Jump to content

Proca.

Recommended Posts

Nowe podejście do starej, dobrej procy. Przyznam, że jestem pod wrażeniem. Być może zmajstruję sobie takie coś. Oprócz mechanizmu spustowego nie ma tam nic trudnego - 

Proces produkcji można pominąć. Zwróćcie uwagę na skuteczność. Widać, że jest moc.

• Positive 3

To nie proca a kusza, tak to nazywaliśmy w młodości.

Brałeś łatkę/deseczkę, przybijałeś do niej 2 gwoździki na jednym końcu, do tego mocowałeś gumkę modelarkę - zakupiona poprzednio w składnicy harcerskiej - a do drugiego końca gumki kawałek skóry.

Około 10 cm od drugiego końca deski mocowałeś mechanizm spustowy - część zamknięcia od butelki na oranżadę - i kusza a.la proca działa.

http://gryprl.blogspot.com/2016/03/054-proca.html

Zdecydowanie wolę łuk bloczkowy, a tę procę pokazałem jako ciekawostkę. Chętnie postrzelałbym natomiast z kuszy, ale w naszym kochanym kraju na kuszę trzeba mieć pozwolenie, tak jak na broń palną. We wszystkich państwach ościennych, każdy pełnoletni obywatel może iść do sklepu i kupić sobie kuszę. Strasznie mnie to wkurza.

@smox Bywa gorzej. W takim UK nawet na wiatrówkę trzeba mieć licencję, zwykłego śrutu nie kupisz ot tak w sklepie, a jak kumpel sprawił sobie łuk bloczkowy, to strzelaliśmy z niego (do walizki i zepsutych laptopów :D) wyłącznie w mieszkaniu, bo do parku z tym nie pójdziesz...

Tak naprawdę, to co pokazano w #1, jest raczej ręczną balistą. Bo prawdziwa proca to wygląda jak ta na zdjęciu .....

Proca_1.jpg.efc404d58b236648c9f8f1735e856af3.jpg

... a tak się jej używa:

http://www.youtube.com/watch?v=LYwRKxTziHY

Pierwszym procarzem w literaturze, był biblijny Dawid.

Ale z czasem guma na widelcu, też dostała nazwę procy. Choć ja na takie coś używałem nazwy szlojdra, zamiennie z procą.

• Positive 1

@kondotier, miałem w młodości taką "prawdziwą procę". Siła była, ale celność praktycznie zerowa i dlatego nie cieszyła się powodzeniem. Pewnie po dłuższym treningu celność by się poprawiła, ale młody chce wszystko mieć od razu. 

Prawdziwym hitem był tzw. "gwoździowiec". Wyglądał i działał podobnie do procy z 1 postu, tylko spust był inny i strzelał gwoździami do trzciny. Była to celna i groźna "pukawka".

523e0b94c1ccf59e0568e2a0a7b2458c.thumb.jpg.0079071c35c097759e957d4a62c32102.jpg

A u nas w podstawówce to się zakładało gumkę recepturkę na dwa palce i się strzelało ze sztyftów czy jak to się nazywało :)

Zwinięty kawałki papieru złożone na pół, na kształt litery V. Zabawa była fajna ;) do czasu jak niektórzy debile wpadli na pomysł żeby amunicję zacząć robić z pociętych i powyginanych kawałków drutu. A wtedy już się wesoło nie robiło i zabawa się szybko skończyła.

@smox a może połączyć przyjemne z pożytecznym ;)

Kup młodemu procę wędkarską :D

posadź nad stawem i niech "strzela" i dodatkowo wędka i bez rybek na kolację mi się w domu nie pokazuj :D