Czujny Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Męcząc się z OP 2.1 zauważyłem, że nie tylko u mnie pojawiają się pewne niedogdności, które być może nie wpływają znacząc na rozgrywkę, ale na pewno nieco irytują. Pozwoliłem sobie zebrać je do kupy i dorzucić parę potencjalnych rozwiązań. 1. Gra nie zapisuje zmian poczynionych w opcjach - należy zmienić w uprawnieniach katalogu, a nawet i całego dysku, właściwości dotyczące zabezpieczeń (m.in. zezwolić na zapis) dzięki @boberm! 2. Nie mogę ręcznie zapisać gry w menu - tutaj sam nie wiem co jest przyczyną i jak to naprawić, ale da się obejść ten problem włączając zapisy na lokacji/włączając automatyczny zapis przed i po zadaniu/korzystając z opcji quicksave domyślnie F6/tworząc zapis poprzez konsolę (tylda>wpisać save "nazwa save">ENTER). Takie "combo" właściwie eliminuje niedogodności związane z brakiem zapisu poprzez menu. 3. Nie pojawia się tekst (lewy, dolny róg) przy wiadomościach od Arhary i typa od naprawy plecaka - save i load, aż do skutku (aczkolwiek wcale nie wiem czy to metoda naprawiająca problem czy tylko go omijająca). 4. Po zmianie na j. polski pojawiają się dziwne krzaczki - save i load, przy okazji sprawdzić punkt 1 (zezwolenie na zapis zmian w lokacji moda). Mod jest domyślnie ustawiony na język rosyjski. Jeżeli zmieniasz opcje językową i czcionkę na centralną europę to cyrylica automatycznie staje się nieczytelna. Po zmianie opcji językowej trzeba zresetować grę! Dzięki @kobal! 5. Widoczne zacinki, zawieszanie, nawet na niskich ustawieniach - lżejsze tekstury ( https://yadi.sk/d/bbnkWTXc3Rkp6X ) i standardowe procedury jak wyłączenie v-sync czy ustawienie limitu 60fps, aczkolwiek przydałoby się nieco więcej pomysłów jak to naprawić (osobiście obstawiam, że najnowszy patch coś krzaczy). Listę można, a wręcz należy uzupełniać. Jeśli macie jakieś rady, proszę piszcie, bo dla takich laików komputerowych jak ja czy inni, takie wskazówki oszczędzają sporo nerwów i czasu. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignachinio Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Ja od siebie dodam, że wszystkie dodatki od @boberm działają i ułatwiają nieznacznie grę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 @Czujny Punkt 5, te lżejsze tekstury to pobieramy te wszystkie 3 paczki i instalujemy? Czy tylko tą paczkę dla solianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czujny Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 @tom3kb ja pobierałem tylko te paczke ważącą 165 MB. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Ok, to wyjaśnia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czujny Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 @tom3kb a dokładniej? Bo mi owe tekstury nie pomogły. Gra dalej przycina tak, że odechciewa się grać. Albo coś źle wrzucam z tej paczki, albo sam już nie wiem co. Gdzieś doczytałem (chyba na moddb), że poprzez paczke od Rustika (?) gra może być bardziej wymagająca pod kątem działania/wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Teraz, Czujny napisał: @tom3kb a dokładniej? Znaczy chciałem wiedzieć co wrzucać w razie czego. Ja z nich korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 W dniu 19.05.2019 o 13:36, Czujny napisał: 3. Nie pojawia się tekst (lewy, dolny róg) przy wiadomościach od Arhary i typa od naprawy plecaka - save i load, aż do skutku (aczkolwiek wcale nie wiem czy to metoda naprawiająca problem czy tylko go omijająca). SMS, czy może taki różowy/czerwony tekst jak na początku moda gdy dostajemy informację o psuciu się artefaktów i zamianie ich na brukowce? Pytam bo nie doszedłem jeszcze do Arhary. Ja tej pierwszej wiadomości też nie miałem wyświetlanej tylko nagrany dialog. Jak wszedłem w opcje moda i zaznaczyłem żeby wyświetlało przychodzenie smsów od stalkerów: "Nieatmosferyczne" smsy to dopiero pokazało mi ten ten czerwony komunikat. Chyba, że zadziałał też wczytany zapis bo też to wtedy zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 W dniu 19.05.2019 o 13:36, Czujny napisał: 4. Po zmianie na j. polski pojawiają się dziwne krzaczki - save i load, przy okazji sprawdzić punkt 1 (zezwolenie na zapis zmian w lokacji moda). Mod jest domyślnie ustawiony na język rosyjski. Jeżeli zmieniasz opcje językową i czcionkę na centralną europę to cyrylica automatycznie staje się nieczytelna. Po zmianie opcji językowej trzeba zresetować grę! Zresetować to znaczy wyłączyć i ponownie włączyć. Twoje problemy z zapisami wiążą się z uprawnieniami dostępu do dysku. Przenieś moda na inny dysk i zapewne będzie po problemie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czujny Opublikowano 25 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 2 godziny temu, tom3kb napisał: SMS, czy może taki różowy/czerwony tekst jak na początku moda gdy dostajemy informację o psuciu się artefaktów i zamianie ich na brukowce? Pytam bo nie doszedłem jeszcze do Arhary. Ja tej pierwszej wiadomości też nie miałem wyświetlanej tylko nagrany dialog. Jak wszedłem w opcje moda i zaznaczyłem żeby wyświetlało przychodzenie smsów od stalkerów: "Nieatmosferyczne" smsy to dopiero pokazało mi ten ten czerwony komunikat. Chyba, że zadziałał też wczytany zapis bo też to wtedy zrobiłem. Ten czerwono-różowy tekst, dokładnie, ale nie wydaje mi się, aby należał on do grupy "Nieatmosferycznych" smsów. Ja rozumiem ową opcję jako smsy niezwiązane bezpośrednio z klimatem i fabułą gry (powiadomienia o jakiejś innej grze etc. etc.). Mam to wyłączone, ale te czerwone powiadomienia wyświetlają się już bez problemu po wczytaniu save. 2 godziny temu, kobal napisał: Mod jest domyślnie ustawiony na język rosyjski. Jeżeli zmieniasz opcje językową i czcionkę na centralną europę to cyrylica automatycznie staje się nieczytelna. Po zmianie opcji językowej trzeba zresetować grę! Zresetować to znaczy wyłączyć i ponownie włączyć. Twoje problemy z zapisami wiążą się z uprawnieniami dostępu do dysku. Przenieś moda na inny dysk i zapewne będzie po problemie. 100% zgody. Już te uprawnienia załatwiłem wcześniej. Po prawdzie, to nawet przenosić na inny dysk nie trzeba. Wystarczy nadać uprawnienia zapisu (bo odczyt jest z automatu zaznaczony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czujny Opublikowano 31 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 Na problemy z zacinkami pomogła mi dość nietypowa akcja. W dużym skrócie. Wyciąłem plik gamedata.dbzz_rustik_old_zone, włączyłem grę, zrobiłem save, wyłączyłem, wrzuciłem plik ponownie i wczytałem grę. Działa bez zarzutu. Żadnych ścinek, żadnych spadków fps. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwinny Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 U mnie nie zadziałało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Czołem wiara, co do tych ścinek ..mimo niezłego sprzętu i dysku ssd na którym mam win 10 zainstalowany(dalsze 3 to hdd)...może komu mój sposób pomoże(u mnie wypaliło). Moda instalowałem na domyslnej ścieżce C: /program filesx86..ścinki po spatchowaniu były. Przeniosłem całego moda na C:(dowolna nazwa)..poza ten folder systemowy..np C:OP 2.1..ścinki znikneły, mod w dalszym ciagu jest na ssd ale nie w folderze systemowym. Nie wiem czym to uwarunkowane jest, pozniej jeszcze sprobuje na 2 kompie odpalić z Linuxa..pasmotrim)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Podstawa to nie instalujemy na dysku systemowym w ProgramFiles. Już z nie jednym modem były przez to cyrki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 ja wiem o tym, specjalnie scieżki nie zmieniałem, by przenieść..po reinstalce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
User_Name Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Cytat [28.12.19 20:18:41.903] [error]Expression : fatal error [28.12.19 20:18:41.903] [error]Function : CScriptEngine::lua_error [28.12.19 20:18:41.903] [error]File : script_engine.cpp [28.12.19 20:18:41.903] [error]Line : 79 [28.12.19 20:18:41.903] [error]Description : <no expression> [28.12.19 20:18:41.903] [error]Arguments : LUA error: ...\pulpit\op-2.1\gamedata\scripts\death_manager.script:299: bad argument #2 to 'random' (interval is empty) Czołem. Ogrywam op-2.1 ale jajko można było znieść od kosztów i braku ammo, więc pobrałem z tematu moda script zwiększający ilość lootu w plecakach przeciwników. I w magazynach na barierze i na początku radarów natychmiastowy pulpit przy zabijaniu monolitowców. Wina jest na pewno skryptu bo bez niego działa normalnie. Wiecie jak naprawić? :I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwinny Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Jaki masz patch i czy skrypt na ammo jest do odpowiedniej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
User_Name Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Mam 8.2 z poprawkami a sam skrypt brałem z głównego wątku o modzie i niestety nie wiem czy jest pod tę wersję (to ten napisany przez Junx'a) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Aby wiedzieć na 100% musisz zapytać @Junxa albo @kondotiera, bo to za ich sprawą taki czit powstał Ale z tego co pamiętam powstał z myślą dla 8.2, ale ja na wersji 7.3 a potem 8.0 używałem go i nie miałem problemów, działa bezproblemowo do dziś. Dorzucałeś do moda jeszcze jakieś czity? Oczywiście, gra z czitami to nic złego, ale chodzi o to że niektóre usprawnienia mogą gryżć się z tym czitem. Spawner do Op 2.1 mam dorzucony i na pewno nie koliduje on z tym plikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zerknąłem na daty to @Junx tego cheata wypuścił parę tygodni po wyjściu patcha 8.2 to chyba zrobił go na najnowszym ale kto wie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 @tom3kb Pewnie tak, ale wydaje mi się że ten dodatek raczej nie ingeruje w patche, bo tak jak wyżej napisałem korzystałem z tego na 7.3 potem 8.0 i problemów nie miałem. Poczekajmy, może @Junx wytłumaczy co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 W oryginalnych fixach dla OP2.1 v. 8.2 były dwa fixy. Jeden na ilość amunicji, drugi na ilość części mutków. One były w w tym samym pliku. Tak że wstawiając jeden, eliminowało się drugi. @Junx umieścił je razem w tym pliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tybet64 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 (edytowane) Witam. Mam problem z dźwiękiem.Jak zacząłem grać od początku (za dużo questów zawaliłem)to po kilku minutach gry znika mi dźwięk. A na dodatek jak chcę zresetować to się zatnie i ctrl+alt+del. Edytowane 14 Maja 2021 przez tybet64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tybet64 Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) W dniu 14.05.2021 o 12:43, tybet64 napisał: Witam. Mam problem z dźwiękiem.Jak zacząłem grać od początku (za dużo questów zawaliłem)to po kilku minutach gry znika mi dźwięk. A na dodatek jak chcę zresetować to się zatnie i ctrl+alt+del. Tutaj był problem z systemem,zainstalowałem na nowo i gra działa tylko że mam problem z Górnikiem.Na samym początku ,po wypiciu lekarstwa od Doka. Załatwiam mutanty,chcę gadać z Górnikiem i ... [16.05.21 20:24:28.673] [error]Expression : fatal error [16.05.21 20:24:28.673] [error]Function : CCC_Crash::Execute [16.05.21 20:24:28.673] [error]File : console_commands.cpp [16.05.21 20:24:28.673] [error]Line : 625 [16.05.21 20:24:28.673] [error]Description : <no expression> [16.05.21 20:24:28.673] [error]Arguments : ENGINE CRASH.See log file for detail! Edytowane 16 Maja 2021 przez tybet64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 @tybet64 - taki błąd czasami występuje gdy na lokację wchodzisz od niewłasciwej strony - vide Limańsk , lub gdy zadania ( niektóre) wymagają spójności ze scenariuszem , aczkolwiek na Kordonie byłoby to dziwne . Jesteś na samym początku - sugeruję zacząć jeszcze raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi