Skocz do zawartości

OldMan - PC Bestia

OldMan

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Podzespoły PC Bestii na dzień 28.01.2025 

01.  Płyta główna  MSI EDGE Z690 DDR4
02.  Intel Core i5-12600KF 3.7 GHz, 20 MB, BOX
03.  Chłodzenie Wodne AiO MSI MAG Coreliquid 360R V2
04.  Pamięci RAM G.Skill Trident Z Neo, DDR4, 32GB (4x8), 3600MHz, CL16
05.  Dysk systemowy Lexar NM790 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe
06.  ASUS RTX 3070 TUF GAMING OC V2 LHR 8GB GDDR6
07.  Karta Dźwiękowa Creative Sound Blaster X AE-5
08. Zasilacz Be quiet! SYSTEM POWER 10 750W 
09. Zestaw głośników 5.1 Creative Labs 5.1 Inspire T6100
10. iiyama G-Master GB3271QSU-B1 Red Eagle
11. 2 Dyski na gry: XPG M.2 1TB Gen3 NVMe
13. Magazyn Danych: Dysk SSD Samsung 1TB SATA III
14. Klawiatura SteelSeries Apex 64145
15. Mysz SteelSeries Rival 5
16. Obudowa ENERMAX SABERAY

Szczodrej Zony STALKERZY :)  

• Super 2
  • Dodatnia 3

Żeby nie dublować tematu, pozwolę sobie podłączyć się do tego wątku.

W dniu dzisiejszym, około południa, po ciężkiej i pełnej przygód podróży kilkunastoma środkami lokomocji (od przesyłki lotniczej do zaprzęgu konnego i pieszego kuriera) dotarła do moich rąk dziwna, tajemnicza paczka, nadana wczoraj przez jakąś równie tajemniczą tajemniczą firmę z woj. mazowieckiego. Ki czort, myślę sobie ? Obawiając się bomby czy jakiegoś wirusa (np. opryszczki) paczka przed otwarciem została zarówno prześwietlona promieniami UV, AV, rentegenem jak i zwykłą latarką, dodatkowo sprawdzili ją niezależnie od siebie policyjni i wojskowi saperzy, a ostatnią moją szansą na przeżycie był nos mojego osobistego pchlarza, który jednakowoż po pobieżnym obwąchaniu tajemniczej przesyłki stwierdził, że smakowicie pachnących mięs ani wędlin w środku nie ma, więc ze znudzoną miną odwrócił się, machnął ze dwa razy ogonem, potem wyszedł z pokoju i zaczął wkurzać również osobistego królika.

Raz kozie śmierć - poszukałem jakiegoś noża, i zacząłem rozpakowywać paczkę. Po chwili oczom moim ukazało się dziwne, czarno białe z zielonymi wstawkami pudełko z wizerunkiem cokolwiek nieprzyjaźnie patrzącego na mnie białego tygrysa

001.png

Już myślałem, że to jednak moje ostatnie chwile, w końcu oko w oko z tygrysem to raczej nieciekawa sytuacja, ale wtedy właśnie, w tej ostatniej dosłownie chwili życia zauważyłem, że tygrys ma na czole napis "ASUS", a obok niego jest też napis "GEFORCE GTX 1060".

Ponieważ więc nie zostałem pożarty przez tygrysa, mam przeto okazję podziękować serdecznie zarówno @OldManowi, jak i @Buberowi za tą kartę. Stokrotne dzięki Panowie !! :D !! Mam nadzieję, że będę mógł się Wam jakoś kiedyś odwdzięczyć :)

001.gif

• Super 1
  • Dodatnia 4

Gdybym mógł, dałbym Ci za sam opis dwa PLUSY..... ;)
Ciesze się, że karta tak szybko dotarła.
Zabrała mi ją z biura około 14stej szefowa potem przekazała naszemu działowi spedycji
(mamy umowę z DPD) i około 7 następnego dnia przesyłka dotarła.
Dodatkowo ponieważ przesyłka szła przez naszą spedycję    
wyszła dla mnie i @apg2312 gratis :) 
Miłego plądrowania 
ZONY !     

4 godziny temu, anatol napisał:

Mnie interesuje dysk SSD 128 gb bo Stary pada.

Hmm... Nic nie wspominałem o dysku SSD 128 GB.. ale Zona działa na Nas różnie ;)  

• Dodatnia 3

No ba! :) Bez @Bubera "zdechlibyśmy" z tym projektem na jakieś pół roku, jeśli nie więcej.

Najlepszą formą podziękowania będzie wspólne spożycie wody życia - z racji odległości może nie wszyscy razem (chociaż kiedyś... kto wie), ale solidarnie ;)

• 5 tygodni później...
W dniu 17.06.2019 o 19:37, anatol napisał(a):

Podobają mi się te głośniki  Creative Labs 5.1 Inspire T6100.

Głośniki według mnie są tak dobre, że nie planuje ich wymiany a obecnie można używki kupić na allegro za około 100zł.
Polecam :)

Mała sesja.

20190619_195957.thumb.jpg.7af9c7ba5fabf1ad732f987a743c7a6d.jpg

20190619_192417.thumb.jpg.3c0939db6e2ecddeebd13d1560186f27.jpg20190619_194344.thumb.jpg.08047ccd0c30117f2fa4572cac035660.jpg

Jak widać pierwsze testy przeprowadziła moja Buba :) 

Słuchawki dostałem od MSI jako gratis po zakupie ich nowej płyty MSI MEG Z390 ACE.
Wystarczyło zarejestrować sprzęt na stronie producenta w wyznaczonym czasie.

To się nazywa promocja - słuchawki w necie kosztują 550zł.

• Dodatnia 3

• 2 tygodnie później...

Kolejny mały upgrade:

Ponieważ musiałem skorzystać z zakupu ratalnego a mój stary dysk HD 750GB miał ponad 10 lat i startował jak samolot
(nie mówiąc już o drganiach przenoszonych na obudowę) podpiąłem pod ten zakup małe co nie co do mojej bestii :) 

Samsung2.thumb.jpg.eee29b63409b30e0684de5cc48193fe8.jpg

Samsung.thumb.jpg.3f66d69e8216372a7289bbafe71b4a9a.jpg

Demon prędkości to nie jest ale na magazyn danych w sam raz no i mam na niego 5 lat gwarancji.
Podsumowując po wielu latach 29.06.2019 roku era dysków talerzowych w moim kompie dobiegła końca :)      

• Dodatnia 3

• 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
W dniu 17.10.2019 o 15:06, Mnieciu napisał:

Dajj znać jak AE-5 ci się sprawuje. Ja jestem zadowolony, ale czasami sterownik się zglitchuje.

Mam tą kartę już jakiś czas i powiem, że jest SUPER !!!
Nie mam z nią żadnych problemów. 
Moja poprzednia karta ASUS Strix SOAR też była dobra ale jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach.....
Z ASUS`em trzeba było trochę powalczyć jeśli chodzi o nagłośnienie pokoju i dźwięk 5.1 a i tak nie byłem do końca zadowolony.  
W Creative nic nie musiałem robić i zmieniać od razu karta grała tak jak trzeba i teraz jak w filmie pada deszcz to u mnie w pokoju też  :)
W grach jest podobnie i pozycjonowanie dźwięku działa bez zarzutu.

I jeszcze jedna sprawa ale moim zdaniem bardzo ważna.
W ASUS`ie były sytuacje gdy musiałem używać karty powyżej 50% głośności na suwakach a jak wiadomo i głośniej tym głośniejsze są szumy.
W Creativie najgłośniej karta pracowała na około 20% i to był max czego potrzebowałem. 
Na co dzień używam jej na poziomie 15% praktycznie brak szumów. 

Bas nie dudni dźwięk jest dynamiczny czuli miód i orzeszki :)    

Podsumowując jestem MEGA zadowolony i jest to NAJLEPSZA z kart dźwiękowych jakie miałem :) 

Jedynym minusem karty jest na pewno cena ale sprzedałem ASUS`a + butelki z piwnicy + "dałem śwince w łeb" (dla wrażliwszych chodzi o skarbonkę =  zaskórniaki ) i starczyło.
Moim zdaniem karta AE-5 jest warta każdej złotówki.  

@Mnieciu   nie mam żadnych problemów ze sterownikami.    

• Dodatnia 1

• 4 lata później...
15 godzin temu, Anatolij napisał(a):

Extra a co ze starą?

Na sprzedaż.

12 godzin temu, apg2312 napisał(a):

To jeszcze wrzuć Windows 11 (oczywiście, jako aktualizację 10), i możesz szaleć ;)

Mam za stary sprzęt.
Moim zdaniem tak można zrobić, ale od 13 generacji procesora i wyżej.

11 godzin temu, Agrael napisał(a):

To teraz pozostaje tylko czekać na S2 ;) 

Taki jest plan.

11 godzin temu, Polski_Szogun napisał(a):

Ło kurde, teraz będzie grane :) 

Oj będzie się działo :) 

Takie małe pożegnanie z moją GTX 1080:

1080.jpg.a0a4e12ddd4d4175f20aa35f612575a4.jpg

1080_2.thumb.jpg.f0b0046a2e6bfcb8821e1c76cd1533fb.jpg

1080_3.thumb.jpg.2824195bb3957a4e3c54e8972a633102.jpg
Uważam, że GTX1080 to nadal jest dobra karta :) 

• Dodatnia 1

@OldMan

A nie chcesz zamienić tego Intela 8 generacji na jakiegoś tańszego Ryzena?

Z tego co widzę sprzedajesz kartę graficzną i na spokojnie pare stówek z 1080 wyciągniesz. 

Do 3070 wystarczy na spokojnie R5 5600 i procesor nie będzie dusił Ci karty.

https://www.x-kom.pl/p/735703-procesor-amd-ryzen-5-amd-ryzen-5-5600.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw-ai0BhDPARIsAB6hmP6av52Z2gULPyqdyVJNlWjZVynQOlh6fhbyjnzd-iBwHnztfglwbMAaAmYkEALw_wcB (CPU)

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-msi-b550-a-pro?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw-ai0BhDPARIsAB6hmP47pY4raeN5m0ZPe3A0dgi1qMk7FWOqoQsfKQkQs4Vh5tWM-1lXrukaAul0EALw_wcB (mobo)

Wrzucasz sobie ten procek i płytę główną i masz zestawik na parę ładnych lat.