404_error Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 (edytowane) Trochę już gram w Stalker Anomaly i irytuje mnie fakt że po wykonaniu questa ( np. zabicie jakiegoś stalkera lub mutanta ) muszę wracać do zleceniodawcy pomimo, że nie jest to quest typu ,, przynieś xyz".Wiem że istnieje mod , który oszczędza graczowi całego back-trackingu, a pieniądze dostaje się już w terenie , ktoś wie jak się nazywa ? Szukam też jakiegoś moda który upiększa bronie z podstawowej gry , bo BaS zamiast tego dodaje nowe bronie , zostawiając te oryginalne nietknięte. Czy jest jakiś dodatek który dotyczy również tych waniliowych pukawek? Edytowane 14 Maja 2024 przez 404_error Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 W 4 modach typu powrót do strefy - Возвращение в Зону - połączonych w 1 opcje jest tak, że masz misję, wykonujesz i kasa za misję wpływa na twoje PDA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcx Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 (edytowane) Broń ci się nie podoba 🤪 a konkretnie ? wstaw może kilka screenów co jest dla ciebie OK a co nie. Zobaczymy. Chodzi ci o same ikony , animację ??? ......oryginalne nietknięte to znaczy które ? ps. Jeśli chodzi o kasiorkę za wykonanie zadania to spróbuj może tego Autocomplete Tasks v2.1.4 Używasz MO2 ? nie będzie problemu z instalką.. Przetestuj i daj znać czy wszystko dobrze działa. Kasa powinna bez problemu wskakiwać ale co np. z adresami stashy/kryjówek ? albo ktoś zapłaci ci w prezencie artem i ............ No właśnie. ❔ Edytowane 14 Maja 2024 przez Marcx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 Najpiękniejsza to jest broń która działa, polecam serię AK, niezawodna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
404_error Opublikowano 15 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 (edytowane) @Marcx Po pierwsze , dzięki za moda, powinien działać, aczkolwiek jestem buntownikiem i nie używam mo , jeszcze go nie instalowałem . Co do broni, hmm wizualnie chodzi głównie o grafikę, jakość broni , ale także , że w porównaniu do BaS , te podstawowe wydają się mniejsze w skali , jakby za małe na ręce stalkera , kolejna rzecz , nie pasują do nich wszelkie dodatki z BaS , pomimo że nie jest to jakaś duża niewygoda, jednak gdzieś tam w duszy boli . Ps. Sc przyśle jutro , posiedzę , podeślę te najmniej lubiane @vidkunsen ♥️ ak ma chyba 76 lat a dalej cieszy oko Jeszcze jedno , chciałbym sobie upiększyć stalkera , ale taki Agressor Reshade zamula grę , np. spóźniony głos animacji , spadek klatek itp , czy są bardziej oszczedne reshady ? Edytowane 15 Maja 2024 przez 404_error 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 16 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2024 404_error - jest nawet wersja 136 z lat 20-tych XXI wieku, fajny i niezawodny jest AK 113 Mongoł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
404_error Opublikowano 17 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 @vidkunsenstary ale jary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcx Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 (edytowane) @404_error Upiększyć stalkera ........Agressor Reshade ? ⛔ ...... wyrzuć to ba******ie ✔️ Do Anomaly jest tyle innych modów które spowodują to czego oczekujesz , że daj spokój z reshade. Nie Używam ani do anomaly ani gammy ani efp. Polecam : 1. Enhanced Shaders 1.10 2. Screen Space Shaders 20.2. 3. Atmospherics Anomaly version. .........w tej właśnie kolejności na liście modów. Na początek Używasz oczywiście ModOrganizera2 ❔ ( pytałem już ale nie odpowiedziałeś ) W powiązaniu z tym pytaniem następne jest takie. Twój BaS ile waży ? spolszczony ? jaki ma priorytet na liście MO2 ? Używam ten mod i niczego mi nie psuje ani nie ogranicza. " ( nie pasują do nich wszelkie dodatki z BaS ) " Mod aktualizuje 100 różnych broni i dodatków w tym wszystkie aka-cze. Skalę też można skonfigurować jeśli jest taka potrzeba. ps. Oczywiście trzeba dodać przy okazji , że wszystkie "upiększenia " kosztują. Wymagają w miarę mocnego sprzętu 🤪 ...niestety. Tak to już jest. Edytowane 17 Maja 2024 przez Marcx PS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
404_error Opublikowano 19 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 (edytowane) @Marcx na Atmospherics wpadłem sam podczas poszukiwań i muszę przyznać ,że mnie zainteresował, pobrałem już , dzisiaj będę testować Jeżeli chodzi o MO2 to pisałem , tyle że małą czcionką, pardon W dniu 15.05.2024 o 16:45, 404_error napisał(a): jestem buntownikiem i nie używam mo , jeszcze go nie instalowałem Wszystkie mody przerzucam ręcznie do folderów gamedata itd , wymaga to trochę pracy , także chce zainstalować MO2 . Ile ważą moje pukawki hmm , nie sprawdzałem, ale pobierałem sam mod bez spolszczenia ( lubię z angielska) . Z tego co wiem w takiej formie waży ok. 3 GB . Takkk , zdecydowanie, upiększenia potrafią nieźle przypiec komputer , ale zawsze ma sie grill za darmo , więc mnie nie boli . ------------------------------------------------------------------- Zainstalowałem jeszcze pakiet modeli HD dla npc , a jeżeli chodzi o vaniliową broń to znalazłem : -Blindsides reanimation( +JSRS patch) -AWAR Więc jakoś sobie radzę 🙃 PS. Autocomplete task działa wyśmienicie, już mniej bolą mnie kolana , dzięki . Edytowane 19 Maja 2024 przez 404_error Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcx Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 (edytowane) @404_error " Wszystkie mody przerzucam ręcznie ....." tak, to sprawdza się świetnie jeśli masz ich 10 a każdy dodaje lub modyfikuje co innego Sam jest zwolennikiem takiego podejścia od lat. W ten sposób traktowałem choćby serię X3 od " X2 The Threat " po " X4: Kingdom End " gdzie było od 20 do 150 modów czy poszczególne Fallout'y . Przy okazji nie podobało mi się, że mody były 'eng' więc samodzielnie robiłem ' pol ' . Problem pojawia się kiedy modów jest 300 albo ponad 1200 jak w SKYRIM'ie . Nie jesteś w stanie ogarnąć tego ręcznie na piechotę, zajęło by to całe wieki. Jeśli jeszcze dodatkowo chciałbyś samodzielnie robić spolszczenia do modów a przynajmniej niektórych to ....MASAKRA jest, nie do zrealizowania. I tu pojawia się ModOrganizer , który daje duże możliwości. Jego główną cechą i zaletą jest to , że nie ingerujesz bezpośrednio w pliki zainstalowanej gry . Nie zastanawiasz się, gdzie które pliki wstawić ...zastąpić istniejące czy nie ( co potrafi wysypać grę ) itd. itd. Zawsze możesz odpolić grę z exe a nie z MO2 albo ...... zmienić paczkę modów do gry zmieniając profil. Najważniejszy w każdej zmodyfikowanej grze jest loadorder , który ustawiasz w kolumnie 'Priorytet' . Dlatego wspomniałem o kolejności na liście modów. Jeśli np. w tych trzech wymienionych , w każdym jest plik xxzz.script , każdy z nich o innej zawartości ......to który ma być tym czytanym finalnie przez grę ❔ ps. BaS nie rozpakowany to 2.84 GB po rozpakowaniu ponad 7GB . ( ten najnowszej wersji ) Z grillem trzeba uważać bo trzeba będzie na OSP. Edytowane 22 Maja 2024 przez Marcx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
404_error Opublikowano 22 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 @Marcx wiem doskonale o czym mówisz , bo widok "game crushed " itp to u mnie wręcz tapeta na kompie , ale ruszyłem dupsko , MO2 zainstalowany , i muszę przyznać to że...sprawia to wręcz przyjemność , i tak , oszczędza kupę czasu . Rozumiem o co chodzi z kolejnością modów , można ułożyć je tak żeby się nawzajem nie wyniszczały, na tym polega cała sztuka, ale i mała udręka. Zainstalowałem efp ( wreszcie nadeszły te czasy ) i mam też swój modpack, którego lubię sobie ulepszać, upiększać , a liczba modów do gry stale rośnie 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 404_error - najważniejszy w tym przypadku jest balans między modem, dodatkami i twoim kompem, u każdego może być inne ustawienie i dodatki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
404_error Opublikowano 23 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 @vidkunsen mi np. taki efp lekko zacina ( może to kwestia trawy ?) i szukam wyjścia , wyłączam niektóre mody graficzne , ale dalej chodzi lekko kwadratowo , jakieś rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 23 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 Ja zawsze daje trawe i jej gęstość na 0, słońce na 35 - 45%, pole widzenia na 80 - 100%, inne tez nisko i bez żadnych cieni, odbić, reflleksów, kropli deszczu na okularze maski itd/itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
404_error Opublikowano 26 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 @vidkunsen spadasz mi z nieba , najgorsze są chyba cienie i trawa (Czerwony las to zabójstwo dla kompa w takim przypadku) a reszta praktycznie nie ma takiego znaczenia (chyba że woda?). Kolejny problem , nie działają klawisze, tzn. oczywiście większość tak , ale zmiana trybu ognia już nie, a niby jest pod ,,b" doubleclickiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 @404_error a pod zerem nie zmienia się też trybu ognia jak w każdym stalkerze? Czy tam inny klawisz z klawiatury jaki sobie ustawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 broń - 0, 9, podlufowy - v lub b. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcx Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 (edytowane) @404_error Jeśli chodzi o przypisanie klawiszy. Za kłopoty odpowiada MCM zakładka " Przypisanie klawiszy MCM " Ustawienia, które poczynisz standardowo w ustawieniach gry , a zapisane są w user.ltx są za każdym odpaleniem gry resetowane przez MCM. Chodzi o priorytety i tak to niestety jest. Jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie tej opcji. Przycisk ' Unbind disabled wraps ' i raz na zawsze zlikwidujesz ten konflikt. Ramu chyba masz min.16 ? oraz wyłączone wszystkie apki w tle. Spoiler Ustawienia grafiki .... 'paliwo' żerne to oczywiście wszelakie cienie, shadery, tekstury etc. Na początek ..... ( ustawienia z trzema modami o których pisałem wyżej SSS , Atmospherics Anomaly EFP itd) Spoiler następnie... dalej szczególnie ważna dla wydajności sekcja ----> patrz anizotropy, wygładzanie krawędzi, SSAO + SMAA (średnie) , promienie słoneczne , teselacja jest z rodzaju must have .... ( wszystkie fotki z EFP 4.3.5 ) a tutaj to o czym pisałem na początku Edytowane 26 Maja 2024 przez Marcx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
404_error Opublikowano 27 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 @Marcx 😍😍😍 , niestety widzę problem już na drugim kroku , mianowicie masz opcje wybrania maksymalnych ustawień graficznych na 2560x1440 a ja tylko 1920x1080 , dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcx Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 (edytowane) 10 minut temu, 404_error napisał(a): @Marcx 😍😍😍 , niestety widzę problem ........................ 2560x1440 a ja tylko 1920x1080 , dlaczego ? Rozdzielność zależy od modelu/jakości monitora + możliwości karty graficznej. Pulpit do jakiej wartości możesz max. ustawić ? ...............to będzie twój max w grach. Jeśli masz laptopa to musiał by być super-hiper za bajońską kasę .....a i tak tyle nie wyciągnie. 🤪 Mój max. to 3620 x 2036 czyli 4K Edytowane 27 Maja 2024 przez Marcx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
404_error Opublikowano 28 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 @Marcx no jak mówiłem 1920x1080 to mój max , no tak , gram na laptopie ehhh.... Przynajmniej mogę grać gdzie chce 😁 (to raczej gorzka rekompensata) @tom3kb próbowałem , nie działa 😔 @Marcx dobra , może na początku pobiore spolszczenie , bo ja mam wszystko po angielsku i 100 % pewności nie mam że włączę to co trzeba Przy okazji , w Gammie jest chyba mod z głosem naszej postaci , szukałem tego moda , pobrałem ( nie wiem czy to ten , ale zdaje się że tak ) i kiedy próbuje go pobrać przez MO2, wyskakuje błąd że ten mod może nie działać z efp , jakieś pomysły? Kolejna rzecz , odkryłem Stalker desolation 😍 Ktoś z was może grał ? Co o tym myślicie ? Jeżeli chodzi o mnie ( mówiłem już że kocham dodatki do broni ?😍) to kwestia tego że da się fizycznie zobaczyć np . różnice w magazynkach , tworzyć nieskończone kombinacje z celownikami , laserami , dodawać nowe kolby itp to już wystarczy żeby się zakochać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 1920 x 1080 to na moim kompie (pc) bardzo optymalne ustawienia, wszystko widać i nie obciąża kart graficznej, polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi