Strefa Klęski. Nowa Era 2.0 OGSR

Tytuł oryginalny: Зона Поражения: Новая Эра 2.0 OGSR Engine
Platforma: Cień Czarnobyla 1.0004
Data premiery: 12.04.2020 r. / 14.02.2021 r. (2.0 OGSR)
Autor: Призрачный, KLblK
Autor spolszczenia: @Anton_Gorodecki
Śr. długość rozgrywki: (ok. 10 godzin)

OPIS:

Spoiler

14 kwietnia 2006 roku - w pobliżu Elektrowni zagrzmiała seria wybuchów o oślepiających błyskach. Główne dowództwo postanawia wysłać do Strefy Wykluczenia specjalną grupę Delta w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji. Po dotarciu w wyznaczone miejsce kontakt z oddziałem urywa się, a zdesperowana centrala wysyła jeszcze dwie grupy - Alfa i Beta. Jednocześnie do Zony został wysłany Striełok jako zewnętrzny obserwator.

Podczas poszukiwań pierwszego oddziału, Alfa w niewyjaśnionych okolicznościach znika bez śladu, a Beta wpada w zasadzkę. Priorytetem Striełoka staje się odnalezienie wszystkich grup i wyjaśnienie przyczyny wybuchów w sercu Zony. Czy uda mu się przeżyć i poznać prawdę? Przekonajcie się sami!

Cechy moda:

• zaktualizowana paczka lokacji (wiele poziomów zaadaptowano z innych projektów),
  • całkowicie nowa fabuła,
  • silnik OGSR,
  • nowa paczka broni i pakiet tekstur,
  • zwiększona populacja mutantów na wszystkich lokacjach z wyjątkiem Baru.

Edycja polska Strefy Klęski. NE 2.0 OGSR zawiera:

• modyfikację Strefa Klęski. Nowa Era 2.0 OGSR z dnia 14.02.2021 + łatka nr 1 (Autumn Aurora 2.1, Stalker Two-K) ze strony: [KLIK],
  • interfejs Monolith UI (dostosowanie - @Anton_Gorodecki),
  • spolszczenie autorstwa @Anton_Gorodecki (poprawiono i uzupełniono pomniejsze błędy w oryginalnym tekście rosyjskim, uzupełniono nazwy i opisy niektórych przedmiotów),
  • polski dubbing dla dyspozytora radiostacji - głosu użyczył mu @FilmisterPL. Link do jego kanału na YouTube: [KLIK],
  • modele 3D NPC (różni autorzy), dostosowanie - @Anton_Gorodecki,
  • polskiego lektora z CCz,
  • ikony odzieży ochronnej autorstwa Cr3pis (dostosowanie - @Anton_Gorodecki),
  • animowane menu autorstwa Audrona (dostosowanie - @Anton_Gorodecki),
  • kursor z paczki S.T.A.L.K.E.R. - 4k Font and WS Cursor Pack,
  • zmniejszony celownik,
  • dziewczynę w TV od Stalker1994,
  • lekko migającą latarkę (dostosowanie - @Anton_Gorodecki).

Autor spolszczenia serdecznie dziękuje:

• testerom spolszczenia w składzie: @Agrael, @Anatolij, @Szczepan9205, którzy poświęcili swój cenny prywatny czas na lokalizowanie różnorakich błędów,
  • @FilmisterPL, który użyczył głosu dyspozytorowi radiostacji,

Oraz prawowitym autorom wykorzystanych modyfikacji za możliwość skorzystania z ich pracy.

SCREENY:

Spoiler

VIDEO:

Spoiler

Gameplay:

https://www.youtube.com/watch?v=7iGjpW8Nt94

INSTALACJA:

Spoiler

Pobierz archiwum i rozpakuj je poza partycją systemową (np. na pulpicie). Grę należy uruchamiać ze skrótu do xrEngine.exe znajdującego się w folderze bin_64. Po rozpoczęciu gry wskazane jest dostosowanie według własnych potrzeb klawiszy w menu OPCJE/STEROWANIE.

• Mod był testowany na DX9 oraz DX11 i przeznaczony jest do gry na rozdzielczościach panoramicznych o proporcjach 16x9.
  • W opcjach rozgrywki wyłączono na stałe pobieranie amunicji z pasa, ustawienie okrągłego kursora i dźwięki otoczenia.
  • W razie problemów z wejściem do Martwego Miasta należy zmienić rodzaj renderowanego oświetlenia.

W razie problemów z uruchomieniem zaleca się zmienić nazwę folderu moda na jakąś krótką, dodatkowo może być też bez polskich znaków.

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

MEGA - [KLIK]
1fichier - [KLIK]

Fixy/patche:

Strefa Klęski. Nowa Era 2.0 OGSR [ Kumulatywna Poprawka ].7z- Instalacja obowiązkowa! Śpiwór został wyłączony, ponieważ powoduje wyloty. Różne rodzaje antyradów nie powodują już wylotu do pulpitu. Wymagana nowa gra.

Źródła:

Co za szajs, na paru forach podają tylko jedno źródło i jest przeciążone.

Na potem.

Pobrane, odpalone, zagrane:

I parę zadań już za mną, a mutantów pełno niczym świrów w galeriach sklepowych.

Tu jest wszystko czego wcześniej nie było:

fale, kupy, watachy wszelkich mutantów, wyrzuty jak z bajki, mutanty takie jak czarne chimery czy wilkołaki - sporo nowych zwierzaków zjadaków, całkowicie nowy scenariusz - nieszablonowy, itd., itp. :

Spoiler

1 Like

Prypeć wita tradycyjnie - chlebem i solą, czyli chlebem w zęby a solą po oczach:

1 Like
Spoiler

Prypeć jest pełna barykad i miejskich fortyfikacji, pełno w nie monolitu, zombiaków, mutantów, świadomości zero.

Spotkałem tam Czarnego Stalkera - kwest na 5 dziwnych artefaktów - dostałem unikalny i tylko dla mnie artefakt od Czarnego Stalkera za te 5 pozbieranych wcześniej.

Na Czaes tradycyjnie jak w tym modzie wszystkiego w bród i czasówka.

sarkofag, brak monolitu ale mutanty no i jak się postarasz i zaryzykujesz, tak jak ja to masz BFG z DOMM-a, noż cudo broń!!!:

Skończyłem, warto zagrać.

1 Like

kamil190 - niewyrzucaj i nie sprzedawaj tego artefaktu - kwestowy.

1 Like

Są plany polonizacji?

Bagienne chabzie wyglądają jak mandragora z moda NS5 TT2, artefaktów jest 5 - kwest dostajesz na nie jak dotrzesz na Jantar do Bunkra, brakuje ci: W Składy, Radar i Prypeć.

Fajny ten wątek z nieznanymi i wcześniej nie spotkanymi artefaktami, zbieraj piersi matki - najlepszy artefakt oprócz w/w 6 - 5 i za niego ten jeden jedyny, imienny.

1 Like

Przy próbie uruchomienia moda, wyskakuje mi komunikat o braku poniższych plików:

MSVCP140.dll ; VCRUNTIME140.dll i VCRUNTIME140_1.dll

Ostatnio zmieniałem system z 7 na 10. Nie dodawałem samodzielnie bibliotek. Czy ten brak może być tym spowodowany?

@kamil190 Z jakiego linka pobierałeś? Nie miałeś problemu z uruchomieniem? Z czego uruchamiałeś?

Polecam:

https://www.youtube.com/watch?v=rteTNlnF_9E&list=PLM-cotCTWr9yYRK8rJgJdTfhg-rOWOEtV

СТАЛКЕР - Зона поражения:Новая Эра. #5. Инструменты для Азота на ДТ. Янтарь и Арт для Хакера

https://www.youtube.com/watch?v=4glQeaQvsMM&list=PLM-cotCTWr9yYRK8rJgJdTfhg-rOWOEtV&index=5

1 Like

No tak, ja pobrałem tę wersję x64 na v1.0006. Trzeba jednak będzie tak na wszelki przypadek wgrać na nowo biblioteki. A miał WIN10 podobno zawierać wszystkie.

DODANO. Na nowo zainstalowałem wszystkie VC++, ale bez skutku. W dalszym ciągu sygnalizacja braku plików.

NIE AKTUALNE. Pomyliłem mody. Problem jest w Nowych Czasach-Naukowym Podejściu. I to Nowe i tamten Nowy. :joy:

Mod postawiony i gra na Kordonie zakończona. Mod chojny w obdarowywaniu. Jeszcze dobrze się nie rozkręciłem, a już w plecaku miałem tyle.

Tyle zombich i innych mutantów co teraz, to chyba tylko w modzie Źródło się nazabijałem.

Atu są klimatyczne.

Spoiler

Jutro dalszy ciąg rzezi.

Bywa tu ktoś oprócz mnie? Jestem dopiero na trzeciej lokacji, jeszcze nie dokończonej, a już narżnąłem tyle mutków i zombiaków, że można nimi obdarzyć kilka modów :laughing: . Muszę się przyznać bez bicia, że nie były mi dłużne. Snorki mają chyba silniki rakietowe w zadkach. Ale zamiast ględzenia, daję zrzuty, są bardziej wymowne.

Spoiler

Od kul lepsza anomalia, ale części mutków nie będzie.

To nie emisja, ale zjawiska w czasie burzy.

Jak na razie, największe spotkane mutki.

No i te inne, spotykane “hurtowo”.

A tu efekty wizualne. Nowe widoki pancerzy.

1 Like

5 za 1:

p.s. dużo kodów jest na świstkach papieru/karteluszkach.

@kamil190 Szukałeś na wysypisku artefaktu Pustuszka? Na której hałdzie był i w którym miejscu?

A tu znów kilka zrzutów, pokazujących liczebność mutków do “zagładzenia”, za jednym podejściem.

Spoiler

Matko co to ma być gorzej jak w OPku :slightly_smiling_face:

To Stalker czy Serious Sam?

@tom3kb Sam sobie wybierz . Czy to :tired_face::cry: , czy jednak to ?smile_0092?. Fabuła nowa i ciekawa.

@kondotier Był on na 3 hałdzie. Tutaj:

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=BwwT-T4JKHk

@Master730 Znalazłem na forum poradnik tłumacza. Linki nie są aktywne, ale to pewnie nie problem.
Problem w tym, że nie znam Rosyjskiego a tłumaczenie przez translator nie wyszłoby elegancko.
Ale jestem otwarty na propozycje.