Sin member Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 (edytowane) Nie mam pomysłu na lepszy tytuł, jak ktoś ma lepszy to śmiało pisać. Na tym forum jest trochę osób które mają już grubo po kilkadziesiąt lat i mieli rodziców, wujków, dziadków którzy żyli w tamtych czasach, pomyślałem że może będziecie chętni opowiedzieć historie które usłyszeliście od waszych rodzin, znajomych itp, co na własne oczy widzieli i czego na własnej skórze doświadczyli, za czasów 2 wojny światowej. Mogą to być materiały, albo własne wpisy. Wielu ludzi nie ma pojęcia co naprawde wtedy się działo, oraz przez co ci ludzie przechodzili, lata mijają, pokolenie się zmienia, a wiedza i słuch o historiach tych ludzi zanika. Zaczne ja, krótkim filmem na który się natknąłem: Spoiler Mama mówi tak #shorts.mp4 Edytowane 9 Listopada 2023 przez Sin member Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Rejon Garwolina, 1942 - 1943, Bataliony Chłopskie. 1/Ktoś donosił na gestapo, tym ktosiem okazał się ksiądz. Kościół nigdy w tej okolicy juz nie odzyskał dawnej pozycji, nikt nie wierzy tej instytucji i jej pracownikom. 2/ Wtorek wieczór, oddział przyjął pod dach/ziemianki rodziny żydowskie, czwartek wieczór żydzi uciekaja z miejsca rozłożenia oddziału. Piątek około 4:00 trwa obława niemiecka i niemcy krzyczą o poddaniu sie do oczłonków oddziału waląc po pseudonimach. Wszystkiego sie dowiedzieli od żydów którym nie podobało sie życie w lesie i walka z okupantem. Po wojnie UB/SB ścigało zajadle (sporo trupów) członków oddziału bo znali prawdziwą naturę przedstawicieli w/w nacji. Zainteresowanych odsyłam w rejon Garwolina. p.s. w/w moi przodkowie - członkowie oddziału, opisana sytuacja jest wymieniona w książce - tylko raz wydanej i z ewzglądu na w/w wątki "niemile " widziane w świecie poprawionej polityczności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Ciekawy temat @Sin member. Choć mieszkam w Warszawie od urodzenia, to za dzieciaka w czasie wakacji jeździłem do babci. Województwo lubelskie, a dokładnie wieś Milanów. Dziadek mi opowiadał, że okolicach tej wsi w lesie partyzanci wysadzili pociąg. W akcji uczestniczyli żołnierze z AK. To miejsce zostało nawet upamiętnione, choć ciężko o zdjęcia. Udało mi się znaleźć jedno. Spoiler Wiele razy tam bywałem, bo jak trochę podrosłem, to mi się po prostu nudziło u babci, także często znajdowałem sobie jakieś zajęcia i jeździłem do lasu na grzyby, albo jagody i bywałem obok tego miejsca. Dodatkowo w Milanowie jest cmentarz choleryczny. Tak właściwie to nie cmentarz, a pozostałości po nim. Byłem tam z raz, to znalazłem stary, powalony krzyż i raczej niczego więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi