Czyli jak być powinno, a nie jest… Od dłuższego czasu śledzę forum GSC, jednak nie miałem czasu by o tym napisać. Mianowicie GSC Game World na prośbę graczy opublikowało wersję alpha tej cudownej gry, zatytułowanej już Shadow of Chernobyl (build 1935 z 18.10.2004) - poprzednie alphy to Oblivion Lost. Alpha prezentuje się bardzo ciekawie i z całą pewnością mogłaby przebić Cień Czarnobyla po kilku poprawkach.
Oto wszystkim chyba znane mapy… i kilka wyciętych:
• Mroczna dolina
• Jantar
• Dzicz
• Laboratorium X-16
• Laboratorium X-18
• Laboratorium X-19
• Agroprom
• Czarnobylska Elektrownia Jądrowa
• Bagna
• Kordon
• Magazyny wojskowe
• Sarkofag
• Generatory
• Martwe Miasto
• Prypeć
• Wysypisko
• Czerwony Las
Według GSC alpha ta jest niestabilna, zabugowana i często spotyka nas BugTrap. Gra waży 1.27GB.
Mając chwilę wolnego czasu, stworzyłem FAQ dotyczącej tej wersji gry. Wzorowałem się oryginalnym FAQ, przedstawionym na forum GSC. Czytaj uważnie, a unikniesz części problemów.
Problemy
P: Kiedy zmierzam do Magazynów Wojskowych, pojawiają się błędy graficzne, a sama gra wychodzi do pulpitu. Co mam zrobić?
O: Zdubluj poniższe pliki:
• gamedata\shaders\xr1\model_env_lq.ps
• gamedata\shaders\xr1\model_env_lq.vs
I zmień ich nazwę na:
• gamedata\shaders\xr1\model_env_sl.ps
• gamedata\shaders\xr1\model_env_sl.vs
Następnie zdubluj plik gamedata\textures\sky\sky_1_cube.dds i zmień jego nazwę na sky_cube.dds.
P: Otrzymuję komunikat “Can’t find model file 'meshes\brkbl#423.ogf”. Co mam zrobić?
O: Pobierz łatkę stąd i wypakuj archiwum do folderu z grą, po czy uruchom plik z rozszerzeniem .bat i postępuj zgodnie ze wskazówkami pojawiającymi się na ekranie.
Pytania odnośnie gry
P: Pojazdy bardzo wolno jeżdżą! Co mam zrobić?
O: Pojazdy posiadają skrzynię biegów. Lewy Shift zwiększa bieg, zaś lewy Ctrl go obniża.
P: Jak mam wejść do pojazdu?
O: Za pomocą lewego przycisku myszy.
P: Jak mam przyspieszyć czas w grze?
O: Za pomocą klawiatury numerycznej:
* - przyspieszenie
/ - spowolnienie
Uwaga! Ciągła zmiana czasu może wpłynąć na stabilność gry.
P: Co muszę zrobić, by móc “latać” po planszy?
O: Wpisz w konsoli (~) następujący kod:
demo_record 1
Klawisz Esc przywraca poprzedni stan, Enter przenosi cię do obecnej pozycji kamery (należy uważać, by nie utknąć w niektórych miejscach).
P: Jak mam zapisać grę?
O: Wpisz w konsoli (~):
save X
Nazwa zapisu gry nie może zawierać znaków specjalnych. Gdzie X wpisz nazwę zapisu gry. Grę wczytywać jest najlepiej poprzez zmodyfikowany plik .bat, zamiast w samej grze. Otwórz plik o nazwie run_alife_s.bat i zamień wszystkie frazy “all” na nazwę zapisanej gry - grę uruchamiaj za pomocą tego pliku.
P: Jak mogę przenieść się na inną lokację?
O: Wpisz w konsoli (~):
jump_to_level X
Gdzie X wpisz ID danej lokacji. Poniżej znajduje się pełna lista poziomów:
01_escape
l02_garbage
l03_agroprom
l04_darkdolina
l04u_darklab
l05_bar_rostok
l06_yantar
l07_military
l08_deadcity
l09_swamp
l10_radar
l10u_radar_bunker
l10u_secret_lab
l12_stancia
l12u_sarcofag
l13u_warlab
l13_generators
Konfiguracja
P: Nie ma menu! Gdzie mogę zmienić ustawienia?
O: W pliku o nazwie user_koan.ltx. Poniżej znajduje się lista najważniejszych parametrów:
vid_mode - rozdzielczość ekranu (tylko standard 4:3!)
rs_details - poziom szczegółowości trawy i innych obiektów
rs_c_brightness - jasność
rs_c_contrast - kontrast
rs_c_gamma - gamma
rs_fullscreen - tryb pełnego ekranu
rs_no_v_sync - synchronizacja pionowa
r__detail_density - gęstość szczegółowości obiektów
r__aniso_tf - filtrowanie anizotropowe
r__detail_l_aniso - filtrowanie anizotropowe szczegółowości obiektów
O: Nie, ale można użyć bibliotek ENBSeries, dodających do silnika renderującego nowe efekty tj. rozmycie.
Biblioteki ze screenów powyżej możesz pobrać tutaj.
Alternatywne biblioteki ze screenów powyżej możesz pobrać tutaj.
P: Gra wychodzi do pulpitu, kiedy biorę trzecie zadanie od Sidorowicza (dokumenty z Agropromu).
O: Ten błąd nie został jeszcze naprawiony. Po prostu nie bierz od niego tego zadania.
P: Gra wychodzi do pulpitu po pięciu minutach gry, otrzymując komunikat:
**** file ‘x:\sources\xrcore\FixedVector.h’, line 38.
***Reason***: *** Assertion failed ***
Expression: id
O: Powodem jest intensywność spawnowania, gdy spawnuje się zbyt dużo BN-ów. Jako tymczasowe rozwiązanie, przestaw następujące parametry w pliku system.ltx:
A tu daje komendy do przechodzenia lvl.
Przejdźcie do konsoli (~) i wpiszcie ‘jump_to_level xxx’, gdzie xxx tam wpiszcie nazwę level’a np ‘jump_to_level l12_stancia’.
Lista poziomów:
l01_escape
l02_garbage
l03_agroprom
l04_darkdolina
l04u_darklab
l05_bar_rostok
l06_yantar
l07_military
l08_deadcity
l09_swamp
l10_radar
l10u_radar_bunker
l10u_secret_lab
l12_stancia
l12u_sarcofag
l13u_warlab
l13_generators
Już to na jakiejś stronie podawałem.
Niech to szlag że nie mam neta a w kafejce taki powolny net że mi by ściągało to chyba z tydzień Może kiedyś jak ktoś zrobi build 1935 bez tego bugtrapa i wywalań do windy to może dadzą do CDA jako bonus Marzenia…
Mam betę, gdyby coś. Ale przedstawia ona tylko multiplayer i nie ma zbyt wielu map. Co do alfy, to sądząc po filmiku, nie jest tak źle, wręcz dobrze. Kocham ten klimat. Teraz niczego bym się nie spodziewał, bo finalną wersję już mamy.
Proszę bardzo - S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl Multiplayer beta 2215:
Ta alpha nie wymaga Cienia Czarnobyla. Również ze strony GSC nie oczekujcie poprawek, bo jak podkreśla - nie udziela pomocy technicznej w tej kwestii. W weekend postaram się wszystko przetestować i jeśli mi się uda, to zapodam film.
Na razie mamy coś takiego:
Szkoda ,że zabugowana,człek by chętnie pograł,bo wygląda więcej niż zachęcająco,ale jak mam widzieć BugTrapy,pulpity,wylotki to temat odpuszczam…ciekawe na jakim patchu najmniej jest problemów-może chłopy z GSC Game World kiedyś wypuszczą czysta wersje lub jakiś dodatek co ją poprawi
Hej jako nowy na forum mógłby ktoś dać link na plik stul_1ń.ogf ściągnołem sobie moda deathcity 2006 i brakuje mi tego pliku nie mam również pliku stul_1a.ogf bo bym sam to zrobił mógłby ktoś wrzucić te pliki wiem że to mało zajmuje ale to jest irytujące a wujek google nie chce pomóc proszę o szybką odpowiedź. ponowne pobieranie modów lub ich części nie wchodzi w grę ponieważ posiadam limitowany internet :