Braci stalkerska, jak nie wy to kto dopomoże? Próbuję odpalić LA na moim laptopie i jak na razie udało mi się z biedą przejść kawałek w wersji 4002 (wyższe wersje nie chcą się nawet odpalić) do spotkania z doktorem na bagnach. Potem następuje autosave i jakaś cut scenka która mi wywala do pulpitu grę. I tyle po zonie pochodziłem. Poza tym często wypadam na pulpit gdy ostrzeliwuję się z jakimś upierdliwym mutasem czy bandosem. To upierdliwe ale daje się przeżyć.
Załączam dwa raporty: jeden z typowego wylotu na pulpit i drugi z niedoszłego załadowania cut scenki po autosejwie podczas pierwszej wizyty u doktora na bagnach.
Jako trzecie dorzucam fotkę i logi z próby odpalenia wersji 4007 na laptopie.
Chmmm, xvida mam zainstalowanego. Ramu mam zasadniczo 4 GB więc powinno wystarczyć. A najnowsza wersja trybić nie chce.
Z oporami odpaliłem wersję 4002. I doszedłem do domku doktora na bagnach gdzie po cut scence następuje przeładowanie. No i tu klops. Wypadł na pulpit bo nie może czegoś załadować. Ani tego ominąć bo nie da się kontynuować bez tego wątku. Pozostaje freeplay co najwyżej i omijanie bagien.
A może miał by kto sejwa w wersji 4002 po tej cut-scence do podrzucenia?
To pokombinuj z plikiem wymiany. Zrób go 2 razy większy od posiadanego RAM i obie jego wartości zrób jednakowe na sztywno. Na forum grzebanie w ustawieniach pliku wymiany było omawiane.
A jak nie pomoże dwukrotność RAMu, to możesz ustawić i większy. Stalker jest kapryśny, jeśli chodzi o zużycie pamięci i nawet, jeśli pokazuje obciążenie w połowie, to pewnie i tak “spija” więcej.
Plik wymiany ustawiłem na 4 GB, nadto ma 4 GB ramu. Zainstalowałem najnowszy xvid. A mimo to wypadam na pulpit i lipa.
Grafika to Nvidia 8600GT więc nie tragedia. Tylko Ram mam mało bo zdaje sie 512 w tej karcie.
W załączonym pliku dorzucam wszelkie info dotyczące zarówno kompa jak i zapisów loga. Może ktoś to zdoła rozgryźć? Bo ja niestety nie mam pojęcia o tych tematach. Już kombinowałem ze zmniejszeniem ustawień czy podłożeniem obcego sejwa. Niestety lipa.
Zainstalowałem nawet wersję 4007 ale w ogóle nie chciała zastartować. No niby ona pozbawiona bugów. I niestety działa mi tylko 4002 i tylko do momentu spotkania z doktorem na bagnach.
No faktycznie niby powinna chodzić, twórcy niby rzucali takie wymagania:
" Intel Core 2 Duo or equivalent AMD CPU around 3GHz. 2GB RAM. NVIDIA 9800 GT, or equivalent ATI/AMD HD3000 SERIES vGA Card. 20 GB Free space on HDD. "
A zacznijmy od podstaw, jak odpalasz grę to ustawienia na niskie, rozdziałka też w dół, co do oświetlenia to bym chyba wziął dynamiczne, bo statykę to chyba w każdej wersji olali i nie zalecali grać.