boberm Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Mając ostatnimi czasy ciut więcej czasu "wolnego" , bo to i mijająca pandemia z przymusową emigracja "wewnętrzną" i wiek - jestem juz nieaktywny zawodowo ( generalnie) , zabrałem sie za odsłuchiwanie muzyki .Tej z czasów mojej młodości , jak i innych różnych takich. W uszy - i oczy , bo via Youtube - wpadł mi klasyk muzyczny. Dosłownie i w przenośni. Ten Klasyk to "Requiem" W.A.Mozarta . Muzykę znają chyba wszyscy , chociażby poprzez niezapomnianą kreację Downeya w "Amadeuszu" Milosa Formana. Ale czy ktoś pokusił się na poszukanie tłumaczenia tekstu? Mnie też się nie chciało , tłumaczenie via jakiś translator tekstu łacinskiego jest niezłym wyzwaniem . Pomocnym okazał się YT na którym znalazłem jak mniemam najlepszą interpretację ( z tych które słyszałem) tego utworu. Ale nie o tym chciałem pisać. Sugeruję zwrócić uwagę na przepaść dzielącą postrzeganie kultury na przestrzeni wieków wraz z postępującą degeneracją pokoleń. Dziś na topie są "dzieła" o których nikt po chwili nie pamięta , tak w warstwie muzycznej, jak i - przepraszam za nadużycie słowa- lirycznej. Dla tych którzy chcą sie pokatować klasyką. ( tłumaczenie w przepięknej polszczyżnie jest też dostępne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Prawdziwą muzyką jest muzyka ludowa, pokazuje tzw. duszę nacji, plemienia, regionu a muzyka tzw. "poważna" i pochodne to degeneracja stworzona dla garstki snobów żyjących (kiedyś a także dziś) w odrealnionym , swoim świecie. Muzyka ludowa jest stworzona przez ludzi dla ludzi, nie dla "elyt" i jest nieśmiertelna i wieczna mimo upływu lat. A w/w tzw. "muzyka poważna" to plagiat muzyki ludowej, takie swoiste disco czy techno stworzone z muzyki ludowej dla garstki odmieńców i degeneratów przekonanych, że słońce świeci tylko na ich sempiterny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 @vidkunsen - miodzie na moje serce. Kocopały wypisujesz o tych ludowych przytupach z zakrętasem i zaszczypem w okolicach pośladów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 No i w dechę, są racje i aberracje, ludowa jest naturalna i nie jest mętnym tłumaczeniem czyichś dewiacji. :) ;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Wiesz @vidkunsen - ja po prostu lubie muzyke powazną. Szczególnie barokową. I niekoniecznie Mozarta - on jest chyba najbardziej znany - taki muzyczny celebryta. Wolę Salieriego , Haendla i Telemanna. BTW ; przytupy z poświstem też łykam . I to z tej słowianskiej strony mocy - Biełoje Zołoto - i posłuchasz i popatrzysz , a jest na co:-)))) Dla przykładu z dedykacją dla Ciebie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Fajne, znam. p.s. coś jak "Białe Złoto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi