Jump to content

Filologia klasyczna

Recommended Posts

https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F44580a2e-3067-4240-9e2f-113feb6953b3_2500x1566.jpeg

Historia matka wszystkich nauk.

"Postępowy" sektor naszego gatunku chce usunięcia z programów nauczania m.in. historii filologi klasycznej, starej greki, łaciny, historii.

Pauperyzacja przechodzi z galopu w prędkość dźwięku.

(Już dziś mało kto kojarzy prawdziwych autorów teorii względności - Ernst Mach, Otto Stern,  Erich Hecke, Walter Baade, już jest tendencja do narracji nie Maria Skłodowska -Curie tylko samo Curie. itd/itp)

Zamiast języka będzie slang jak w filmie "Idokracja".

p.s. tym "kumatym i postępowym" można przypomnieć, że zaimek osobowy względny - nominativus: hic, haec, hoc w vocativus pisze się przez samo h.

Artykuł pod tytułem "Nieznośna biel klasyki": 

https://andrewsullivan.substack.com/p/the-unbearable-whiteness-of-the-classics-d60

• Positive 1

@vidkunsen - "Świat" ( pisząc górnolotnie) ma to do siebie że jego jedyną niezmienną cechą jest -paradoksalnie -zmienność .

BTW: -moje pokolenie w póznych czasach edwardianskich :033: (75-79)  załapało sie jeszcze na klasyczne wykształcenie. Przez cztery lata wbijano mi do głowy deklinacje typu puella pulchra , koniugacje , i inne takie typu gallia est omnis divisa in partes tres . Czy mi to pomogło w normalnym życiu ? Nie wiem , myśle że na pewno nie zaszkodziło . 

• Positive 1

Zmienność - fluktuacja - jak w slangu zwanym "językiem angielskim".

Zołza - starosłowiańskie - zez u konia który walił kopytkami na prawo i lewo bo nie miał ostrości widzenia jak w oczach bez tej wady.

Alfons - piękny, mądry, burdel - dom przy brzegu - starofrancuski - La burdelle - domy rybaków i zamtuzy przy Loarze w Paryżu.

Huius curvo facorum - oni gdzieś tam (w tej okolicy) zakręcają - dokument księcia z Mazowsza (dla mniej kumatych Płock jest stolica Mazowsza) z XIII w tzw. n.e. .

Młodzież nie kuma i nie będzie powoli kumać powiedzenia - nie rzucaj łaciną.

😊  ;)