Meta Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Jest już w dziale podobny temat, ale dotyczy Win XP, a nie znalazłam takiego, który odnosi się do nowszych wersji systemu, no więc zakładam nowy. Właściwie miałam to zrobić jakiś miesiąc temu, ale zapomniałam : ) Wcześniej problem z "krzaczkami" zamiast grażdanki występował u mnie rzadko, w instalatorach i wtedy korzystałam z pierwszej znalezionej metody, która polegała na zmianie regionu dla programów nieobsługujących Unicode w Panelu sterowania. Kiedy doszły programy, stało się to o tyle niewygodne, że jako iż w zamian pojawiają się czasem problemy z polskimi znakami, trzeba by ten niestandardowy region co chwilę zmieniać, bo może być tylko jeden naraz. Nie szukając długo, dowiedziałam się, że istnieją emulatory pozwalające na otwieranie programów z symulacją dowolnego regionu, m.in. MS AppLocale, NTLEA oraz Locale Emulator. Tego ostatniego obecnie używam. Dla przykładu Universal Extractor uruchomiony bez i przy użyciu narzędzia: Locale Emulator można pobrać tutaj - pod "Assets" wybieramy plik z rozszerzeniem .zip (aktualna wersja - Locale.Emulator.2.5.0.1.zip). Instalacja/aktualizacja/dezinstalacja: Spoiler Oryginalna instrukcja po angielsku Instalacja: Wymagany system: Windows 7-10 (32- lub 64-bitowy) Zawartość pobranego archiwum wypakuj do folderu, który jednocześnie stanie się folderem docelowym, którego nie należy ruszać. Uruchom LEInstaller.exe i wybierz jedną z opcji: Install for current user - Zainstaluj dla bieżącego użytkownika Install for all users - Zainstaluj dla wszystkich użytkowników Po zakończeniu instalacji "Locale Emulator" będzie pojawiać się w menu kontekstowym po kliknięciu PPM pliku/aplikacji. Aktualizacja: Pobierz aktualną wersję narzędzia. Wypakuj pliki ze zgodą na zamianę do folderu docelowego utworzonego dla poprzedniej wersji. Uruchom LEInstaller.exe i wybierz jedną z opcji instalacji. Dezinstalacja: Uruchom LEInstaller.exe. W zależności od wybranej opcji instalacji wybierz jeden z przycisków "Uninstall". Jak używać narzędzia: Spoiler Mając zainstalowany LE, po kliknięciu jakiejś aplikacji prawym przyciskiem myszy w menu kontekstowym będzie wyświetlał się segment "Locale Emulator", a dalej kilka opcji. Wybierając "Zmodyfikuj Profil Aplikacji" można pod "Ustawienia lokalizacji" wybrać dedykowany region dla tej konkretnej aplikacji, a potem używać opcji "Uruchom z Profilem Aplikacji". Chcąc otwierać wiele programów z ustawionym np. regionem rosyjskim najlepiej utworzyć nowy profil ogólny. Domyślnie po instalacji istnieją już 2 takie profile do jęz. japońskiego. Tworzenie regionu ogólnego pod jęz. rosyjski: Spoiler Jeśli ktoś korzysta z innego narzędzia albo zna inne sposoby, może się podzielić poniżej 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Jak dobrze pamiętam można też zrobić tak jak ktoś nie chce instalować dodatkowych programów. Przy okazji? Czy ktoś próbował zapisać pliki jako utf8? Może w końcu stalker ogarnia utf na nowych silnikach? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meta Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 25 minut temu, portals napisał: Jak dobrze pamiętam można też zrobić tak jak ktoś nie chce instalować dodatkowych programów. Zgadza się, o ten sposób mi chodziło pisząc o "zmianie regionu dla programów nieobsługujących Unicode w Panelu sterowania". Z tym, że wtedy zdarzają się problemy z polskimi znakami i zamiast zmieniać tego co chwilę, wolałam ściągnąć takie narzędzie. Jeśli to jest jednorazowy przypadek, to w istocie nie ma sensu instalować dodatkowych programów. 39 minut temu, portals napisał: Przy okazji? Czy ktoś próbował zapisać pliki jako utf8? Z tego, co widziałam do tej pory, to nie ogarniał utf, ale sprawdzę kiedyś przy bardziej przerobionych silnikach. Na ogół nawet przy nowszych modach zdarzają się problemy ze znakami jeśli użyć 1250, a nie 1251. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi