UberSoldier Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 Prolog - Łukasz co się stało? - zapytał jeden z pracowników elektrowni mnie przez krótkofalówkę. - Nie wiem, ale podejrzewam że wybuchł reaktor nr 4. - odpowiedziałem. Jedyne co później słyszałem to rozkaz ewakuacji elektrowni i 2 silniejszy wybuch. - Co to ku*** było? - pomyślałem. Nagle zobaczyłem jak zbliża się do mnie jakiś dym. Poczułem metaliczny posmak w ustach. Wybiegłem z budynku jak najszybciej lecz usłyszałem wołanie o pomoc w mojej krótkofalówce. Najpierw nie zwracałem uwagi na te wołania, lecz im bliżej byłem wyjścia z elektrowni wym one się nasilały. Wtem usłyszałem znajomy głos który mówił „ Łukasz pomóż nam, jesteśmy uwięzieni za metalowymi drzwiami w pracowni reaktora nr 4”. Pobiegłem tam ile sił jeszcze miałem w nogach. Jakoś po 15 min. udało nam się wyjść z elektrowni. Poszedłem zobaczyć zniszczenia jakie wyrządził wybuch. Gdy zobaczyłem ogrom zniszczeń to powiedziałem -Ja pier***, ładnie wyjeb***. Spojrzałem na mój licznik Geigera i jak zobaczyłem na skali ponad 1000 MR/s to powiedziałem - Spierdala**. Wątek główny Jest rok 2012. Ja i moi kumple siedzimy w barze „100 radów”. Nagle podchodzi do nas jakiś gościu i mówi - Nie zechcieli byście wybrać się do centrum zony? - powiedział do naszej 4. - A jeśli tak to powiedz nam co jest tam ciekawego. - powiedział nerwowo Misza. Misza był osobą dość spokojna ale też dosyć nerwową, miał czarne krótkie włosy i piwne głębokie oczy którymi jak spojrzał to aż każdy uciekał ze strachu. - Misza daj spokój. - powiedział Grzegorz. Grzegorz był Polakiem który zna język rosyjski, procował z nami w CNPP. To on wołał mnie na pomoc przez krótkofalówkę. I gdybym go nie uratował to bym miał wyrzuty sumienia bo był moim najlepszym kumplem. Grzegorz miał długie jasne włosy, niebiesko-błękitne oczy. - Spokój panowie!! - wykrzyknął Wasiliew Wasiliew był szatynem o zielonych oczach. Dołączył do naszej paczki razem z Miszą. Razem tworzymy zgraną grupę -W centrum zony jest elektrownia, masa artefaktów i podobno monolit o nazwie „Spełniacz Życzeń” - powiedział nieznajomy. Już chciałem wycelować do tego gościa i podać mu serię z mojego AK-47, lecz Grzegorz mnie powstrzymał. Ten AK był moim prywatnym karabinem i dostałem go za zasługi w wojsku. Po czym nieznajomy odszedł od naszego stoliku przy którym siedzimy. - Idziemy do Kordonu! - wykrzyknąłem. - Ale po co do Kordonu, przecież tam są same koty. - powiedział Wasiliew. - Zobaczysz. - Odpowiedziałem Wyruszyliśmy z samego ranka bo droga była dosyć długa i uciążliwa. Byliśmy na Wysypisku gdy nagle Misza padł. Wiedzieliśmy że to snajper. Jako że ja służyłem w wojsku jedyny z nich miałem w plecaku Wintara BC . Oddałem strzał w miejsce z którego padł strzał i po chwili usłyszałem głuchy odgłos ciała uderzającego o ziemię. Nagle mi się przypomniało że mamy rannego ale za późno, bo zobaczyłem że Wasiliew i Grzegorz się nim zajęli. Po chwili wyruszyliśmy w dalsza drogę. Koniec części I Część II niebawem o ile powstanie :P Jest to mój pierwszy napisany tekst w całym moim życiu więc proszę surowo nie komentować. Dziękuję za przeczytanie i zapraszam do czytania kolejnych części. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Iceman Posted July 5, 2009 Report Share Posted July 5, 2009 We wstępie powinieneś dać wprowadzenie, o czym będziesz pisał, bo ni stąd, ni zowąd bierze się wybuch reaktora, a dopiero w wątku głównym część się wyjaśnia. Na razie robi się ciekawie, pisz dalej :shock: To nie będzie krytyka, lecz sama sugestia. Postaraj się też stawiać przecinki w odpowiednim miejscu, a wtedy opowiadanie będzie się lepiej czytało. zapytał jeden z pracowników elektrowni mnie przez krótkofalówkę. Powinno być "zapytał mnie przez krótkofalówkę jeden z pracowników elektrowni". 2 silniejszy wybuch Małe liczby pisz słownie w opowiadaniu (nie dotyczy daty itp). o pomoc w Pojedyncze litery przenoś do następnej linijki. wym one się nasilały Chodziło chyba o "tym bardziej się one nasilały". - Spierdala**. Lepiej byłoby "Ja stąd spier***". do centrum zony Miejscowości piszemy z dużej litery. powiedział do naszej 4 To jest bez sensu, powinno być "powiedział do naszej czwórki". CNPP Nie wiem co sądzić na ten temat. To jest skrót od "Chernobyl Nuclear Power Plant" i nie jest to oryginalna nazwa. Najlepiej byłoby, gdybyś użył polskiej. Wintara BC Ten karabin to WSS Wintoriez. Oddałem strzał w miejsce z którego padł strzał Nie pasuje, mogłoby być "Oddałem serię (bądź strzeliłem) w miejsce z którego padł strzał". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bas001 Posted July 5, 2009 Report Share Posted July 5, 2009 UberSoldier napisał/a: do centrum zony Miejscowości piszemy z dużej litery. Nie jest to nazwa miejscowości,raczej obszaru i można pisać z dowolnej litery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDino Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 I ja bym wstawił jednak mniej wulgaryzmów nawet zamaskowanych, czyta to się fatalnie, taki sam efekt możesz zrobić treścią. Nie trzeba według mnie co 4 wyrazy kuwro***. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts