Qwertyuiq Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Witam. Pomyślałem, że warto było by spisać kilka ciekawych porad odnośnie clear sky. Jest dobry sposób na sporą kasę. W każdej bazie znajdują się skrzynki z amunicją. Wystarczy zajrzeć do takiej skrzyni, zostawić w niej wszystkie swoje przedmioty i zebrać tyle amunicji ile jesteśmy w stanie udźwignąć (oczywiście warto zostawić tą z której będziemy korzystać). Zwykle niedaleko są handlarze u których sprzedajemy cały zapas więc nawet jeśli trzeba biegać 2 razy to i tak nie jest to dużo roboty. Sprzedajesz danej frakcji jej własną amunicję! Najwięcej jak na razie zarobiłem na "Powinności"-24790Rubli!!! Po jakimś czasie skrzynki znowu są pełne także jest to sposób na nieograniczoną ilość kasy!!! Zapomniałem dodać, że warto save'ować grę po każdym pobraniu amunicji. Raz zdarzyło mi się, że po powrocie od handlarza kiedy chciałem wziąć ze skrzyni moje graty, okazało się, że mój ulepszony do granic możliwości kombinezon SEVA stał się podstawową wersją. Kolejną istotna sprawa, tym razem chodzi o główny wątek gry. Po wypełnieniu misji dla "Wolności" w Dolinie mroku, dostaniecie informacje o miejscu w którym znajduje się Kieł (Pchli targ). Zanim się tam wybierzecie polecam wydać całą kasę na ulepszanie sprzętu lub zakup nowych gadżetów. Następnie w okolicach Pchlego targu należy znaleźć jakąś kryjówkę i zostawić tam cały swój dobytek w raz z kombinezonem. Ze sobą wystarczy zabrać na wszelki wypadek jakąś tanią broń. Specjalnie nie wyjaśniam dlaczego należy postąpić w taki sposób (nie chcę zdradzać ciekawych akcji) lecz jeśli tak zrobicie to daje słowo, że będziecie zadowoleni :lol: Mam natomiast pytanie. Gdzie można znaleźć karabin szturmowy SGI 5k? Cały czas latam z Vintar'em BC i wysłużonym Obokanem. Jak na razie to dostałem SGI 5k przyłączając się do frakcji "Wolność" lecz niestety uniemożliwia mi to okradanie "Powinności" z ich zapasów amunicji i gram z powrotem od momentu zanim się przyłączyłem do wolności. Szukałem SGI 5k u wszystkich handlarzy i przy umarlakach lecz niestety bez rezultatów... Piszcie jeśli znacie jakieś ciekawe sposoby na ukończenie quest'ów lub na darmową broń, kombinezony i.t.p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Iceman Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Bardzo starannie, Qwertyuiq. Clear Sky jest grą trudniejszą od Shadow of Chernobyl, a takie porady przydadzą się początkującym stalkerom. Jeśli będę mieć więcej czasu, pogram w Czyste Niebo, to z pewnością znajdę tuzin ułatwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filippo23 Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 W takim razie, może ustaw na "przyklejony" :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Iceman Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Czemu nie...? 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalesor Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Vintorez na Bagnach? Ależ oczywiście! Wychodzimy z obozu Czystego Nieba i rzucamy okiem na PDA. Szukamy na mapce nasypu kolejowego. Mamy? No to krzyżyk na drogę i go. Gdy dotrzemy na miejsce i uporamy się z Renegatami w obozie przy nasypie, kierujemy swe kroki w stronę wagonów. Przechodzimy na drugą stronę torów, uważnie przeczesujemy ziemię i... Jest! VSS Vintorez. Nieźle zepsuty (naprawa u technika w obozie Czystego Nieba będzie nas kosztować 9600 rubli), ale jest. :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Iceman Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Celownik PSO1 też na Bagnach? Oczywiście... Znajduje się on w spalonym gospodarstwie w skrytce na szczycie wieży wartowniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coni Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Witam, mam pytanie, czy ktos z was prubowal zabic te latajace ogniki czy elektryczne istoty, ktore mozna spotkac w czerwonym lesie i w podziemiach?? Ja kilka razy prubowalem, ale gine ciagle;/ Słownik ortograficzny przesyła pozdrowienia. Podobno dawno się nie widzieliście. - Kalesor PS. Interpunkcją też się zająłem :> Jakoś nie widać, żebyś coś poprawił. Znaków przestankowych za wiele też nie przybyło. :-) Nie będę za Ciebie wszystkiego poprawiał :mrgreen: - F23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filippo23 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Po prostu przebiegnij. Prosta filozofia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Iceman Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Ja proponuję mieć przy sobie dobrej jakości kombinezon. To Czerwony Las w końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filippo23 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Mi dawała radę SEVA, na takie typu anomalie. (max. ulepszona) Edyt: Radzę robić quicksejwy co ok. 5 min, i normalne sejwy co ok. 10 min, bo jak się chrz*ni quick, to zostaje nam potem sejw, taki pomocniczy. A w CS to wszystko jest możliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umberto0077 Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Filippo23, A w CS to wszystko jest możliwe... Taa... szczególnie niechciane i zazwyczaj pechowe emisje :lol: Źeby nie było OT to dam taką podstawową, ale (może) wartościową poradę (dla nowych potencjalnych użytkowników). Mianowicie - broń i pancerze lepiej ulepszać tylko w jednym kierunku, bo wybierając różne ulepszenia można tylko skiebździć broń/pancerz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filippo23 Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Ja na przykład biorę dobry kombinezon (który ma dużo ochrony przed pociskami) i biorę go max. na anomalie, wtedy jest pancerz dobry na wszystko, bo do ulepszania na ochronę nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Heh a ja calkiem odwrotnie :-P ulepszam kombinezon dobry na kamizelke z Kevlaru i cos zatamujac krwawienie. Moim zdaniem nie ma po co wydawac kase na ulepszenia na anomalie noo chyba ze nie wiesz jak ominac anomalie :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszatek Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Vintorez na Bagnach? Ależ oczywiście! (...) Tak przy okazji dodam jakby ktoś nie zauważył że jest to nasza własna broń. :lol: Ten teren z wagonami pojawia się w "intrze" gry, to właśnie tam gdy przechodzimy z naukowcami dopada nas pierwsza emisja (i gubimy swoją broń, zresztą widać że w intrze to ją niesiemy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Iceman Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 GSC jednak pomyślało o niektórych szczegółach. Szczerze mówiąc, nigdy się nad tym nie zastanawiałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalesor Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Tak przy okazji dodam jakby ktoś nie zauważył że jest to nasza własna broń. :lol: Ten teren z wagonami pojawia się w "intrze" gry, to właśnie tam gdy przechodzimy z naukowcami dopada nas pierwsza emisja (i gubimy swoją broń, zresztą widać że w intrze to ją niesiemy). Przyznam, że nie skojarzyłem tego Vintoreza z intrem. Ale fajnie, że GSC umieściło taki smaczek :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Tak mnie takze zaskoczyl ten Vintar gdy go znalazlem ale byl tak uszkodzony ze sprzedalem go przy dobrej okazji :mrgreen: za duzo kasy na naprawianie jakies snajperki :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filippo23 Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Eee tam... VSS jest w prawie każdej lokacji. Może dlatego że w CS jest bardzo, ale to bardzo słaby :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławik Baron Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 A ja mam poradę dla tych co należą do albo bandytów albo wolności. Wystarczy iść do Agropromu i zdobywać samemu posterunki (lub zabarykadować się przy jakimś jakiś głupi odział na pewno przyjdzie) i jak trafi nam się koleś który ma broń z lunetą to ją zabrać (+to co nam potrzeba z ciał) i zbierać w nieskończoność ja na przykład po jednym takim wypadzie zarobiłem 49540 rubli chyba nawet więcej [wpakowałem do trupa i do bazy stalkerów a tych karabinków było dość dużo ale warto było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Windmaker Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Co do ostatniej porady to ja polecam okradać powinność z ich Obokanów ponieważ są dobrze ulepszone i mają granatnik. Mocowanie granatnika M203 nic nie daje, ponieważ granaty ciężko znaleźć, ale ruskie są częste. Co do porad, to radzę przeglądać wszystkie schowki jakie tylko macie zaznaczone i każdego trupa - ja dzięki temu zdobyłem na chwilę obecną 3 granaty do RPG i jakieś 500 pocisków do SVD czy RP-74 a o innych gadżetach to nie wspomnę. Co do najazdów na Agroprom to polecam - za pierwsze zniszczenie bazy Powinności mamy Egzoszkielet (i odwrotnie jak się zajmie bazę Wolności). Kolejna rada to w czasie akcji Dogoń Kła zanim zejdziecie do bunkra wywalcie na ziemię cały sprzęt swój - wszystko, a kasę spożytkujcie na czymś ciekawym i przydatnym. Potem wchodzicie i was "okradają" a zadanie odnalezienia swoich fantów wykonujemy z swoim sprzętem. Co do broni polecam używanie Obokana na max szybkostrzelność i siła ognia + granatnik i luneta, oraz TRs-a na max celność plus luneta i amunicja radziecka. Taki układ jest idealny. Polecam też mieć dwa pistolety - jeden na naboje 9x19 i drugi na 0.45 cala. Co do snajperek, to mi wystarcza TRs - Jak dołączam do Wolności to biorę potem SVD, ale to jest dodatek, bo ciężko z amunicją. Radzę zbierać sprzęt i robić schowki w pobliżu handlarzy. Nie musicie sprzedawać nic, wystarczy mieć pewność, że jak wrócicie tam to sprzedacie wszystko. Co do pancerzy to polecam SEVE na max ochrona przed anomaliami i kombinezon pancerny na mac ppnc. Taki układ jest ciężki, ale za to jaka ochrona. SEVE musicie ulepszyć zanim wytłuczecie Powinność czy Wolność bo będą problemy z tym potem. Polecam zainstalowanie moda Any NPC trade, ponieważ dzięki temu modowi można sprzedawać graty zwykłym stalkerom co nie zmusza nas do latania do handlarzy ciągle, a ceny mają w porządku. To chyba tyle co mogę tak na oko powiedzieć. :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedia Cezar Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Kilka uwag na temat darmowej broni: 1. RP74 lekki karabin maszynowy amunicja 7.62 PP, 1000 r za magazynek ,dużo amunicji można znaleźć w schowkach.Karabin można znaleźć w obozowisku Wolności "Magazyny Wojskowe" ,na prawo od posterunku Stalkerów pilnujących Monolitu.Można też przystąpić do Powinności . Moim zdaniem niepotrzebne obciążenie , duże obrażenia, słaba celność . Trzeba mieć chyba pancerz z nosorożca aby podejść wroga. 2. SVUmk2 bezkolbowy karabin snajperski amunicja ppanc 7.62x54 mm,450r magazynek. Amunicja tradycyjnie schowki lub do kupienia w Agropromie, Jantarze. Znalazłem karabin przy ciałach, po potyczce przy fontannie -Limańsk.Nie mogłem go już ulepszyć dlatego słabszy niż SVDm2. 3. SVDm2 snajperka amunicja ppanc 7.62x54 mm ,450 r magazynek (j.w.). Przystępujesz do Wolności , lub .... i tu mało wychowawczy numer : czekasz aż do posterunku (Dolina Mroku) od strony legowiska nibypsa, podejdzie snajper , zdejmujesz go i jego kolegów i jakby niby nic idź do bazy , gdzie tylko na żółto zmienia się nastawienie . Dodatkowo pojawia się amunicja u handlarza Wolności. Potężna broń, po ulepszeniu 130% celność , obrażenia 100 pkt, doskonały celownik. Mój typ numer 1. 4. Wintar BC snajperka , amunicja 9x39 mm amunicja -schowki, -tylne wejście- Agroprom . tam też broń i oczywiście jak koledzy opisali - na Bagnach. Warto czekać z ulepszeniem (szkoda kasy), do czasu wykonania zadań dla Leśnika. Dostajemy doskonały egzemplarz w nagrodę. 5. S.A. "Avalanche" zmodyfikowany Wintar BC, amunicja 9x39 mm, dużo broni i amunicji po potyczce na moście- Czerwony Las-,lub : trzeba wybić oddział Monolitu koło helikoptera -Magazyny Wojskowe- uwaga silne pole psioniczne , ale warto, po ulepszeniu bardzo groźna broń ,praktycznie automat snajperski. Wymaga założenia celownika . 6. Colt Kora 919 amunicja .45 , pistolet bardzo dobrze ulepszony zdobywasz uwalniając stalkerów na Wysypisku , wystarczy zaatakować i wybić bandytów w obozie koncentracyjnym, dostajemy informacje o schowku. Mam nadzieję , że się przyda . Jak na coś wpadnę to napiszę :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Windmaker Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 2. SVUmk2 bezkolbowy karabin snajperski amunicja ppanc 7.62x54 mm,450r magazynek. Amunicja tradycyjnie schowki lub do kupienia w Agropromie, Jantarze. Znalazłem karabin przy ciałach, po potyczce przy fontannie -Limańsk.Nie mogłem go już ulepszyć dlatego słabszy niż SVDm2. Polecam w czasie walki w Magazynach Wojskowych odpuścić kolegów z Wolności i niech poginą, jeden z nich też ma (przynajmniej u mnie) ten karabin. 1. RP74 lekki karabin maszynowy amunicja 7.62 PP, 1000 r za magazynek ,dużo amunicji można znaleźć w schowkach.Karabin można znaleźć w obozowisku Wolności "Magazyny Woskowe" ,na prawo od posterunku Stalkerów pilnujących Monolitu.Można też przystąpić do Powinności . Moim zdaniem niepotrzebne obciążenie , duże obrażenia, słaba celność . Trzeba mieć chyba pancerz z nosorożca aby podejść wroga. Jest też u gości z Powinności w ich bazie. Drugi można znaleźć w Czerwonym Lesie i/lub Magazynach Wojskowych jak wspomniałeś. Najlepszy sposób zdobycia - być w Wolności i tłuc Powinność lub być u kogokolwiek i doprowadzić do tego, aby Powinność tłukła się wszędzie i czekać, aż któryś zginie i ma RP-74... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filippo23 Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Ale fakt faktem, ciężko jest znaleźć amunicję. Właściwie to tylko w skrzyniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Windmaker Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Sacharow ma wszelkie rodzaje amunicji - do SVD, RP-74 do wszystkiego po jakieś 300 sztuk na raz. Drogo, ale i tak nie zużywa się tego tak dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedia Cezar Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Teraz trochę o broni ale płatnej niestety.Lokacja -Agroprom- baza Stalkerów ,pomiędzy 4 silosami jest właz do bunkra . Mieszka tam Pustelnik od którego dostajemy zadanie "znajdź PDA" , oraz możemy tam handlować .Do kupienia : 1. RPG-7u granatnik, amunicja granat OG-7v (do kupienia u Leśnika ),lub w schowkach. Potężna broń wywołująca duże zniszczenia ale bardzo ciężka 8 kg , granat 0.5 kg. 2. Akm 74/2 karabin maszynowy,amunicja 5.45x39mm , dobrze ulepszony , dwa egzemplarze , pierwszy z granatnikiem drugi z powiększoną celnością. 3. TRs 301 karabin maszynowy , normalna amunicja 5.56x45 mm , tu ulepszony na amunicję 5.45x39mm najpopularniejszą w Zonie [ Dodano: 2008-11-08, 20:53 ] Sacharow ma wszelkie rodzaje amunicji - do SVD, RP-74 do wszystkiego po jakieś 300 sztuk na raz. Drogo, ale i tak nie zużywa się tego tak dużo. Grając wolnym najemnikiem , dostajemy amunicję i sprzęt u Sacharowa w najlepszych cenach . Na przykład SEVA kosztuje około 20.200 rubli. Najtaniej można też kupić najlepszy wykrywacz 1650 rubli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi