Skocz do zawartości

Gdy dostaję wiadomość od sekretnego handlarza w Lost Alpha crashuje mi grę

Blyetka

Rekomendowane odpowiedzi

Siemano! 

Mam taki problem dotyczący Stalkera Lost Alpha, otóż gdy dostaję wiadomość od sekretnego handlarza w Prypeci po wykonaniu zadania, w którym trzeba pomóc armii w walce z monolitem wywala mnie do pulpitu. Wiem, że da się obejść to zadanie ale ja chcę je wykonać. Z ciekawości wbiłem do sekretnego handlarza bez wykonania owego zadania i się nie pojawił. Być może to jest powód tego crashu, że handlarza nie ma w ogóle w miejscu, w którym powinien się znajdować. Szukałem w Internecie informacji na temat tego crasha, ale nic nie znalazłem. 

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam! ;) 

Edytowane przez P4W3L

W dniu 25.10.2020 o 22:01, tom3kb napisał(a):

@P4W3L a zarzuć jeszcze co jest w logu, jeśli jest jakiś fatal error?

Rozwiń  

Raz mi wyskoczył Bug trap z logiem ale teraz mnie tylko wyrzuca do pulpitu, przy czym gra jest dalej odpalona w tle tylko nie można z nią nic zrobić nawet zamknąć. 

@P4W3L  Z grą w Prypeci bywają problemy, jeśli nie wytłucze się wszystkich mutantów i monolitowców. Zmniejsz sobie w gamedata/config/alife
switch_distance    na jakąś małą odległość i posprawdzaj, czy gdzieś coś nie pozostało. Najczęściej umykają nam mutanty na stadionie, lub monolit i psy przy prawym gastronomie.

W dniu 26.10.2020 o 12:40, kondotier napisał(a):

@P4W3L  Z grą w Prypeci bywają problemy, jeśli nie wytłucze się wszystkich mutantów i monolitowców. Zmniejsz sobie w gamedata/config/alife
switch_distance    na jakąś małą odległość i posprawdzaj, czy gdzieś coś nie pozostało. Najczęściej umykają nam mutanty na stadionie, lub monolit i psy przy prawym gastronomie.

Rozwiń  

Czyli co, wybicie wszystkich mutantów i monolitowców w okolicy powinno rozwiązać problem? Spróbuję to zrobić, choć spróbuję jeszcze wyjść z lokacji i wejść w nią spowrotem. Być może ten problem minie. 

@P4W3L  Nie znamy powodu Twojego problemu, więc jest to gdybanie. Może pomóc, ale nie musi, bo nie wiadomo co z nim się stało. Ale oczyszczenie Prypeci nigdy nie zaszkodzi. I dopiero jak się handlarz nie pojawi, zrobić sztuczkę wyjście-wejście.

Możesz spróbować go poszukać poprzez demo_record 1, o ile w LA działa.

W dniu 26.10.2020 o 13:38, kondotier napisał(a):

@P4W3L  Nie znamy powodu Twojego problemu, więc jest to gdybanie. Może pomóc, ale nie musi, bo nie wiadomo co z nim się stało. Ale oczyszczenie Prypeci nigdy nie zaszkodzi. I dopiero jak się handlarz nie pojawi, zrobić sztuczkę wyjście-wejście.

Możesz spróbować go poszukać poprzez demo_record 1, o ile w LA działa.

Rozwiń  

Zrobiłem tak jak napisałem ale znowu mnie wywaliło do pulpitu lecz tym razem na szczęście z logiem. Z tego wynika, że gra nie może znaleźć jakiegoś pliku odpowiedzialnego za część stroju handlarza bądź to co on sprzedaje. 

54D13072-B08F-435D-A40A-ED6F5E6C4239.jpeg

Edytowane przez P4W3L

@P4W3L brakuje ci modelu helm_battle_heavy.ogf domyślnie znajdującego się w (strzelam ponieważ nie posiadam LA na dysku) ...gamedata\meshes\dynamics\outfit\

Braki modeli przeważnie wskazują na nieprawidłową instalację samego moda lub ingerowanie w niego niekompatybilnymi / źle zainstalowanymi dodatkami. 

@Anton Gorodecki Nie wiem czy tak powinno być ale w gamedata posiadam tylko 2 foldery - config i levels. W żadnym z nich nie ma ani meshes ani dynamics. Jedyne co dodatkowo instalowałem do Lost Alphy to spolszczenie, które itak nie działa. Nie wiem, być może to jest przyczyną błędu. A mógłby ktoś wysłać sam czysty folder gamedata? Wtedy mógłbym go nadpisać i może by zadziałało... 

@P4W3L a zainstalowałeś poprawnie spolszczenia, bo ono jest podzielone. Jedna część to spolszczenie moda, druga to spolszczenie opisów broni itp. Bo wybieramy czy bierzemy dla vanilla modeli czy też z dodatku PRM.

No i spolszczenie było pod konkretną wersję paczki z giwerami.

@tom3kb Już nie pamiętam jak zainstalowałem to spolszczenie bo to było dawno i nie przeszkadza mi w sumie to, że jest po angielsku. Jeśli chodzi o bronie to mam dodatek PRM i wiele innych, które były do wyboru przy instalowaniu gry. Myślisz, że gra mi nie wykrywa tego pliku właśnie przez źle zainstalowane spolszczenie? 

W dniu 26.10.2020 o 16:44, P4W3L napisał(a):

Nie wiem czy tak powinno być ale w gamedata posiadam tylko 2 foldery - config i levels. W żadnym z nich nie ma ani meshes ani dynamics

Rozwiń  

Pliki gry są spakowane w archiwa .db(x), dlatego nie masz niczego w folderze gamedata. Spróbuj ponownie postawić moda.

Postawiłem grę od nowa i dalej ten sam błąd. Być może to wina polonizacji... W każdym razie chyba oleje temat tego taska i handlarza i po prostu będę grał dalej, bo itak nic za to zadanie nie dostaję, a jedynie przychodzi mi wiadomość od zbugowanego handlarza. Dzięki wszystkim za odpowiedzi i myślę, że temat można zamknąć.