kamilxx2 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 W grach artefakty są niewidoczne i potrzeba detektora żeby je znaleźć (czyste niebo i zew prypeci) jednak zawsze mnie zastanawiało , dlaczego artefakty są niewidoczne i dlaczego dzięki detektorom można zobaczyć artefakt, rozumiem ze detektor pokazuje czy są jakieś artefakty w amonali ale jak sprawia ze są widzialne ,czy jest to tylko w grach ten element zastosowany , a np w książkach artefakty są widoczne jak w cieniu Czarnobyla i detector je wykrywa (artefakty są słabo widoczne). Nie pamiętam żeby w grach było wytłumaczone i google nie znalazło odpowiedzi na pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArNie Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Tego to nie wie nikt, pewnie łącznie z całą ekipą GSC Co do książek to mogę swoją "wiedzę" opierać jedynie o Piknik..., gdzie - o ile mnie pamięć nie myli - artefakty był normalnie widoczne. Można głównie założyć, że powodem zmiany systemu z tego, który był w Cieniu Czarnobyla - widoczne artefakty, szlajają się wszędzie w ilościach masowych - na ten z Czystego Nieba i Zewu Prypeci - artefakty niewidoczne, znajdujące się niemalże wyłącznie w skupiskach anomalii, bardzo rzadko poza nimi - było utrudnienie znalezienia artefaktów i uczynienie samego procesu ich szukania i zdobywania ciekawszym - co w moich oczach się jako tako udało - oraz najpewniej zwiększenie ich wartości w oczach gracza, jako że w CN i ZP nie było już akcji jak w Cieniu, gdzie z np. Doliny Mroku można było wrócić ze stertą 20 czy czasami 30 artefaktów - to już się tak udało bardziej 50/50 - fakt, niektóre znajdywane arty rzeczywiście były wartościowe... ale głównie pieniężnie, a na koniec dnia i tak przez większość czasu szło się w usuwanie radiacji i zwiększony udźwig, ewentualnie czasami brało się coś na zwiększenie wytrzymałości. Z drugiej strony, poprzez zwiększenie wartości sprzedaży artefaktów, gra z czasem stawała się zbyt łatwa, gdyż ze sprzedaży zdobyczy szło dostać w cholerę pieniędzy, zwłaszcza w Zewie, który pod względem zbalansowania handlu jak dla mnie leży, kwiczy, płacze i robi pod siebie (aczkolwiek dzięki wprowadzeniu ulepszania ekwipunku przynajmniej było na co te wszystkie fundusze wydawać). Jak dla mnie równie ciekawym pytaniem jest to, czemu w Cieniu Czarnobyla artefakty mają określone właściwości, a potem w Czystym Niebie i Zewie Prypeci te same arty mają znowu inne właściwości? Już pomijam tu fakt, że Zew dzieje się po wydarzeniach z ShOCa/w trakcie wydarzeń z ShOCa, więc artefakty w Zewie powinny mieć takie same właściwości jak w pierwszej części, a tak nie jest. I o ile te zmiany w "bonusach" artefaktów można jeszcze jako tako na upartego wytłumaczyć pomiędzy Soczkiem a Czystym Niebem (że np. emisja z końcówki CSa tak poprzestawiała w Zonie, że arty zaczęły inaczej oddziaływać na ich posiadaczy), tak dla mnie ciężko by było wytłumaczyć zmiany pomiędzy Cieniem a Zewem (chyba że przyjmiemy, że Zew rzeczywiście dzieje się po Cieniu Czarnobyla, więc wielka emisja z momentu szturmu na Elektrownię w pierwszej części znowu zmieniła właściwości artów na.... takie same jak w Czystym Niebie? ). Nie wiem, strasznie to wszystko skomplikowane, pogmatwane, pokręcone, zmęczony jestem, późno już, przyjdź pan jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Sztychowka Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 @kamilxx2Ja mam taką teorię, że wykrywacze kiedy podejdziesz do anomalii która ma wytworzyć artefakt, wykrywacze mają jakiś moduł który wymusza wytworzenie artefaktu przez anomalię. I wtedy pojawiają się artefakty, na pewno jak by zakładając, w prawdziwym życiu by było tak jak w stalkerze, że np. anomalie, mutanty i inne takie, to by animacja tworzącego się artefaktu jakoś lepiej by wyglądała, np. Zlepianie się jakiś paprochów w anomalii i tworzenie artefaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Dr_Sztychowka - nie drąż tak bo się kosmos zawali, w każdym skanerze/wykrywaczu są cząstki meteorytu tunguskiego, im tych cząstek więcej tym lepszy i więcej wykrywa. p.s. te z zachodu są gorsze bo mają cząstki meteorytu z zatoki meksykańskiej. Edytowane 14 Czerwca 2020 przez vidkunsen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Ewentualnie Zona jako, że oddziałuje na psychikę, może tworzyć iluzję niewidzalnego artefaktu. Ale jeśli podejdziesz i go wykryjesz detektorem, albo się o niego wyrżniesz to wiesz, że on tam jest i ten "filtr percepcyjny" przestaje działać. Jak z rysą na lakierze. Póki nie zauważysz jest git. Ale jak już wiesz, że ona tam jest to widzisz ją i z kilometra . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Diegtiariow Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 W HWM 3.2 na przykład takie jest wyjaśnienie wykrywalności artefaktów przez detektory: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Sposób na artefakty: 1/ idziesz do znachora (lekarz w przychodni) tam jest ich pełno i promieniują. 2/ idź pod sam czy inna tam "garelię, I WYSTAW HAJS NA WIERZCH, nie odpędzisz się od pijawek, burerów, itd, artefakty są w schowku - samie czy innym sklepidle i czekają na odważnego Stalkera, klasycznie ważą około 0,5 "kg" ". p.s. jaki detektor (hajs) takie artefakty. Edytowane 15 Czerwca 2020 przez vidkunsen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi