kondotier Posted August 25, 2019 Report Share Posted August 25, 2019 Forumowicze wcześniej urodzeni na pewno pamiętają kim był Makula i z czym kojarzą im się nazwy, Mucha, Bocian, Pirat, Jantar i kilka innych. Młodszych uświadomię, że Makula to szybownik światowej klasy i marki. A te wymienione nazwy to szybowce, tak te na których uczono się latać, jak i bito światowe rekordy. O ich kupno zabiegał cały świat szybowniczy. Wszystkie te szybowce zostały zaprojektowane w SZD (Szybowcowe Zakłady Doświadczalne) i pierwsze ich egzemplarze też tu były wykonane. Zobaczcie, co po latach i przemianach ustrojowych z tych zakładów zostało. Jak się na to patrzy, to serce boli. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wariat Posted August 25, 2019 Report Share Posted August 25, 2019 @kondotier Ja tam jestem dość młodej daty i te nazwy/kryptonimy nic mi nie mówią, ale skoro mówisz że tam się kiedyś tworzyło takie cuda na klasę światową, no to przykro się patrzy na to co z tego zostało. Kiedyś potęga tchniąca życiem, dzisiaj ruina... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boberm Posted August 25, 2019 Report Share Posted August 25, 2019 (edited) Drogi @kondotier - jakże by inaczej . Makula to szybowce - nazwisko nierozerwalnie związanie z tą dziedziną sportu . Także pokoleniowo - miałem przyjemnośc rozmawiac ze Stanisławem - jego synem - na Góraszce. Prezentował akrobacje szybowcowe. Edited August 25, 2019 by boberm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts