gawron Posted November 8, 2020 Report Share Posted November 8, 2020 Trafiłem niedawno na model pistoletu Walther P-38 zaczerpnięty z gry Day of Infamy przez niejakiego Mari (forum AMK) i przystosowany do wykorzystania w arsenale SOC. Sam model i animacja moim zdaniem godne uwagi. Zresztą jak to wszystko wygląda, można ocenić samemu, oglądając poniższe screeny i filmik. Screeny: Spoiler Filmik: Spoiler Link do pobrania: Walther P-38 Źródło: AMK 1 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondotier Posted November 8, 2020 Report Share Posted November 8, 2020 Jak dla mnie, ta mania wprowadzania do stalkera broni z II WŚ, to obłęd. Wiem, że nasi współbracia ze wschodu zachłysnęli się swoim współudziałem w rozgromieniu III Rzeszy. Wiem też, jak była ich znikoma wiedza o faktycznym tego przebiegu i udziale innych państw. Nawet tego, że nasi żołnierze dokonali tego idąc z nimi w jednym froncie, dowiedzieli się z 4 pancernych i psa. Tak więc kiedy w modach pojawiają się takie egzemplarze jak powyższy Walther, to mnie mdli. Ci co grali w Łącznika lub Duplikaty, wiedzą jak rażąco niepasującymi były wstawki pseudohistoryczne przenoszące do stalkera nazistów. Mogę sobie takie animacje pooglądać jako ciekawostki, ale w modach wolałbym tego nie widzieć. Wystarcza, że wprowadzono cały arsenał broni zachodniej, co jako tako może być uzasadnione pobytem w Strefie stalkerów-najemników, tych w dosłownym słowa znaczeniu. Nie miejscowych najmitów do brudnej roboty. Ale dla @gawron za ciekawostkę, daję + . 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gawron Posted November 8, 2020 Author Report Share Posted November 8, 2020 A ja lubię broń z okresu II wojny światowej w STALKERZE, choć w zupełności wystarczyłoby mi parę pukawek z arsenału UW, zresztą i tak używam głównie tej broni. Myślę, że jak wszędzie, w tym przypadku także ma zastosowanie, co jakiś czas cytowane przez Ciebie powiedzenie o nogach i serze 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stalker1997 Posted November 8, 2020 Report Share Posted November 8, 2020 (edited) @kondotier Chociaż zgodziłbym się z faktem, że wstawianie nazistów do Zony czy innych podobnych dziwactw przekracza rację bytu, tak natomiast broń z okresu drugiej wojny światowej ma jak najbardziej sens w środowisku jakim jest Zona. Na dzień dzisiejszy jest dużo udokumentowanych przypadków gdzie w teatrze współczesnych konfliktów nadal jest używana broń z wymienionego okresu. Chociażby Mosin Nagant (de facto produkowany do 1965), StG-44, MG42 (Po niewielkiej modernizacji - MG3, który produkowany jest do dzisiaj), PPSz-41 (utrzymała się na rynku zbrojnym po wojnie dosyć krótko); wszystkie te bronie można spotkać na przykład w Syrii lub niektóre z nich na Ukrainie (Reuters: "Nawet kilku separatystów nosi karabiny powtarzalne Mosin-Nagant z okresu drugiej wojny światowej" [tłumaczenie własne]) Spoiler Większość dzisiejszych partyzantek, a nawet niedofinansowanych wojsk, trzymają się zasady "bierz co pod ręką" i raczej ta zasada w oparciu o sposób funkcjonowania rynku wtórnego oraz przetrwania w Zonie jest jak najbardziej na miejscu. W szczególności biorąc pod uwagę fakt, że większość kotów przybywających do Zony jest po prostu biedna, a jakąkolwiek broń do obrony trzeba mieć. Sądzę że w umiarkowanej liczbie broń z II w.ś. w STALKERZE ma jak najbardziej rację bytu. Edited November 8, 2020 by stalker1997 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondotier Posted November 8, 2020 Report Share Posted November 8, 2020 @stalker1997 Wielokrotnie pisałem, że takie cudeńka, to mogą być, ale jako egzemplarze jednostkowe, dawane np. w nagrodę. W jakiejś rozwalonej chałupie pod strzechą, taki egzemplarz faktycznie mógł się przechować. Ale dopuszczenie ich do handlu, lub wyposażanie NPCów jest grubą przesadą. A to, że jakieś tam plemiona beduińskie czy taureskie mają karabiny jeszcze z IWŚ, to nie z braku możliwości mieć nowe, ale inne nie były i potrzebne. Przechodziły z ojca na syna. Wszelkie milicje w aktualnych konfliktach są odpowiednio doposażone przez sponsorujące mocarstwa. A żeby po dostarczonej broni trudno było ustalić dostawcę, daje się taką dla zamydlenia oczu. Ale na tym kończę wynurzenie. Komu pepesze czy szmajsery nie przeszkadzają, niech sobie gra. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts