boberm Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Tak mnie ciągnie na ten meeting ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) A będzie jak zwykle niezwykle: https://nowahistoria.interia.pl/historia-na-fotografii/zwycieska-parada-bez-polakow-zdjecie,iId,1504141,iAId,119897 Ibidem: "Potem przemaszerowały reprezentacje 30 narodów sojuszniczych, m.in. Amerykanie, Kanadyjczycy, Australijczycy, Nowozelandczycy, Czesi, Norwegowie, Francuzi, Irańczycy, Meksykanie. Byli Hindusi w turbanach, Grecy w białych spódniczkach, Szkoci w kiltach, a nawet oddziały z Etiopii, Seszeli i Fidżi. Nie było jednak Polaków, którzy walcząc w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie stanowili jedną z najliczniejszych walczących nacji po stronie sił alianckich. Ich wykluczenie z defilady miało przyczyny polityczne." h*tps://www.youtube.com/watch?v=5P5DLcYdeaM Edytowane 25 Lutego 2019 przez vidkunsen 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Godzinę temu, boberm napisał: Tak mnie ciągnie na ten meeting ... https://www.iwm.org.uk/events/duxford-battle-of-britain-air-show-2019 Sobota 30 funtów Niedziela 30 funtów Cały weekend 50 funtów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) @apg2312 Wiem - przyglądałem się kosztom . Także dojazdu i noclegu. Jak uda mi się namówić kumpla-modelarza to ...... być może "zaszaleję". Do dziś z rozrzewnieniem wspominam klimaty Góraszki. @vidkunsen - w tym szczególnym przypadku mam w nosie politykę. Samoloty! Klimat epoki! Ludzie! Edytowane 26 Lutego 2019 przez boberm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Jeśli miałbym wybierać to bardziej mi się podoba Jaskółka niż Meteor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 A mnie P40B- w polerowanym "ubranku". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 W dniu 25.02.2019 o 18:50, boberm napisał: A mnie P40B- w polerowanym "ubranku". Dla mnie esencja sylwetki myśliwca z tamtego okresu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 27 minut temu, Yossarian napisał: Dla mnie esencja sylwetki myśliwca z tamtego okresu No już Cie kocham @Yossarian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 A ja lubiłem masywniejsze myśliwce z gwiazdowym silnikiem, jakieś Focke Wulfy, Zera, Thunderbolty itp grubasy. Albo takiego tluściocha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) 17 minut temu, tom3kb napisał: A ja lubiłem masywniejsze myśliwce z gwiazdowym silnikiem, jakieś Focke Wulfy, Zera, Thunderbolty itp grubasy. Albo takiego tluściocha Akurat to coś , czyli I 16 "Serdel" -kufajmanom niezbyt sie udał - wizualnie oczywiście - bo bojowo miał swoje 5 minut w Hiszpanii. Ale P 47 Thunderbolt czyli "Jug" , to była kwintesencja myśliwca eskortowego i bombardującego . Jak pisał Zemke - chcesz wysłać zdjęcie dziewczynie - sfotografuj się z Kucykiem ( P51) - ale do walki lepiej weż "Juga". A może amerykanska "Parówa"? albu kangurzy ersatz : Edytowane 26 Lutego 2019 przez boberm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Godzinę temu, boberm napisał: No już Cie kocham @Yossarian. Ekhm... Mam nadzieję, że to miłość platoniczna. Może to dziwne, ale gustuję bardziej w dorosłych dziewczynkach, nie chłopcach Ten australijski Boomerang to taki zlepek różności. Buffalo? No cóż, na Pacyfiku tarcza strzelnicza dla japońskiego Zera, ale Finowie dawali sobie na nim radę w potyczkach z Rosjanami. Może zatrąci to o turpizm, lecz w jakiś sposób jego sylwetka w locie nawet mi się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) 12 minut temu, Yossarian napisał: Ekhm... Mam nadzieję, że to miłość platoniczna. Może to dziwne, ale gustuję bardziej w dorosłych dziewczynkach, nie chłopcach Ten australijski Boomerang to taki zlepek różności. Buffalo? No cóż, na Pacyfiku tarcza strzelnicza dla japońskiego Zera, ale Finowie dawali sobie na nim radę w potyczkach z Rosjanami. Może zatrąci to o turpizm, lecz w jakiś sposób jego sylwetka w locie nawet mi się podoba. @Yossarian - drogi Kolego. Obydwaj jesteśmy gatunkiem skazanym na banicję - biali , heteroseksualni ........ Szczerze podziwiam Australijczyków którzy w tamtym okresie potrafili nie mając prawie nic stworzyć całkiem udanego "Boomeranga" i "Wirrawaya" , i dodatkowo opracować "Sentinela". Edytowane 26 Lutego 2019 przez boberm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 @boberm i @Yossarian to ja was pogodzę trochę charakteryzacji i dacie radę :p Spoiler 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 A co wy na taki? Kiedy syn grał w jakąś grę lotniczą, chyba w Iła, to widziałem jak robił go do tej gry. Ile godzin temu poświęcił, to tylko on sam wie. Ale w grze to latało i miało chętnych do pilotowania. Tylko kolorystyka była typowa, maskująca. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 15 godzin temu, kondotier napisał: A co wy na taki? Hmmm... Niby P.11, ale nie do końca. Może to kwestia ujęcia, ale też te owiewki kół są nietypowe. Samo malowanie - majstersztyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) 30 minut temu, Yossarian napisał: Hmmm... Niby P11, ale nie do końca. Może to kwestia ujęcia, ale też te owiewki kół są nietypowe. Samo malowanie - majstersztyk 58 minut temu, kondotier napisał: A co wy na taki? Kiedy syn grał w jakąś grę lotniczą, chyba w Iła, to widziałem jak robił go do tej gry. Ile godzin temu poświęcił, to tylko on sam wie. Ale w grze to latało i miało chętnych do pilotowania. Tylko kolorystyka była typowa, maskująca. Jak mniemam - to jakaś RC -luzna wariacja na temat P 11/24 ze wskazaniem na tego drugiego. Zacnie wygląda. W kwestii starego IŁ-ka - ta gra -tak jak Stalker- nadal żyje. Ilość modów wręcz przytłacza - a i graficznie jest całkiem dobra. Gdyby ktoś chciał sobie powspominać :https://www.sas1946.com/main/index.php?action=unread ( kompedium wiedzy na temat w/w) @tom3kb- czy ty chcesz mnie do grobu wpedzić. I kolacji jeszcze nie jadłem - i po tym czymś już raczej nie zjem. Odruchy wymiotne mną targają. Edytowane 26 Lutego 2019 przez boberm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 @boberm jako Opiekun dbam też o zdrowie, tuszę użytkowników. Nie musisz dziękować Też kiedyś kleiłem modele, najpierw plastikowe, potem papierowe. Pamiętam miałem zrobiony z Małego Modelarza Me 410, taki ciężki myśliwiec z ciekawym rozwiązaniem bo po bokach dwie zdalnie sterowane wieżyczki z km-ami albo Me 163 Komet. Brachol znowu zrobił z papieru np naszego Łosia. Te duże to fajnie potem na szafkach wyglądały ale kurz też pięknie zbierały Poniżej 410 i Komet. @boberm ja do Iła kampanie pobierałem stąd http://www.mission4today.com/index.php?name=Home-Downloads_Menu tysiące kampanii, mission packów, czy pojedyńczych misji, modeli samolotów, malowań itd @kondotier w Ile grałem kampanię gdzie latało się PzL P11 ale Messery mnie tłukły jak naszych we wrześniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 @tom3kb - w tematy modelarskie wciągnął mnie mój Kolega wiele lat temu . W czasach Składnic Modelarskich , Humbrola po 10 zeta i modeli Matchboxa kupowanych w tychże. Potem bywało różnie - ale miłość do lepienia latadeł pozostała. Teraz od ponad miesiąca ślęczę nad modelem Albatrosa D III z Eduarda w niewymagającej skali 1/48 ( wzrok już nie ten). Skończę - pokażę . Był czas gdy Iłek był praktycznie codziennie wieczorami odpalany . Grałem i w kampanie offline i w sieci . Do dzis rzewnie wspominam tamte czasy . Bedziesz miał czas - proponuje obejrzeć dokument J. Bławuta: Co prawda to nie moja Liga - zbyt "cienki" byłem na takich zawodników, ale pewnie w rozgrywkach sieciowych ich spotykałem ( czesto /gesto byłem zestrzeliwany). No i klimat rozgrywek oddany perfekcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 @bobermZnam ten film, ja to tylko sobie amatorsko w Iła grałem w singlu ale miałem kumpla na studiach co poszedł do Dęblina, to jak pojechaliśmy do niego na przysięgę to tam w każdy tylko w Iła 2 grał na kompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Aby było jasne, poprzednio wstawiony samolot to P-24. Te powyżej też. U nas mało znane, bo zamiast zasilać nasze lotnictwo, poszły na eksport. Te do Turcji A kilka sztuk naszych, wyprowadzono do Rumuni, gdzie doczekały czasów powojennych. A że zwrotu ich nie chciano, ponoć zostały wrzucone do morza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Podobnie jak z P.11, Rumunom sprzedano także licencję, "klepali" go u siebie. Wykorzystując z niego, jeżeli się nie mylę, tylną część kadłuba, opracowali swoją konstrukcję IAR 80 Jeżeli przyjrzeć się wszystkim konstrukcjom, począwszy od P.1, a na P.24 skończywszy, to zwraca uwagę charakterystyczny układ górnopłata, znany jako płat Puławskiego. Patent na to rozwiązanie PZL uzyskały w 1931 roku. O ile na początku lat trzydziestych było to innowacyjne rozwiązanie, to w 1939 roku, taka koncepcja była już przestarzała, podobnie jak P.11 i P.24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi