatnią cyfrę do schowka, korzystając ze wskazówki Tanga (trzeba dokładnie czytać dialogi, przychodzące informacje, i zakładki w PDA - często rozwiązanie pojawia się w nim, po rozmowie z jakąś postacią). Nie chcąc psuć zabawy, na tym poprzestanę. Kiedy szedłem do schowka, przypadkiem znalazłem nieszczęsny “klondik”. A oto i on i zawartość schowka. Gra warta świeczki:

Kod należy ułożyć samemu z dostępnych cyfr. Przednia zabawa. O jednej sprawie zpomniałem. Nie możemy zabrać, jednego z przedmiotów. Wcześniej słyszeliśmy przecież legendę o tych, którzy umierali po zabraniu “go” ( w toku gry słyszymy tę opowieść od jednego z bohaterów). Po otwarciu schowka uaktywnia się przejście Radar -Magazyny Wojskowe, nie trzeba dymać przez Jantar (ja nie zwróciłem uwagi).

A dalej do Przedsionka. Żeby tam się dostać, trzeba chwilę pomyśleć. Rzucanie się na siatkę ogrodzeniową nic nie da, a przejście tam jest (screen poniżej). Kiedy już jesteśmy na miejscu, dobrze jest mieć AK z granatnikiem. Jest BTR i helikoptery do strącenia (jeszcze nie widziałem wcześniej żeby z AK strącić opancerzony helikopter ale w tym modzie podziałało na Agropromie i tu). W jaskini spotykamy Bagiennego Doktora i Kreta. Potrzebna będzie cierpliwość. Fanty przed wizytą w jaskini można ukryć w wiosce, ale i można zabrać. Po wykonaniu questu będą w skrzyni na górnym poziomie jaskini razem z prezentami. Po załatwieniu “sprawy” ze Strzałami - na Kordon.

Oczywiście drogę do jaskini pokonujemy helikopterem (co byśmy się zbytnio nie zmęczyli)

Eskortujemy Kreta i Bagiennego Doktora do Wioski Kotów (pomimo,że Doktor to postć kwestowa, to można go zabić). Na miejscu, po rozmowie udajemy się na Magazyny Wojskowe.Mamy znaleźć miejsce pochówku Kła i z którego miejsca został zastrzelony.

Pomimo tego, że mamy w PDA aby iśc do doktora, pamiętamy, że kazał nam przynieść ciało z X-16 (w ewipunku musimy mieć 80,5 kg luzu) . Wracamy do Wsi.

Teraz wycieczka na Bagna. Tu na początek drobna potyczka przy dźwiękach skocznego marsza i szrża helikopterem, nie do końca udana…

Dalej niestety na piechotę. Mutanty, przeźroczyste zombi -standard. W bazie też huczne powitanie, tylko chleba i soli brakowało. Wybijamy kolesi i romawiamy z Lebiediewiem. Finał:

Zabieramy dokumenty i szukamy na Bagnie małej wysepki z dwoma suchymu drzewami - tam jest schowek Striełoka. I powrót

Na zachętę, pierwszy to zwykły schowek, drugi to Striełoka:

Mod niesamowity.

Cichy a ty pozbieraj swoje doświadczenia i zrób z tego poradnik mówię ci dasz radę widać po tych wpisach powyżej, a pewnie pomożesz wielu.

Cichy a Ty pozbieraj swoje doświadczenia i zrób z tego poradnik mówię ci dasz radę widać po tych wpisach powyżej, a pewnie pomożesz wielu.

Tak niezła myśl…@cichy powinieneś zrobić poradnik taki w stylu post 116..fotki tylko tam gdzie niezbędne i w spoilerze. Z drugiej strony to sam temat dzięki @cichemu to jeden wielki poradnik dla moda..

Po powrocie do Wioski Kotów rozmawiamy z Bagiennym Doktorem, dowiadujemy się o niejasnościach w sprawie absolutów, następnie z Sacharowem - odajemy mu zdjęcie otrzymane od Lebiediewa. Wyjaśnia się kto jest szefem. W międzyczsie Przychodzi sms od WDW. Idziemy do Wilczego Legowiska. Po rozmowie rozpoczyna się freeplay. Komunikat od Autora moda wyświetli się na czerwono - patrz screeny. Zalecane jest wzięcie pewnych konkretnych rodzai broni (amunicja do nich będzie dostępna na kolejnych lokacjach) i obowiązkowo pozycjonera (w znajdywanych podpowiedziach są współrzędne kolejnych przejść). Portal na Zaton pojawi się tam gdzie odnaleźliśmy drugi schowek WDW z absolutami w momencie kiedy staniemy w nim.(kto wcześniej znalazł, będzie wiedzieć - czytamy informacje). No i jesteśmy na Zatonie. Do X-8 od razu nas nie przerzuci. Wylądujemy na Arce - nawalanka do kwadratu. Ze 30 Wiedźm, świetnie uzbrojonych i masa mutantów (kolega @Metek będzie miał frajdę - będą ogniste pijawki). Czytamy dane ze znalezionej na Arce wskazówki i szukamy przejścia. Lądujemy w X-8. Kod do drzwi to oczywiście rok i mamy go w PDA (gdzieś na pewno). Wejście jest hardcorowe…

Skadowsk niestety pusty…

Po maskrze w X-8 lądujemy na Jupiterze. Zbieramy amunicję i na końcu dopiero dokument. Wszystko leży w miejscu pojawienia się na lokacji (dokument dopiero na końcu, bo kiedy go bierzemy znów stajemy się zombi). Czytamy koordynaty kolejnego dokumentu. Mamy 2 wyjścia albo szybko wiać, choć nie łatwo albo walczyć ze stadem różnych różności. W momencie podniesienia 2 dokumentu, przestajemy być zombi i pojawia się portal do podziemi. Oczywiście po drodze walimy do wszystkigo co się rusza (jak Autor obiecał - prawdziwy hardcore). Wchodzimy do podziemi i w długą. Drzwi otwieramy strzelając do nich. Przegalopowałem Tunel, bo żeby wszystko ubić musiałbym mieć wago amunicji. Wychodzimy w Prypeci. Kolejna przejażdżka helikopterem. Latamy nad dachami do momentu kiedy będzie to właściwy dach (helikopter się zatrzyma). Przeszukujemy budynek (w jednym z modów były porozrzucane tam kartki) i znajdujemy namiary na przejście do Baru. Po pojawieniu się u Sidora łatwo dojdziemy z kim trzeba rozmawiać.(Autor dał nam do wyboru czerwoną czcionką: albo rozmowa z tą osobą albo freeplay) Rozmawiamy, oglądamy filmik jak Striełok jeździ BTR-em po monstrach…

Freeplay nie wymagał myślenia tylko wielkiej ilości amunicji i apteczek lub szybkich nóg. Jakby nie patrzeć конец первой части buuu…