kondotier Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Forumowicze wcześniej urodzeni na pewno pamiętają kim był Makula i z czym kojarzą im się nazwy, Mucha, Bocian, Pirat, Jantar i kilka innych. Młodszych uświadomię, że Makula to szybownik światowej klasy i marki. A te wymienione nazwy to szybowce, tak te na których uczono się latać, jak i bito światowe rekordy. O ich kupno zabiegał cały świat szybowniczy. Wszystkie te szybowce zostały zaprojektowane w SZD (Szybowcowe Zakłady Doświadczalne) i pierwsze ich egzemplarze też tu były wykonane. Zobaczcie, co po latach i przemianach ustrojowych z tych zakładów zostało. Jak się na to patrzy, to serce boli. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 @kondotier Ja tam jestem dość młodej daty i te nazwy/kryptonimy nic mi nie mówią, ale skoro mówisz że tam się kiedyś tworzyło takie cuda na klasę światową, no to przykro się patrzy na to co z tego zostało. Kiedyś potęga tchniąca życiem, dzisiaj ruina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Drogi @kondotier - jakże by inaczej . Makula to szybowce - nazwisko nierozerwalnie związanie z tą dziedziną sportu . Także pokoleniowo - miałem przyjemnośc rozmawiac ze Stanisławem - jego synem - na Góraszce. Prezentował akrobacje szybowcowe. Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez boberm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi