Yossarian Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 W latach 80., kiedy w Ameryce panowała moda na pistolety maszynowe przeznaczone do obrony własnej, stworzono Ares AMG, broń przeznaczoną do skrytego przenoszenia. Ares FMG prezentował się niczym uzbrojenie z filmu fantastyczno-naukowego. W wersji złożonej kształtem przypominał prostopadłościan, a po rozłożeniu - wyglądem przypominał już pistolet maszynowy. Opisywana broń miała siłę ognia większą niż zwykły pistolet, korzystając z 9 milimetrowych naboi. Niezaładowana ważyła około 2,09 kilograma. Francis J. Warin, wynalazca FMG, określał swój wynalazek jako "broń dla biznesmenów", coś co z łatwością może zmieścić się w walizce. Ares miał być odpowiedzią na m.in. rosnącą przestępczość w USA i serie porwań amerykańskich biznesmenów w kolejnych zagranicznych krajach. Premiera FMG zbiegła się jednak z zaostrzeniem przepisów dotyczących broni używanej przez przeciętnych obywateli USA. Ares FMG Częściowo zainspirowany pomysłem Warina, inny konstruktor, Dave Boatman, wprowadził na rynek składany pistolet maszynowy M-21. Sprzęt korzystał z tych samych naboi co izraelski pistolet maszynowy Uzi, a po złożeniu wyglądał jak... przenośne radio. Nie zapomniano nawet o antence. Podobnie jak w przypadku Aresa FMG, także M-21 nie odniósł sukcesu po zmianach w regulacjach prawnych w połowie lat 80. Pistolet maszynowy M-21 - po złożeniu wyglądał jak... przenośne radio Próbę skopiowania Aresa FMB i M-21 podjęli Rosjanie, produkując PP-90, jednak ze względu na niską jakość wykonania i cenę, ich wynalazek nie spotkał się z pozytywnym odzewem. Obecnie na rynku nie ma komercyjnie dostępnej broni, która wyglądem i funkcjonalnością jednoznacznie przypominałaby Aresa FMG. Pozostałe zdjęcia Spoiler M-21 pojawił się w filmie "Robocop 2" Rosyjski PP-90 Źródło: http://nt.interia.pl/raporty/raport-wojna-przyszlosci/wiadomosci/news-pistolet-maszynowy-wygladajacy-jak-radio,nId,2427621 Aby nie zakładać nowego tematu, pozwoliłem sobie dołączyć filmik o ciekawej polskiej konstrukcji z lat 60. PM-63 Rak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Pamiętam, że pierwszy raz widziałem ten walizkowy pm, nie wiem, który to był model, w którejś części Robocopa, drugiej albo trzeciej? Rak jako takie trochę dziwactwo to jeden z moich ulubionych pm-ów. Miałem go kiedyś w łapie, jak trafia się w różnych grach lub modach to zawsze biorę chociaż byłby badziewny :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paranoia Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 (edytowane) Pamiętam tę broń, nawet z kilku filmów, jednak jeśli chodzi o wielkość i dziwaczny wygląd, nic nie pobije komara, MGD PM9 Ciekawe jest to że dzięki obrotowemu mechanizmowi, można było umieszczać magazynki wzdłuż lufy, jak np w tej wersji: Jestem straszym fanem FN P90 i tego typu konstrukcje(bullpup) zawsze mnie fascynowały. Niby bardzo skomplikowane mechanizmy i dziwaczne wyglądy, a mimo to działały. A P90 do dzisiaj jest uważany za jedną z najlepszych konstrukcji bullpup. Edytowane 13 Sierpnia 2017 przez Paranoia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zaciekawił mnie ten komar, byłem ciekaw jak to działało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 W filmie o RAKu z komentatorem nie zgodzę się co do celności tej broni. Była ona skonstruowana do prowadzenia ognia nie celowanego na bliskie odległości, a przyrządy celownicze, to chyba tylko psychologiczny dodatek. Bardzo wiotka i niestabilnie zamocowana po wysunięciu kolba, nie pozwalała na unieruchomienie broni przed strzałem. A masa zamka w porównaniu z masą reszty broni, powodowała masakryczny odrzut. Nie miałem problemu trafić z niego strzelając z "biodra" na krótkich odległościach, ale już przy celowaniu do odleglejszego celu, miałem problem z trafieniem. A limo pod okiem można był złapać, gdy próbowało się strzelać ogniem celowanym bez rozłożonej kolby. Nawet z nią, miało się bardzo nieprzyjemne odczucie, że zaraz się w pysk dostanie. Ale trudno mieć wymagania od broni przeznaczonej nie do walki, ale do samoobrony. Pierwsze egzemplarze miały ponadto poważną wadę. Przycisk uwalniania magazynka był zbyt duży i niczym nie chroniony. Łatwo zaczepiał o otaczające przedmioty i powodował wypadanie magazynka. Ponadto otwarta kabura powodowała, że podczas czołgania, pistolet zamieniał się w grudę ziemi, nie nadająca do użycia. Mimo wielu przeróbek i usprawnień, dalej nie spełniał warunków broni dla wojska. Stąd jego pojawienie się w formacjach nie wojskowych. Szybko został zastąpiony tym: https://www.youtube.com/watch?v=eGITsTsjQdA A jako ciekawostkę powiem, że byłem wielce zaskoczony gdy na jakimś amerykańskim filmie o porwaniu samolotu, terroryści posługiwali się właśnie RAKami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 @kondotierze nie zawiodłem się, liczyłem na Twoją autopsyjną opinię. @tom3kb pogratulować pamięci i spostrzegawczości. Zerknij do spoilera w pierwszym poście. A tu podstawowa broń Monolitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Krótka instrukcja, jak z pistoletu startowego zrobić broń przynajmniej do uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi