vidkunsen Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Historia matka wszystkich nauk. "Postępowy" sektor naszego gatunku chce usunięcia z programów nauczania m.in. historii filologi klasycznej, starej greki, łaciny, historii. Pauperyzacja przechodzi z galopu w prędkość dźwięku. (Już dziś mało kto kojarzy prawdziwych autorów teorii względności - Ernst Mach, Otto Stern, Erich Hecke, Walter Baade, już jest tendencja do narracji nie Maria Skłodowska -Curie tylko samo Curie. itd/itp) Zamiast języka będzie slang jak w filmie "Idokracja". p.s. tym "kumatym i postępowym" można przypomnieć, że zaimek osobowy względny - nominativus: hic, haec, hoc w vocativus pisze się przez samo h. Artykuł pod tytułem "Nieznośna biel klasyki": https://andrewsullivan.substack.com/p/the-unbearable-whiteness-of-the-classics-d60 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 @vidkunsen - "Świat" ( pisząc górnolotnie) ma to do siebie że jego jedyną niezmienną cechą jest -paradoksalnie -zmienność . BTW: -moje pokolenie w póznych czasach edwardianskich (75-79) załapało sie jeszcze na klasyczne wykształcenie. Przez cztery lata wbijano mi do głowy deklinacje typu puella pulchra , koniugacje , i inne takie typu gallia est omnis divisa in partes tres . Czy mi to pomogło w normalnym życiu ? Nie wiem , myśle że na pewno nie zaszkodziło . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Zmienność - fluktuacja - jak w slangu zwanym "językiem angielskim". Zołza - starosłowiańskie - zez u konia który walił kopytkami na prawo i lewo bo nie miał ostrości widzenia jak w oczach bez tej wady. Alfons - piękny, mądry, burdel - dom przy brzegu - starofrancuski - La burdelle - domy rybaków i zamtuzy przy Loarze w Paryżu. Huius curvo facorum - oni gdzieś tam (w tej okolicy) zakręcają - dokument księcia z Mazowsza (dla mniej kumatych Płock jest stolica Mazowsza) z XIII w tzw. n.e. . Młodzież nie kuma i nie będzie powoli kumać powiedzenia - nie rzucaj łaciną. 😊 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi