DaarMoo Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 (edytowane) Kilka dni temu, grając w Alternativę 1.3 i mając otworzoną jedną kartę w Chromie (StalkerTeam) pojawił się nagle komunikat o braku pamięci i sugestii wyłączenia wszystkich kart (jedna) w przeglądarce. Zaskoczenie pełne. O co chodzi ? Wszedłem więc do menedżera zadań Win i zobaczyłem coś dziwnego. RAM był wykorzystywany w 89%. Miałem otworzoną jedną kartę, a procesów Google Chrome działało siedem. Zamknąłem grę. RAM spadł do 4,5 GB. Jedna przeglądarka tyle ciągnęła. Wyłączyłem ją i włączyłem. Oczywiście RAM spadł do 1,8 GB, ale po kilkunastu minutach jeden z procesów Chroma (a znowu ich było kilka) zaczął gwałtownie pożerać pamięć. Zamknąłem ten proces, zużycie spadło, ale po chwili znowu zaczęło rosnąć. Natomiast w menedżerze zadań Google Chrome działa tyle procesów ile jest w rzeczywistości ze stabilnym wykorzystaniem pamięci. Co zrobiłem. 1. Sprawdziłem lokalizację plików z myślą o Chrome virus * 32. Wszystko ok. 2. Przeskanowałem komp programami antyvir, m.in. SpyHunterem. Czysto. 3. Zainstalowałem najnowszy instalator Chrome. 4. Nawet dałem w element docelowy --process-per-site. To akurat nic nie dało. 5. I na końcu, zdesperowany, użyłem MemBoosta. Ten program pomógł zdecydowanie. Ale, przecież nie o to chodzi żeby coś kombinować. Takiego obżarstwa nie powinno być. Zrozumiałbym obciążenie RAMu przy 20-u otwartych kartach, ale przy jednej czy dwóch ? Na marginesie. Zużycie RAMu przez XR_3DA przy grze w Alternativa 1.3. używając MemBoosta. Bez niego użycie jest na poziomie 2,5 GB. Spoiler Edytowane 14 Października 2019 przez DaarMoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Pamięciożerność Chrome'a jest już wręcz legendarna... Najlepszym lekiem jest... https://www.opera.com/pl albo https://www.opera.com/pl/gx#start, gdzie jest kilka dodatkowych bajerów pozwalających kontrolować zużycie zasobów podczas gry. W klasycznej wersji też się da, ale w GX jest mniej klikania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaarMoo Opublikowano 21 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 @Sierioża zainstalowałem Operę GX w miejsce nie używanego Firefoxa. No. Wygląda ładnie. Może trochę za czerwono, ale generalnie fajnie. Co do RAMożerności. W spoczynku ciągnie więcej niż Chrom. RAM. Opera GX - 0,5 GB , Chrom - 0,3 GB. Po włączeniu, Opera otwiera się 13 procesów, Chrome - 5. Ale Opera jest bardziej stabilna w pobieraniu pamięci. Chrom po kilkunastu minutach dostaje świra i zaczyna ciągnąć bez opamiętania. Jest na to lekarstwo, oczywiście. Opera ma ogranicznik. Chrom nie. Ten ogranicznik ? Ja wiem? Będzie działo się to co w Chromie. Pojawi się komunikat i trzeba będzie zrestartować przeglądarkę. Czyli to samo. No, ale propozycja ciekawa. Zdrówko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 @DaarMoo GX nie używam, bo wolę klasyczną z dodatkami. Ciągnie zdrowo (u mnie średnio 0.7GB), ale gospodaruje zasobami na tyle rozsądnie, że nie mam żadnych problemów nawet jak czasami pracuję na 30 otwartych kartach. Procesów może się otwierać i 50, ale do momentu w którym przeglądarka uruchamia się szybko, nie laguje i nie ma apetytu na więcej niż jej w danym momencie potrzeba, nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi