cichy Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Dan Simmons, "Terror". Kupiłem tę książkę w antykwariacie dobre dwa lata temu - zrobiłem to ze względu na pokaźną grubość (z czasem lubię coraz dłuższe historie). Widać było, że wcześniejszy właściciel nie czytał jej (chyba że w foliowych rękawiczkach nie rozchylając za bardzo stron - a już na pewno nie jadł przy tym kanapki z musztarda i keczupem tak jak ja mam w zwyczaju to robić podczas lektury). Ciekawa książka, dobrze napisana i przetłumaczona. Inną pozycja Simmonsa warta polecenia jest "Trupia Otucha". W maju 1845 roku na dwóch statkach – HMS Erebus i HMS Terror – ku północnym wybrzeżom Kanady wyrusza kierowana przez sir Johna Franklina ekspedycja badawcza, której celem jest poszukiwanie Przejścia Północno-Zachodniego. To ciąg przesmyków pomiędzy wyspami Archipelagu Arktycznego, gdzie od kilkuset już lat szukano możliwości opłynięcia Ameryki Północnej, chcąc zaoszczędzić na odległości przemierzanej drogą morską pomiędzy wybrzeżami Atlantyku i Pacyfiku. Członkowie wyprawy – zarówno oficerowie, jak i prości marynarze – wiedzą doskonale, co ich czeka podczas tej wyprawy: miesiące trudów przedzierania się przez skute lodem wody i nieustanne opady śniegu oraz gwałtowne huraganowe wiatry, trudne do wytrzymania temperatury poniżej zera, wieczny mrok, a być może i głód... Realną groźbą są też dzikie zwierzęta. Czeka ich również walka z własnymi lękami, przesądami, ale i z nieuchronnie pojawiającymi się na statkach chorobami, od szkorbutu po przypadki szaleństwa... Spotyka ich tam jednak coś jeszcze. I to coś znacznie gorszego... coś, czego nie mogli przewidzieć, a co czai się w arktycznej pustce, w mroku, śledzi każdy ich ruch, karmi się ich przerażeniem, atakuje i pożera... Dla osaczonych pośród lodu marynarzy jedynym wyjściem z tej przerażającej sytuacji wydaje się śmierć. ŹRÓDŁO: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/259096/terror Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 W Arktyce jedynym punktem orientacyjnym są trzy czarne kropki, jak je ujrzysz to to jak najszybciej ... udaj się na z góry upatrzone pozycje, biały misiek nadchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Na podstawie tego Terroru AMC robi 10 odcinkowy serial, premiera miała być niby w tym roku ale nie śledziłem info o nim kiedy dokładnie, czy może przesuneli na 2018 bo do końca roku już nizawiele. Przypomniał mi się jak zobaczyłem okładkę książki w poście @cichy-ego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Jeżeli mówimy o Twórczości Simmonsa to goraco plecam cykle - Hyperion/Endymion i cykl - dylogię Illion. Edytowane 12 Listopada 2017 przez boberm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi