Agrael Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Przeglądałem sobie internet w poszukiwaniu informacji / filmików o wnętrzu sarkofagu z 4 bloku. Trafiłem na taki oto filmik: Spoiler Blokada językowa nie do końca pozwala mi zrozumieć czemu i w jakich okolicznościach postanowili ci ludzie się tam zapuścić. Który to był rok ( przypuszczam, że początek lat 90tych ). Konstantin Checherov - tak się nazywał pan, który wpadł na pomysł zejścia do sarkofagu. Mowa jest także o tym, że zejście to było nielegalne. Na forum mamy trochę osób, które dobrze rozumieją język naszych wschodnich kolegów. Z pewnością po obejrzeniu filmiku będą mogli powiedzieć znacznie więcej ode mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 (edytowane) @Agrael A co sądzisz o tym? Chodzi mi o początki awarii, bo widać że się na tym znasz Spoiler Edytowane 10 Stycznia 2020 przez wariat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 @wariat Że się znam to za dużo powiedziane. Po prostu interesuję " Historia bez cenzury " to dobry kanał. Widać, że chłop ma dużą wiedzę. Jeżeli chodzi o sam materiał to obejrzałem i muszę przyznać, że dość szczegółowo wszystko opowiedział. We wnętrzu sarkofagu w 1996 odnotowano siłę promieniowania na 10 000 rentgenów. Oczywiście nie w każdej części bloku czwartego. Być może dozymetry pokazały taki wynik przy " stopnie słonia ". Ale ona została odkryta w 89. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 @Agrael Było to tak jak napisałeś 1990r. Zejście do reaktora - tak wywnioskowałem - nie tyle było "nielegalne", co ze względu na brak wiedzy o stanie faktycznym, nie miało akceptacji od odpowiedzialnych. Padło stwierdzenie, że idzie na własną odpowiedzialność. A reszta, to opis odczuć, jakie mieli w czasie pobytu w ruinach, trudności w poruszaniu się, prześlizgiwaniu szczelinami ( widać jak się czołgają i turlają ). Wg. mnie, takie zachowanie było bardzo nierozważne, gdyż należało ograniczyć powierzchnię kontaktu z podłożem. Musiały już wcześniej być w sarkofagu jakieś ekspedycje, bo posiadali plany występowania pól radiacji i był z nimi ktoś, kto dawał zalecenia jak je pokonywać. Z prawie trzystu fotografii jakie wykonał na specjalnych filmach przechowywanych w specjalnych osłonach, ocalało zaledwie kilka i to fragmentarycznie. Świadczy to o promieniowaniu. Jak sam twierdzi, była to wyprawa "ciekawskich", której by nie powtórzył, o ile nie byłoby zdecydowanej pewności, że będzie służyła ratowaniu ludzi przed wybuchem jądrowym. 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Kanał "Historia bez cenzury" wchodzi w skład tzw. szarej strefy historii - są fakty, dowody itd, itp ale się nie mówi o nich bo to by zburzyło nawet czasami geopolityczny obraz świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi