smox Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Od kilku lat toczę wojnę z kretami na moim podwórku. Stosowałem wiele sposobów polecanych w internecie - wszystko na nic. Krety miały to wszystko w... głębokim poważaniu i radośnie kopały te swoje kopce. Sytuacja uległa zmianie po zastosowaniu karbidu. Kilka kawałków w świeży odkopany tunel, trochę wody i szybkie zasypanie działa cuda. Wygrałem już kilka bitew, czy wygram wojnę? Mam taką nadzieję - karbidu w sklepach nie brakuję Takie miłe zwierzątko, a napsuło mi sporo nerwów (nie wiadomo ile jeszcze napsuje). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 @smox Widziałem nawet jedną z twych pierwszych potyczek Ps: pod koniec filmiku proponuję spojrzeć na dolny lewy róg ekranu (chodnik) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Rozmawiałem z facetem, który wpuszczał propan butan do tuneli, tylko bez podpalania gazu. Podobno faktycznie skuteczna metoda na pozbycie się kreta. Powyższy filmik to chyba raczej instruktaż, jak szybko przekopać trawnik bez użycia szpadla. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 @smox jak przeczytałem początek twojego posta to chciałem właśnie pisać o karbidzie. Proste a skuteczne. @gawron @tom3kb są świetne filmy jak kolesie wrzucają pety do studzienek stojąc na nich. Jeden taki palacz poleciał na dobre 3 metry na klapie jak na desce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Znam sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Nauka w służbie wojny - bierzesz KMnO4 - nadmanganian potasu, mieszasz ze sproszkowanym aluminium, dodajesz sproszkowaną siarkę i sypiesz do dziury. Następnie poprzez utworzona ścieżkę niczym z czarnego prochu jak na filmach podpalasz i czekasz na efekty. Z KMnO4 z Al masz reakcję egzotermiczną a z siarki trujący gaz. p.s. w młodości nie takie cuda się robiło na podwórku w Śródmieściu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 @vidkunsen, zrobienie takiej mieszanki nie byłoby problemem. Jednak z natury jestem leniwy i dążę do celu po możliwie najmniejszej linii oporu. Za 19 zł mam 1 kg karbidu, który "robi robotę" bez zbytniego wysiłku z mojej strony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 9 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Najlepszy wynalazek i najbardziej poszukiwany "towar" młodości - karbid i puszka po kawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi