Jump to content

Człowieczy Los - Powrót (Definitive Edition)

Recommended Posts

screenmain.jpeg.6dd99dbe1763910e4c98c21906aea03a.jpeg

Tytuł oryginalny: Путь Человека: Возвращение Definitive Edition
Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006 (OGSE)
Data premiery: 22.09.2022 r.
Autor: CiberZold

OPIS:

Spoiler

Definitive Edition to próba odświeżenia oraz - jak sam autor zaznaczył - zainteresowania nowego pokolenia graczy starym już modem pt. Człowieczy Los - Powrót.

Zmiany w stosunku do oryginalnej wersji:

• Przerobiono praktycznie cały arsenał broni - animacje, tekstury i modele zaczerpnięto w dużej mierze z Gunslinger WP [SoC Edition].
  • Usunięto stare i niedopracowane animacje podczas korzystania z przedmiotów.
  • Dodano nowe modele dłoni u protagonisty. 
  • Na wszystkich lokacjach dodano nową, letnią roślinność i trawę. 
  • Jupiter, Zaton, Prypeć i Bagna zapożyczono z AREA/MLR
  • Zmieniono i poprawiono pogodę na niektórych lokacjach. 
  • Poprawiony ambient. 
  • Zastąpiono niektóre nieprawidłowe lub irytujące dźwięki u mutantów.
  • Poprawiono starcia ze szczególnie niebezpiecznymi potworami. 
  • Inne, drobne poprawki. 

PORADY:

Spoiler

Możliwe problemy techniczne.

1. W Prypeci przed zabraniem artefaktu Kompas należy wykonać zapis gry. Po jego wzięciu nastąpi spawn monolitowców i może zdarzyć się wylot bez loga. 
  2. Ze względu na 32-bitowy silnik Cienia Czarnobyla i zmiany, jakie autor wprowadził mogą pojawić się wyloty - szczególnie podczas zbliżania się do stalkerskich baz. Problem wynika z powodu obciążenia pamięci. 
  3. Zdarza się, że animacja biegu, podczas gdy trzymamy, w dłoni granat się zacina, a jego samego nie sposób rzucić. W tej sytuacji można schować granat i ponownie go wyjąć lub zmienić jego rodzaj. 

GALERIA:

Spoiler

limansk1.jpg  predbannik2.jpg

zaton5.jpg  zaton6.jpg

jupiter16.jpg  escape9.jpg

INSTALACJA:

Spoiler

Zalecana kolejność instalacji:

1. Cień Czarnobyla 1.0006.

2. Pobrane i wypakowane archiwum moda (gamedata, bin, user, fsgame.ltx) umieszczamy w głównym katalogu gry.

3. Pobrane i wypakowane archiwum z poprawką do moda (gamedata) umieszczamy w główny katalogu gry. 

Uwaga! Nie należy wprowadzać zmian w pliku user.ltx. 

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Mod:

• Google Drive - [KLIK]

Poprawka:

• Google Drive - [KLIK]

Łatki: 

Źródło: new_AP-PRO_LOGO.png.aba0a3e476d400f89ebcc83f4ed08bdb.png

• Positive 3
  • Cool 1

Jak na ten moment, jest problem z pobraniem moda. Przyczyną jest przekroczenie jakiegoś limitu pobrań.

1.jpg

Trochę to dziwne, bo patcha pobrałem bez problemu, a na logikę, powinien też mieć limit przekroczony.

I prośba do @Wojownik . Autor moda w dyskusji z grającymi, wstawił do niej 3 pliki naprawiające wyloty. Ale mogą je pobrać tylko zarejestrowani. Nie chciało by Ci się je pobrać i tu wkleić?

@Wojownik Dzięki.

@Agrael Dobrze byłoby te trzy pliki z uwagą, że likwidują wyloty, dodać do instalacji.

DODANO. Poprzednik tego moda miał spolszczenie.

https://stalkerteam.pl/topic/16263-informacja-człowieczy-los-powrót/

Sądzę, że i w tym, dialogi nie uległy większej zmianie. Gdyby znalazł się chętny do tłumaczenia, to ma z czego skorzystać.

@Agrael  Chyba mógł zrezygnować z tłumaczenia, bo aby dla naszych graczy było ono czytelne, obowiązkowo trzeba przetłumaczyć ponad 200 plików dźwiękowych, w których zawarte są istotne dla gry informacje. Bez nich będzie to gra częściowo po omacku. Widocznie go to przerosło. Tak więc kto nie zna rosyjskiego, raczej w moda nie pogra.

@Agrael Człowieczy Los, to cykl modów, ale ze sobą nie powiązanych. Występują enpece o tych samych ksywkach, ale ( nie mam tego pewności ) w każdym modzie inny jest GB. Jeszcze raz powtarzam. Nawet jeśli mody zostaną przetłumaczone tylko w części tekstowej bez przetłumaczenia ( nawet poprzez napisy ) plików dźwiękowych, to niewielu będzie w stanie zagrać.

I skoro pobrałeś moda, to mam taką sugestię. W pierwowzorze moda w który grałem, wyłapałem katalogi opisane grażdanką i wstawiłem do niego opisy w robalach. Jeśli masz trochę czasu, to sprawdź, czy i w tym te katalogi też są takie.

Ja ciągle mam komunikat o przekroczeniu pobrań.

• 1 month later...
W dniu 27.02.2023 o 10:56, Agrael napisał(a):

Ewentualnie zrezygnował z braku czasu. 

to to :D

Druga sprawa tak jak @kondotier wspomniał jest to przeogromna ilość kluczowych przemyśleń Bohatera... najgorsze w tym wszystkim jest to, że nikt nie zadbał aby były do nich napisy. Wszystko trzeba umieszczać na ekranie. Twardy orzech do zgryzienia, poleciałem z motyką na słońce. :P

• Positive 1