boberm Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Tytuł ciut pompatyczny :-))))Zobaczymy co z tego wyniknie...... Pierwsza z cyklu ksiażek które Boberm pochłonął , a potem -wcześniej , czy pózniej- ... wraca , i wraca odkrywając nowe znaczenia. Dylogia Ilion Olimp. Spoiler Generalnie sf , ale raczej trudno ją zaszufladkowac , trochę hard sf , troche imaginarium , troche postapo . Kilka przeplatających sie ze sobą watków , pozornie niezwiązanych . Swietna narracja , dialogi i nietuzinkowe postacie - takze ludzkie :-))) . Polecam. BoberM 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darrien Opublikowano 23 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 No to ja polecam Władcę Pierścieni i Opowieści z Narnii. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 @Darrien - a ja "przebijam"☺️ Berlingiem . Dla lubiących historię , mnogość wątków , ciut mistyki , pełnokrwiste - takze dosłownie-postacie , oraz wartką akcję . Polecam podróz przez Europę , Bliski Wschód i Lewant w XIII wieku. Pieszo , konno , statkiem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darrien Opublikowano 23 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 @boberm No to ja kontruje "Mistrzem i Małgorzatą", Drogą Cienia, Na Krawędzi Cienia i Poza Cieniem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 "Mistrz i Małgorzata" - mocna karta :-))))Atutowa!!! Powinienem teraz walnąć o stół "Ulyssesem" Joyce'a - ale go nigdy nie zmęczyłem - rekord to jakieś 100 stron :-)) . Wygrywasz rozdanie. Czy gramy dalej?:-))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darrien Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 @boberm Gra toczy się dalej. Hmmmm.... Harry Potter i seria "Światy Pilipiuka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 26 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 No to 'graj muzyko" - jak mawiał niejaki Bonhard . Sapkowski i jego universum Wiedzmina ( jak ja kocham te krasnoludzkie teksty :-))) ). Oraz coś dla powagi. Harari-"Od Zwierząt do Bogów" - rzecz o kondycji homo sapiens napisana pięknym wyrazistym jezykiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 10 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 @Darrien - gra toczy sie nadal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meta Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Od siebie polecam chyba niezbyt znaną, dość krótką książkę o potwornościach wojny w formie rękopisu szaleńca - „Czerwony śmiech” Leonida Andriejewa, zwanego "rosyjskim E.A. Poe". Na mnie zrobiła spore wrażenie. Na stronie Polona można przeczytać za darmo wydanie z 1905 r., (tj. około rok po pierwszym wydaniu książki). ↓ Jest też wersja z odnowionym tłumaczeniem, którą ja czytałam, ale obawiam się, że nie jest już dostępna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darrien Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 @boberm Mimo powrotu do smutnej mojej roboty, nadciągam wraz z nowymi książkami. Jak mawiał Jakub Wędrowycz: "Nadciąga Conan Barbarzyńca!". Zbrodnia i Kara -> Do tej powieści zamierzam niebawem powrócić, bo to jedna z lepszych lektur, jakie miałem przyjemność czytać w liceum, a przy okazji to świetny protoplasta kryminałów. Przypadki Robinsona Crusoe -> Ilekroć czytałem z biblioteki, to zawsze wracała chęć na wyprawę połączoną z elementami survivalu. W Pustyni i w Puszczy -> Na złość politycznym i żeby sprawdzić, czy dalej pojawia się murzyn Kali. Hm.... "Serce Lodu" -> Jako przykład ile można wrzucić "nawiązań" z gier, literatury i popkultury do powieści, która ma być niezależnym produktem. Operacja Dzień Wskrzeszenia -> Dobre SF od Andrzeja Pilipiuka z dużą dawką historii. Droga Cienia, Na Krawędzi Cienia, Poza Cieniem -> Coś na rozluźnienie, takie tam fantasy o zabójcy posługującym się magicznymi zdolnościami. Shadow Raptors -> Tu nie musze nic pisać. Dobra seria o której opinie mogłeś poczytać tu na forum i na moim blogu. Legion Nieśmiertelnych -> Coś jak polskie fanfiki jednoosobowe ze Stalkera, ale o klasę lepsze + akcja toczy się w kosmosie. Uczennica Maga, Gildia Magów, Nowicjuszka, Wielki Mistrz, -> Kobiece fantasy o magach. Nie, to nie poziom Pottera, niedawno odświeżyłem sobie Uczennicę i mam wrażenie, że autorka tworząc postacie magów nadała im sporo kobiecych zwyczajów. 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 11 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Witam , witam @Darrien . Hm..... eklektyczna lista :-)) /"Zbrodnia i Kara" - ja jestem prosty człowiek i rozterki Raskolnikowa leżą poza moim perymetrem intelektualnych rozterek. Ale faktycznie - must read ... z wysiłkiem i lekką niestrawnością. /Defoe- któż w czasach mojego dzieciństwa nie bawił sie w Robinsona w ogrodzie dziadków ?😊..... /Pigmentododatniość w PiP jest warunkowana rokiem wydania - jak mniemam . W najnowszej wersji - tej która dopiero wyjdzie :-))))- to Kali będzie ten superhero!!! /U Pilipiuka widac facynację carską Rosją. Moze tęskni , choć nie - teskni to złe słowo - raczej wyobraża sobie niegdysiejszy wiktorianski świat bardziej poukładanym niz dzisiejsza rzeczywistość? Czytelnie zarysowane strony umowy społecznej . Z przywilejami , ale tez obowiązkami każdej ze stron. W każdym razie Pilipiuka czyta sie przyjemnie , nawet opowiastki z uniwersum Wedrowycza. Reszta tytułow jest - niestety - raczej nie znana mi osobiście - moze oprócz Canavan, tyle ze fanem fantasy raczej nie jestem . Z nielicznymi wyjątkami. czasami coś co "młody' czytywał wpadało mi rece. Jakies smoki wiosny , lata i reszty pór roku. W/w Canavan , i takie tam rózne .... No cóz ... inter arma silent musae... i powinienem polecić jako must read - "Taktykę działań lekkiej piechoty w terenie zurbanizowanym" - ale ... niekoniecznie 😜. Temat na ten tydzień- w temacie historii " Imię Rózy" - U. Eco - i kryminał , i kopalnia wiedzy o historii i ewolucji koscioła jako organizacji. - w temacie fantasy - J. Butcher - cykl Harry Dresden - urban fantasy ... całkiem no ...:-))) - w temacie hard SF - Larry Niven - Pierścień - klasyka gatunku @Meta - ale znalazłaś staroć :-))) Ale plastycznośc opisów - świetna , nawet mimo lekko archacznej składni.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darrien Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 @boberm Czas na misz-masz przed wyjazdowy na WTF... Robert Szmidt Szczury Wrocławia: Chaos, Kraty, Szpital (w nadchodzącym tomie "Dzielnica" mam umrzeć) Polskie post-apo zombie w realiach komunizmu. Myślę, że Tobie i @kondotierowi przypadło. Cechy szczególne? Zombiaków póki co nie da się zarąbać tradycyjnymi metodami. Otchłań, Wieża, Riese Ta trylogia powinna figurować jako sztandar pod tym, jak wyobrażamy sobie ludzkie zachowania w czasach po zagładzie. Tj. szaro, brudno, ponuro, brutalnie. Rafał Dębski Kiedy Bóg Zasypia, Jadowity Miecz, Miłość Bogów Piastowska "trylogia", którą w zasadzie można czytać w dowolnej kolejności, ale warto przeczytać według wydawania, wtedy nie przegapi się wielu smaczków. Aha i zwieńczenie losów Wiłły, można przeczytać w antologii "Nawia". Serce Teściowej Zbiór opowiadań autora, który miejscami kpi sobie z klasycznych zagrań w fantastyce. Opowiadania są różne, jedne zabawne, inne filozoficzne, a jeszcze inne mogą się nie spodobać. Moje faworyty to Serce Teściowej, takie, gdzie pojawia się motyw ze Śpiącej Królewny i takie ze smokami. Brandon Mull Baśniobór i Smocza Straż Fantastyka dla młodzieży, ale z nutką pedagogiki, więc jak znalazł, jeśli będziesz miał wnuki. Oba tytuły są ze sobą połączone, tworząc dość spójne uniwersum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi