Agrael Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia Mija 38 lat od katastrofy w Czarnobylu. Fotografię znalazłem czytając ten artykuł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia Rano w tv gadali o rocznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaarMoo Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia Pamiętam ten dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia W wojsku wtedy byłem, potem rentgen, pigułki, zastrzyki, jakiś płyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignachinio Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia Jakie zastrzyki? Tak z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia Płyn to Lugola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia Ignachinio - nie wiem, nigdy z zasady nie wnikałem, dali, zyję, rogi mi na czole nie wyrosły, więc jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darrien Opublikowano 29 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia Po prawdzie jestem pokolenie grubo po Czarnobylu, ale z okazji rocznicy zacząłem dłubać "rimejk" pewnego starego opowiadania Pilipiuka, które uznał, że należy spalić. A leci to aktualnie tak.... Zdezelowany Ził-131 swe lata miał dawno za sobą. Niegdyś ciemnooliwkowy pojazd był chlubą jednostki wojskowej, a dziś straszy rdzą, starymi oponami i dawno nieoliwionymi mechanizmami. Siedzący na pace profesor Borys Iwaszkiewicz przeglądał swoje notatki. Szeroki uśmiech nie schodził ze zmęczonej pomarszczonej twarzy. Zgodnie z wyliczeniami serum powinno być udoskonalone do tego stopnia, że umysł zwierzęcia powinien w ciągu roku lub dwóch rozwinąć do rozmiarów człowieka, co miałoby umożliwić naukę mówienia, jeżeli eksperyment byłby pomyślny, wówczas Borys planował wdrażać edukację na poziomie wczesnoszkolnym. – To będzie kamień milowy w dotychczasowej pracy, byleby zwiadowca się nie pomylił! – mruczał raz za razem wypowiadając te słowa niczym mantrę. Parę dni temu dotarły do uszu Iwaszkiewicza informacje o stadzie koni Przewalskiego, które zauważono niedaleko rzeki Prypeć. Był wyraźnie ucieszony, od dawna nie widział w okolicy tych mądrych stworzeń, bał się, że będzie trzeba je sprowadzić z zaprzyjaźnionego Kazachstanu, a tu proszę ma je praktycznie „rzut beretem” od placówki wojskowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignachinio Opublikowano 30 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Tak z ciekawości słyszeliście o alternatywnym kombinacjach do powstania sarkofagu? Moim faworytem był pomysł budowy podziemnej groty i zawalenia elektrowni i zasypania tego. A Wy słyszeliście o innych takich cudach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 30 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia @Ignachinio Szczerze mówiąc, to czytałem różne artykuły tylko o sarkofagu. W jaki sposób powstawał itp. Ale o zawaleniu elektrowni nie słyszałem. Pamiętasz może, gdzie o tym czytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 30 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia W Latopisie opisującym okolice Czernobyla jest mowa o osadzie "pogańskiej"( więc z okresu przed X wiekiem tzw. n.e.) i starym cmentarzysku na które trafił w czasie polowania Jarosław I Mądry z rodu Rurykowiczów (coś jak nasze Piasty) (978 - 1054). Miejscowość zyskała prawa miejskie w 1193 roku. Jest teoria, że elektrownia powstała po drugiej stronie rzeki na terenie innego słowiańskiego cmentarza (ten rejon to tzw. Rus halicka, obok Rusi Białej i Czerwonej). Sarkofag - Rosatom: https://strana-rosatom.ru/2021/12/03/kak-sooruzhali-sarkofag-nad-avarijnym/ Nową kopułe wzniesiono w 2019 w miejscu starej, która juz groziła zawaleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignachinio Opublikowano 30 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Słyszałem o tym na kanale Zbrodnia i Kara gdzie typek opowiadał o Czarnobylu i mnie to zaintrygowało. Ten program przygotowywał z Napromieniowanymi wiec ludźmi którzy wiedzą o co biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi