The Witcher Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor: Infernal Postaram się objaśnić co i jak. Po pierwsze uprzedzam iż może coś nie działać. U mnie jest coś dziwnego. Pliki traderów z wypakowanych gamedat wydają mi się być inne niż te z których korzysta gra bez modów. W normalnej grze artefakt warty 1000 handlarz skupował za 750. Za to w plikach wypakowanych artefakty skupowane są za całą cenę. I dla mnie jest to bez sensu. Jeżeli ktoś miałby pliki, które działają "normalnie" to prosiłbym o kontakt na PW. Ale już dosyć tego pieprzenia, czas na tutka. Za pliki handlarzy odpowiadają odpowiednie pliki: trade_trader - Sidorowicz trade_barman - Barman trade_ecolog - Sacharow trade_dolg - Pietrenko (Powinność) trade_freedom - Kutwa (Wolność) trade_generic - zwykli NPC W swoim tutorialu posłużę się plikiem Sidorowicza. Plik dzieli się na kilka podkategorii: 1. To co kupuje Sid, 2. To co sprzedaje, 3. Wartość sprzedawanych przedmiotów. Pójdę po kolei. 1. To co kupuje Sid jest zdefiniowane pod kategorią [trader_generic_buy] Powiedzmy, że mamy tam: af_gold_fish = 1, 0.3 Artefakt złota rybka. Właściwie interesuje nas pierwsza liczba (do drugiej nie mogłem znaleźć funkcji). Wartość 1 oznacza, że artefakt jest wart całą cenę (czyli 5000 RU). Jeżeli ustawimy tę wartość na 2 Sid da nam za artefakt 10000, a jak 0.5 to 2500, etc. Jeżeli mamy ";NO_TRADE" wystarczy, że wpiszemy zamiast tego odpowiadające nam liczby. 2. To co sprzedaje jest zdefiniowane pod kategorią: [supplies_start] Warto zauważyć, że podobnych kategorii jest kilka, np. [supplies_after_fabric] co oznacza moment gry. Tutaj przydaje się lekkie liźnięcie języka ang. i będziemy wiedzieć co oznacza dana kategoria. W tym przypadku jest to asortyment po powrocie z X18. Dlatego jeżeli chcemy, aby nasze przedmioty były cały czas u handlarza to trzeba pouzupełniać wszystkie kategorie. Różni handlarze mają zazwyczaj różne kategorie momentu gry. Są tam wymienione przedmioty, które mają być sprzedawane. Źeby dodać właśny przedmiot musimy wpisać go w odpowiednią kategorię (jeżeli jej nie ma musimy ją zrobić, wystarczy skopiować z linijek powyżej np. ;Á?îí?ę? (pancerze)) i wpisać pod nią odpowiednie ID pancerza, który chcemy, np. exo_outfit no i oczywiście dodajemy odpowiadające nam liczby. Teraz czas na liczby. Powiedzmy, że mamy: novice_outfit = 3, 0.8 Pierwsza liczba oznacza ilość sprzedawanego przedmiotu. Druga liczba oznacza szansę na to iż handlarz będzie miał na sprzedaż dany przedmiot. W tym przypadku szansa wynosi 80%. Jeżeli ustawimy 1 to szansa będzie wynosić 100%, etc. 3. Wartość sprzedawanych przedmiotów jest zdefiniowana w kategorii: [trader_start_sell] Tak samo jak w przypadku punktu drugiego, kategorii jest klika jeżeli chodzi o moment gry. Również trzeba uzupełnić, aby przedmioty były cały czas w asortymencie handlarza. No to powiedzmy, że mamy: wpn_mp5 = 3, 5 Tak jak w punkcie pierwszym interesuje nas pierwsza liczba. No i zasady są te same co w punkcie pierwszym. Im większa liczba tym handlarz będzie sobie więcej liczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi