UWAGA! Temat informacyjny. Nie do wymiany poglądów.
W opcjach AMK, które pojawiają się w menu gry, można wybrać następujace warianty:
1. Klasyczne schowki
Schowki otrzymuje się tak, jak w czystej wersji gry bez modyfikacji.
2. Przypadkowe schowki.
Schowki otrzymuje się z tym samym prawdopodobieństwem, jak w czystej grze, ale zawartość schowków ustalana jest w momencie otrzymania.
Nigdy zawczasu nie wiadomo, co jest ukryte, aż do momentu przyjścia i obejrzenia swojego “szczęścia” .
W schowkach mogą znajdować się dowolne nieunikalne przedmioty włączając egzoszkielet lub gaussa, ale prawdopodobieństwo otrzymania takich przedmiotów jest skrajnie niskie. Im droższy i bardziej prestiżowy jest przedmiot, tym mniejsza szansa na jego otrzymanie. Oprócz tego, ranga otrzymanych przedmiotów bezposrednio zależy od rangi trupa, z którego zdjęto schowek. Obszukując kotów niczego więcej niż AKSU się nie znajdzie - walczcie raczej z weteranami .
3. Rzadkie schowki.
Schowki otrzymuje się WYJĄTKOWO rzadko. Szansa otrzymania schowka jest niższa 15-20 razy(na razie brakuje statystyki do dokładnej oceny). ALE. W schowkach leżą wyłącznie rzadkie, cenne przedmioty. Im droższy i bardziej prestiżowy jest przedmiot, tym mniejsza szansa na jego otrzymanie. Może to być unikalna broń, unikalne pancerze, modyfikaty artefaktów. “Najprostszy” przedmiot - beretta. Ranga przedmiotów również zależy od rangi trupa, wydającego schowek.
Każda jest dobra.Grając na klasycznych schowkach masz ich bez liku , ale zawartość jest delikatnie mówiąc kiepska.Grając na schowkach AMK schowków jest mniej ale mozna trafić w nich na prawdziwe skarby.
Schowki AMK w Soliance to temat rzeka.
Ich działanie w grze kontrolują co najmniej trzy pliki (przynajmniej ja tyle znalazłem w moich zabawach z modyfikowaniem):
treasure_manager.ltx
treasure_manager.script
stable_treasure_manager.xml
Obsługują one zawartość, losowość przydzielania zależną chyba od poziomu trudności gry, zależność od wyboru, czy gramy na klasycznych czy też na schowkach AMK - co wiąże się ze zmiennością zawartości, czy też w końcu ich opis na ekranie PDA i warunki konieczne do otrzymania informacji o schowku. Poza tym w grze zaimplementowane są tzw schowki imienne, których zawartość się nie zmienia - pod tą listę podpiąłem dodany przez mnie schowek Huntera z dodatkowym pancerzu.
Nie potrafię jednak powiedzieć, jaki wpływ na tenże schowek będzie miał wybór np rzadkich schowków AMK … Ja gram na klasycznych na poziomie trudności mistrz.
Na szczęście kombinezon zawarty w tym schowku nie jest w jakiś sposób niezbędny do grania - jest swoistym bonusem dla gracza, który na pewnym etapie może mu ułatwić grę. Na razie, na pewno potrzebne są informacje zwrotne zwłaszcza od osób, które zaczynają grę w Soliankę, na temat funkcjonowania tego schowka dodanego przez mnie - czy na przykład nie pojawi się dwukrotnie w czasie gry (co teoretycznie jest możliwe )
Mam pytanie do Yurek. Chciałbym zagrać w Soljankę i ustawić “rzadkie schowki”- bo już mam dość zbierania tej tradycyjnej drobnicy, którą zresztą prawie znam na pamięćhttp://www.stalkerteam.pl/public/style\_emoticons/- czy nie spowoduje to konfliktów z tymi schowkami które wprowadziłeś- schowek Huntera, Dzika z notką- czy je otrzymam po wypełnieniu zadań?
Zarówno schowek Dzika, jak i schowek, w którym ukryłem kombinezon huntera są imienne, więc nie powinna ulec zmianie ich zawartość w przypadku wybrania rzadkich schowków AMK. Schowek Dzika otrzymujemy jako bonus po wykonaniu kwestu, natomiast kryteria schowka Huntera są na tyle wysokie, że gra nie powinna ingerować w ustawienia (poza tym, jak już wcześniej pisałem schowek jest imienny )
Ale jak to zwykle bywa - niczego nie można być pewnym w 100% i tak naprawdę to w czasie gry z tak ustawionymi schowkami się dowiesz …
Testowałem ostatnio Soljankę z funkcją “rzadkie schowki”. Lokalizację zdobywałem głównie poprzez rozpicie wódki, lub kupno za 30 000 rubli. I zawartość tych schowków jest naprawdę znakomita: dobre bronie( często po kilka w jednym schowku), najlepsze artefakty( często również po kilka), mocne kombinezony, a raz trafił mi się schowek na Bagnach w którym jest 5 nowiutkich egzoszkieletów Monolitu
To takie co to ja miałem juz kilkas razy tylko, że i Monolit oraz Wolność. CS po 1 zawsze Bandycki też. Co dziwne nigdy nei trafił mi się Najemników i Powinności i broni całkiem dobrych tez nie było ale za to u mnie wszyscy NPC chodzą customowo ubrani w Egzy i broń dobrą którą im opchnąłem.