Jump to content
toldi

UWAŻAJ NA BARSZCZ SOSNOWSKIEGO

Recommended Posts

@toldi  Przypuszczam, że i rurkę miałeś z dzikiego bzu. Jego grubsze gałęzie po wyciągnięciu takiej jakby waty są rurkami. A owoce, czarne kulki akurat do nich pasują. Tak kwiatowe baldachy bzu, jak i później owoce są jadalne. Baldachy w cieście naleśnikowym, to rarytas w rejonie Cieszyna.

A Barszcz Sosnowskiego to całkiem inna para kaloszy. Może na zdjęciu jego baldachy trochę przypominają baldachy dzikiego bzu, ale już w rzeczywistości trudno obie rośliny pomylić. W gorące dni, barszcz można nawet wyczuć zapachem, czego nikomu nie życzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ci mówie kondotier że rurke robili my z  barszczu na 100 proc a kulki były z dzikiego bzu,mieszkam na wiosce u nas jest taki pałac i za tym pałacem jest tego od groma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesion - razem z Barszczem Sosnowskiego do Polski z Rosji (PRL - ZSRR) dostała się hybryda/mutacja Jesionu Wyniosłego która miała dawać drewno na meble i być tania w eksploatacji - szybko rosnąć.

Rozplenia się to jak pokrzywy, drzewo jest bardziej kruche niż orzech włoski, nawet do kominka się nie nadaje.

Rolnicy i sadownicy plują (i niszczą jego sadzonki) na niego tak samo jak na barszcz, jedyny plus - nieszkodliwy dla fauny i ludzi.

z16983666IH,Pierzasto-zlozone-liscie-jes

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, toldi napisał:

Ja ci mówie kondotier że rurke robili my z  barszczu

To byście mieli "gęby" poparzone jak nic, barszczu nawet nie trzeba dotykać, jego opary są groźne. A jak ty mówisz, że robiliście z niego dmuchawki, to prawdopodobnie oparzenia dróg oddechowych byłyby gotowe. także na bank strzelaliście z innej rośliny, a takich z grubymi pustymi łodygami nadającymi się na dmuchawki jest całkiem sporo i to podobnych do barszczu, do tej ze zdjęcia z artykułu.

@vidkunsen o jesionów to też się co roku pędów nawycinam, a szybko rośnie skubany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minut temu, toldi napisał:

Ja ci mówie kondotier że rurke robili my z  barszczu na 100

Zapewne pomyliłeś rośliny. Podejrzewam, że zrywaliście najzwyczajniej Koper, którego wygląd może łatwo zmylić. Ty widziałeś chociaż jak wyglądają oparzenia po zetknięciu się z barszczem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Być może sie pomyliłem przejde sie tam i cykne zdjęcie to wam chłopaki pokaże,bo może to ten pospolity barszcz(niewykluczone):020:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę się spóźniłem, bo szukałem obrazków, ale skoro nie wyglądaliście jak na tym zdjęciu

indeks.jpg.2837645ae24f86153a59227c0d4dc42c.jpg

to był to barszcz zwyczajny. A pomylić je jest bardzo łatwo.

                                    Barszcz Sosnowskiego                                                              Barszcz zyczajny

barszcz_sosnowskiego_pap550.jpeg.2d9c9a359e3e096e1551e0d9ccb22d67.jpegbarszcz-zwyczajny-kwiaty-m.thumb.jpg.dc72fa7ecb38b88acab3d199e46ecc0c.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.

Społeczność
Discord