The Iceman Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Piszę ten temat z myślą o serwisie internetowym o grach, a jest nim raczej wszystkim znane Gry-Online.pl. Treść tego tematu jest bardzo prosta: czy serwis ten łamie prawo? Wyjaśnię to na kilku przykładach: Już jakiś czas temu chciałem pobrać stamtąd demo. Okazało się, że należy za nie zapłacić, by móc je pobrać. Ale przecież na stronie producenta jest ono za darmo. Druga sprawa - trainery (dla przykładu - nie korzystam) również są płatne, przecież na GamesTrainer.net jak i innych stronach są one darmowe. Trainery nie są tworzone przez studia tworzące gry, tylko przez anonimowych programistów itp. Tapety - tak samo jak w poprzednim wypadku, na BestGameWallpapers.com są przecież ogólnodostępne. Trailery - czyli zwiastuny gier, najczęściej niestworzone przez ten serwis, bardzo okrojone limitem, a żeby zobaczyć ich całość, należy uiścić sporą sumę. Serwis Gry-OnLine.pl żąda wpłacenia gotówki w granicach 6-9 zł netto. Nie jestem pewien, czy istnieje prawo zakazujące handel cudzą własnością. Twórcy gier z pewnością nie wyrazili na to zgody z uwagi na to, iż na oficjalnej stronie producenta materiały takie są darmowe. Moim zdaniem Gry-OnLine.pl łamie prawo. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Oczywiście pokusiłem się skorzystania z ich poradników.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bas001 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Prawa raczej nie łamią a co najwyżej wykorzystują luki prawne,lub tak interpretują przepisy...zapewne współpracują z jakąś kancelarią prawną,która im podpowiedziała takie a nie inne rozwiązania, a to wszystko jest m. in. spowodowane naszym prawem, które jest tak dziurawe jak durszlak.A jakie mamy durne i głupawe prawo w tym kraju to aż mi się nie chce rzucać przykładami bo nie wiem czy bym do Wielkanocy zdążył....,powiem tylko na jednym przykładzie odnośnie prawa pracy-trzy różne kancelarie prawne na trzy sposoby interpretowały dany przepis-i bądź tu mądry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albert115 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Nie sciagajcie ich poradnikow po 6zl. Kupcie abonament na tydzien za 9zl i sciagnijcie wszystkie jakie sa. Warto takze zalozyc u nich konto, to bedziecie dostawac na maila nowe poradniki za free, ale tylko do ogladania. Swoja droga ctrl+prt scr sie przydaje. ;-) Tak, ale obowiązuje limit do danej strony poradnika, a darmowe są dostępne tylko przez 14 dni - Elvis Scatter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordDino Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Jeżeli chodzi o ich poradniki to są one dostępne czasem na torrentach lub emulu w ten sposób chyba ich okradamy ale okraść złodzieja to chyba mniejsze przewinienie :mrgreen: (bo za złodziei uważam ten serwis, choć najczęściej poradniki są ich autorstwem tego nie zaprzeczymy). A najzabawniejsza rzeczą w tym serwisie związana z poradnikami to to, że czasem płacisz za poradnik, a okazuje się że jest to tylko część i reszta jest w realizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedia Cezar Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Trzeba przyznać, że w każdym poście jest trochę racji -choćby o naszym prawie- życie pisze scenariusze szybciej niż potrzebne ustawy(w swoim czasie kantory, czy sprowadzanie alkoholu). To, że GO.pl naigrawają się z nas- graczy to aż ręce świerzbią aby dać im popalić. Niedokończone poradniki to skandal, ale nie zapomnijmy o mrówczej pracy niektórych recenzentów-nie można ich krzywdzić(ciekawe czy mają odpowiednie wynagrodzenie). Myślę, że moralnie serwis łamie prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo1989 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Sorry za OT, ale powiem tak, wcale prawa nie łamią, tylko po prostu robią aby zarabiać kaśe na utrzymanie tego wszystkiego, wiecie siedzę od jakiegoś czasu na emuinfo.pl i tam romy do niektórych gier są płatne, a to dlatego aby admin mógł utrzymać ten server, ale część darmowych np na pegazusa ;), co ciekawe trochę ich uważam za złodzieji, przeglądając ich poradnik do Just Cause, znalazłem identyczny ale po angelsku, te same screeny, opis misji, i takie tam, no może nie do końca moze oni tłumaczyli jak tak to w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer84 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Sądzę, że prawo złamaliby tylko w przypadku, gdyby dana firma zastrzegła sobie, że demo ich gry może być rozpowszechniane tylko w wersji free, a jeżeli tego nie robi, to można brać za to kasę. Wszystko bowiem, co nie jest zabronione, jest dozwolone i tyle. Takie jest prawo, które moim zdaniem ma niewiele wspólnego z moralnością w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Provokator Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 U nich się płaci za dostęp do strony a nie do pliku, więc prawa nie łamią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi