Secret Trails

Tytuł oryginalny: Secret Trails

Autor projektu: I am dead

Rok premiery: 2025

Platforma: OGSR Engine

Adaptacja PL: enter_login

Secret Trails to rozbudowana i ulepszona wersja oryginalnej modyfikacji Tajne Ścieżki, która przez lata doczekała się kolejnych wersji i statusu legendy. Dzięki zmodyfikowanemu silnikowi udało się poprawić jakość rozgrywki, dodać nowe funkcje, ulepszyć grafikę oraz zwiększyć stabilność projektu!

Co nowego?

Pogoda zastąpiona przez CGIM2 z menedżerem pogody z modyfikacji DSH.
Cały arsenał broni zastąpiony nowymi modelami o wyższej jakości (BAS, GUNSLINGER, Other Anomaly Addons).
Przeprojektowany praktycznie cały interfejs.
Szybkie sloty przedmiotów i kółko wyboru broni.
Latarka z 2 trybami świecenia (daleki, bliski).
Automatyczny zapis stanu gry po otrzymaniu/wykonaniu zadania.
Animacje używania przedmiotów oraz interakcja z postaciami i otoczeniem.
Opcjonalny 3D PDA.
Ulepszona oprawa graficzna gry (oświetlenie, cząsteczki, shadery, tekstury).
Zmiany w logice postaci niezależnych (NPC).
Nowa jakość dźwięku wystrzałów z rozproszeniem zależnym od odległości.
Przeprojektowane dynamiczne schowki (lepszy i bardziej zróżnicowany towar).
Zrefaktoryzowany stary i miejscami koślawy kod.
Oraz wiele innych zmian, którymi nie ma co zanudzać zwykłego gracza.

Instrukcja instalacji gry

Upewnij się, że instalujesz grę na 64-bitową wersję systemu Windows! Obsługiwany jest system Windows 10 i nowsze wersje.

Nie należy instalować tej modyfikacji na innych modach ani na oryginalnym Cieniu Czarnobyla. Modyfikacja Secret Trails udostępniona jest w formie samodzielnej gry.

Oficjalny launcher/instalator: OGSR_Launcher.7z (12,7 MB)

Ściągnij umieszczony powyżej plik i rozpakuj go (np. darmowym programem 7zip). Uruchom oficjalny launcher/instalator gry, kliknięcie przycisku na środku: “Start download” rozpocznie ściąganie aktualnej wersji gry, dalej postępuj zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami. Wszystkie aktualizacje będą następować przez launcher gry, w takim wypadku zobaczysz stosowny komunikat.

Polonizacja gry i zmiana języka

Po ściągnięciu plik “Polonizacja Secret Trails.7z” rozpakować (np. programem 7zip), a następnie katalog "gamedata" przenieść/przekopiować do głównego folderu gry Secret Trails.

Polonizacja Secret Trails 09.07.2026

W opcjach gry zmienić język na polski (OPCJE->GAMEPLAY->Język), we wszystkich wersjach językowych potrzebne zakładki/punkty do zmiany języka są (także) w języku polskim.

Adaptacja PL Secret Trails bazuje na uzupełnionych, przeredagowanych i poprawionych polonizacjach (@trurl3, @Yurek) poprzednich wersji Tajnych Ścieżek.

Jak to wygląda?

Discord: Dark | Side

Discord: OGSR

Strona modyfikacji Secret Trails na forum AP-PRO

Prezentacja moda na kanale YT autora

3 Likes

A ma ta modyfikacja angielską wersję językową jak np. Anthology czy tylko ru ?

Kurde w opisie, że spolszczenie w finalnych testach, a temu się wersji english zachciewa :rofl::smirking_face:

Bo to że coś jest w finalnej wersji nie oznacza że będzie szybko. Natomiast jeżeli jest wersja angielska to można zagrać od zaraz jeżeli nie zna się rosyjskiego. Gdybyś odrobinę pomyślał to może powstrzymało by cię to przed zamieszczaniem złośliwego komentarza który nic nie wniósł.

Jeżeli chodzi o intro po przejściu na wersję angielską to jest tylko dziwna pikseloza, napisów brak.

1 Like

I tak kawał dobrej roboty zrobiłeś i chwała Ci za to. Te filmiki to drobnostka. Apropos to nie tylko intro ale inne też. Doszedłem do misji dla Charona i kliknąłem sobie spełniacz życzeń (musiałem jako stary monolitowiec, sam rozumiesz :grin: ) i włączył się jeden z filmików. Tu podobnie filmik uszkodzony pikselozą.

Co do samej gry to świetnie wygląda i jest super grywalna. Tłumaczenie eng bez zarzutu. Gorąco polecam.

Jak dla mnie to co widzę na screenach jest b.przecukrzone. Aż oczy bolą jak się patrzy na to nasycenie kolorów ca. 220% :zany_face:

@enter_login
Mniej więcej tak wyglądały te napisy u ciebie?

1 Like

gamedata.zip (5,1 MB)

1 Like

Może ktoś mi doradzić jak sobie z nimi poradzić? :melting_face:

Kolega czasem Opka nie włączył, że takie watahy :grin:

Nie wiem co na to może pomóc tona granatów w plecaku, a może lepiej jeszcze te do podwieszanego granatnika żeby walić z dystansu.

1 Like

Ten Jantar jest jakiś przeklęty.
Na innych lokacjach tak źle nie jest.

mutanty

Mój pomysł też jest bombowy, ale boję się, że mi tych granatów nie wystarczy.

Udało się. :slight_smile:
Co najmniej z 62 ich było. Ciała przenikały przez siebie, więc mogłem trochę ich pominąć.
Ze spawnera/dev mode nie korzystałem.

Burery

Mam pytanie do grających :slight_smile: . Czy po upgrade o kolejne ok 12 GB do ściągnięcia, będzie pasowało spolszczenie? Czy może trzeba się zatrzymać na “podstawce” te pierwsze 16 GB?.

A dlaczego ma spolszczenie z datą 09.07.2026 nie pasować? W jedną noc 12gb upgrejdu naklepali? Instalujesz pierwszy raz? Popatrz na datę premiery moda.

Dziękuję za info, odpaliłem ze spolszczeniem. Mam wolne połączenie i te 12 GB to u mnie co najmniej 5 godzin ściągania - stąd to wyprzedzające pytanie :slight_smile: