vidkunsen Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Studio GSC w kwietniu opublikowało komiks, którego autorem jest BloodySmile ( Aleksiej Nowicki ). Komiks Lost Soul " Maraton " jest dostępny w wersji Rosyjskiej oraz Angielskiej. Stalker2news przeprowadził Wywiad z twórcą komiksu. Dzięki @vidkunsen i @Agrael został on przetłumaczony: Spoiler Jeśli pamiętacie, nie tak dawno temu GSC Game World opublikowało ciekawą grafikę fanów na stronie S.T.AL.K.E.R. 2 - komiks dotyczący świata stalkera. My (stalker2news) postanowiliśmy porozmawiać z autorem komiksu pod tytułem " Lost Soul Maraton" Aleksem "BloodySmile" Nowickim. Stalker2news: Cześć, jestem przedstawicielem małej ukraińskiej publiki - społeczności poświęconej Stalkerowi i chciałem zapytać, czy zgodzisz się na wywiad ? BloodySmile: Cześć. Nie ma problemu. Według mojego mniemania będzie to interesujące. Tak jestem gotów do wywiadu. Stalker2news: Świetnie! Zacznijmy od rozmowy o tobie, myślę, że czytelnicy będą zainteresowani dowiedzieć się więcej o autorze tak interesującego komiksu. Jak wymyśliłeś pseudonim Bloody Smile i co on oznacza? BloodySmile: Cóż, osobiście o sobie: zwykły facet, ukończył szkołę muzyczną i artystyczną, teraz studiuję, by zostać architektem. Ten pseudonim to mój pseudonim w grach. Kiedyś zobaczyłem sztukę w internecie z krwawym uśmiechem i pomyślałem, że brzmi dobrze. Nie ma w tym nic symbolicznego ani ukrytego. Krwawy uśmiech - nic więcej. Stalker2news: Jak rozumiem, nie jesteś z Federacji Rosyjskiej i na pewno nie z Ukrainy ? BloodySmile: Tak, nie jestem z WNP. Stalker2news: Czy od dawna lubisz rysować komiksy ? BloodySmile: Nie, to moje pierwsze doświadczenie. Nie próbowałem tego wcześniej. Sam nie czytam komiksów. Stalker2news: Okazało się bardzo interesujące i piękne, jak na pierwsze doświadczenie. Masz talent. Może przydały się umiejętności ze szkoły artystycznej ? BloodySmile: Absolutnie nie. Dla mnie osobiście szkoła artystyczna była bezużyteczna. Były bezsensowne zadania, więc nie czerpałem z tego żadnej korzyści. Mogę tylko narysować to, czego nauczyłem się przez internet i książki. Stalker2news: Żywy przykład słów na temat ważności dyplomu jak rozumiem. Kiedy i jak zainteresował Cię Stalker? BloodySmile: W 2009 roku. Mój starszy brat grał w nowo wydany Zew Prypeci. I tak się stało, że później też chciałem spróbować. Zaczęło się. Zapoznałem się oryginałami, modami i wszystkim, co dotyczyło tematu. I w końcu wszystko urosło do tego, co mamy teraz. Stalker2news: Znajome, wszystko zaczęło się od Zew Prypeci. Która z trzech części okazała się najbliższa sercu ? BloodySmile: Szczerze mówiąc, najbardziej podobało mi się Czyste Niebo. Nie, nie z powodu wojny frakcji, ale poprzez atmosferę, muzykę i szczegóły. Dla mnie te motywy są najbliższe. Stalker2news: Nieoczekiwany wybór, ponieważ Czyste Niebo nie jest zbyt lubiane. Czy są jakieś modyfikacje, które najbardziej ci się spodobały ? BloodySmile: Tak, jest: Droga we Mgle, legendarny SGM, Fotograf. Cóż, i wolna gra, taka jak Anomaly i Dead Air. Gunslinger oraz oczekiwany Ray of Hope. Stalker2news: Dobry wybór. Ponieważ twój pseudonim jest związany z grami, prawdopodobnie znasz wiele z nich. Grałeś w serię Metro lub Chernobylite, który niedawno się pojawił ? BloodySmile: Grałem we wszystkie części Metro. Nie czytałem książek, ale byłem zadowolony z gier. Słyszałem i wiedziałem o Charnobylit, nawet oglądałem rozgrywkę. Ale ta gra mnie nie interesowała. Stalker2news: A co z serią Fallout? BloodySmile: Grałem w trzecią część, New Vegas i 4, ale się tym znudziłem. Oczywiście ta seria gier jest bogata i niezwykła, ale nie dla mnie. Stalker2news: Z Fallout 76, jak rozumiem, nie jesteś zaznajomiony? Cóż, może i lepiej ))) BloodySmile: Oczywiście znam, ale od pierwszego zwiastuna zdałem sobie sprawę, że nie będzie to udany projekt. Stalker2news: Najwyraźniej podziwiasz gry. Jakie inne możesz jeszcze wymienić? BloodySmile: Cóż, grałem w ogromną liczbę gier. myślę, że ich wymienianie nie ma sensu. Stalker2news: Jest to zrozumiałe. Które z nich są niezapomniane ? BloodySmile: Frostpunk, GTA, Battlefield, Doom i wiele, wiele więcej. Stalker2news: Czy znasz serię książek Stalker? Może są jakieś ulubione, które najbardziej ci się podobają, a nawet w jakiś sposób wpłynęły na twoją pracę nad komiksem? BloodySmile: Nie, nie przeczytałem nawet jednej książki z serii Stalker. Zacząłem czytać "Strefę rażenia", porzuciłem ją. To było 10 lat temu. Czytałem tylko "Piknik na skraju drogi " braci Strugackich. Stalker2news: Czy podobała Ci się książka braci Strugaccy ? BloodySmile: Trudno powiedzieć. Dla mnie była to tylko opowieść o fantastycznym i tajemniczym świecie. Nie powiedziałbym, że jestem z niej zadowolony, ale nie mam nic przeciwko. Stalker2news: Rozumiem, ale chłopaki z GSC bardzo lubili tę powieść. Mówiąc o GSC, nie jest tajemnicą, że zauważyli twoją pracę, a dzięki nim ogromna publiczność Stalkera. Czy konsultowałeś się ze studiem w temacie podjęcia pracy ? BloodySmile: Tak, oczywiście. Dotyczyło to dialogów, fabuły, a nawet kilku szkiców. Ale to była tylko mała rozmowa, nic więcej. talker2news: Świadczy to o otwartości studia dla fanów i ich kreatywności, co jest bardzo pozytywne. Ile czasu zajęła praca nad komiksem ? BloodySmile: Zacząłem zastanawiać się nad fabułą dwa lata temu. W styczniu tego roku zgromadziłem niewielki zespół i rozpocząłem rysowanie. Cały proces rysowania zajął około 4 miesiące. Ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że rysowałem rzadko i tylko w wolnym czasie. Stalker2news: Wielu podczas pracy nad takimi projektami szuka inspiracji. Na przykład Kojima lubi kino i ma ono duży wpływ na jego twórczość. A jak ty i zespół zainspirowaliście się? Oczywiście z wyjątkiem samego Stalkera. BloodySmile: Hmm, ciekawe pytanie. Prawdopodobnie nawet nie mogę odpowiedzieć. Ponieważ nie mogę podać przykładów. Mogę tylko powiedzieć, że zainspirowała mnie sztuka konhis i praca DKUD. Dlatego nie mam właściwej odpowiedzi. Stalker2news: Jak rozumiem, praca nad Lost Soul jeszcze się nie skończyła. A teraz aktywnie rozwija się kolejna część. Ile jest ogólnie planów? BloodySmile: Tak, prace są w toku. Myślę, że będzie około 4 odcinków + - kilka mini opowiadań o 5-8 stronach. Ale to tylko w planach. Samo rysowanie komiksów to dość długi czas. Stalker2news: Czy będzie między nimi jakaś szczególna przerwa ? BloodySmile: Jeśli mówisz o odstępie czasu między wydaniami, to nie mogę jasno odpowiedzieć ponieważ sam nie wiem. Gdy będzie gotowy, wydam go. To dla mnie hobby i niestety nie mogę spędzać czasu tylko na komiksach. Stalker2news: Tak więc ogromny przebój kilkudziesięciu tomów, jak w mandze, nie jest wart czekania. Jakieś pomysły na dalszą pracę po Lost Soul? Na przykład dla innych uniwersum, takich jak Metro. Przy okazji, pojawił się także ciekawy komiks „Ewangelia Artema”. BloodySmile: Na początku planowałem wydłużyć tę serię komiksów. Ale to już wcześniej. Teraz zdaję sobie sprawę, że jest to długa i trudna praca, więc nie chcę dużo obiecać. Oczywiście chciałbym zrobić więcej, ale w tej chwili nie mogę. Nie planuję komiksów o metrze. Być może niektóre krótkie komiksy z innych tematów, na przykład, pomyślałem o stworzeniu opowieści o wojnie w Czeczenii, ale jak dotąd to tylko pomysł. Przynajmniej będę nadal rysować różne projekty postaci. Stalker2news: Rozumiem. Czy możesz podzielić się poufnymi informacjami o drugiej części komiksu ? BloodySmile: Cóż, zostanie wykazana specyficzna interakcja dwóch grup i pojawienie się nowych postaci. Stalker2news: Dzięki. Nawiasem mówiąc, teraz twoja praca jest w języku angielskim i rosyjskim. Czy planowane są inne lokalizacje? Nasz zespół przejął inicjatywę i zaczął tłumaczyć Twoją pracę na język ukraiński. Nie masz nic przeciwko, jeśli go opublikujemy ? BloodySmile: Wow, jeśli zrobicie tłumaczenie na ukraiński, to bardzo się ucieszę. Kontynuując: znalazłem już osobę, która zajmie się wersją ukraińską. Ale w każdym razie - dzięki za inicjatywę. Stalker2news: Rozumiem, dziękuję za tę fascynującą rozmowę i życzę nowych twórczych osiągnięć ! BloodySmile: Dziękuję za wywiad. Wszystkiego najlepszego, było miło! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Udało się przetłumaczyć wywiad z autorem komiksu. @vidkunsen także pomógł. Mam tylko nadzieję, że nie zrobiłem zbyt dużo błędów, bo język naszych wschodnich kolegów znam.. Mniej niż trochę, ale mam nadzieję, że nie wyszło źle 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Cieszy to, że jest nadzieja na powstanie nowego zespołu tłumaczy . I . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Diegtiariow Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Druga część komisku (nowa): https://drive.google.com/drive/folders/1l70wW3l5XqeKoOlWWRnZ0LtlNCP3CkJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Diegtiariow Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Cytat Praca nad drugim epizodem trwała dość długo i zmęczyłem się rysowaniem komiksu. Straciłem prawie każdy wolny wieczór wyłącznie na odrysowywaniu stron. Dlatego nasz zespół zdecydował się zrobić pauzę w tworzeniu komiksu. Projekt nie jest zamknięty. Ale na najbliższe parę miesięcy nie warto czekać na nowości o kontynuacji. Nie mamy sił, ani czasu na realizację. Będę kontynuował robić prace związane ze stalkerską tematyką i będe przesyłać je tutaj (KLIK), ale komiks na razie zostanie odstawiony na bok. Jeszcze raz wszystkim dziękuję - Zespół Lost Soul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi