FeRu Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Upgrade PC planowałem jeszcze na początku tego roku, ale na łbie było dużo innych spraw więc plan był by w Lipcu to ogarnąć, no ale i to mi nie wyszło z powodu śmierci taty....Mimo wszystko to opóźnienie wyszło na plus zwłaszcza z gównianą sytuacją Intela. Zastanawiałem się między I5/i7 13 Gen i mimo, że rozważałem Ryzena serię 7xxx to ceny AM5 i DDR5 skłaniały mnie raczej ku Intelowi, tym bardziej, że nieśmiertelny Sandy Bridge I7 2600K podkręcony na 4.8GHz działa jak złoto u mnie od 8 lat. Co prawda miałem wcześniej i procesory AMD i Intela jednak w ostatnich latach byłem bardziej po stronie niebieskich ze względu na wydajność i stabilność i niewielki pobór mocy....No ale jak widać z tego Intela nie zostało już nic 💩. Spoiler CPU: Ryzen 5800x3D (Prawdziwy gamingowy rozpi3rdalacz, bije w grach I7 12700k a nawet i9 12900k) pobierając 2x mniej prądu także nie trzeba go schładzać turbiną wodną i wystarczy niezłej jakości chłodzenie powietrzne, nawet taki CM Hyper 212 Evo, który schładza moją I7 od lat spokojnie sobie z tym potworkiem poradzi. Mobo: MSI B550A-Pro (jedna z najlepszych płyt b550, która zawstydza sekcją i ficzerami wiele droższych modeli x570) RAM: 32GB DDR4 3600MHz Kingston Fury Zestaw CPU+RAM+MOBO dorwałem za 1800PLN z gwarancją jeszcze (nowy w sklepie ok 2500PLN) GPU: wybór między RTX3080/3080Ti a RTX4070 lub RX7800 albo RX7900GRE (Bardziej jestem skłonny ku Nvidii bo posiadam kolejną legendary GTX1080, której do dziś gracze układają piesni i peany, jednak wydajność bez RT i cena oraz większa ilość VRAM jest po stronie Radeonów) Do tego oczywiście buda, Dobry zasilacz 650-750W 80+Gold, 2 dyski SSD, jakaś dzwiękówka Creative lub Asusa oraz Napęd DVD (mam chyba Z tysiąc płyt DVD wypalonych z grami, modami, filmami itd) I reszta osprzętu. Planowałem robić wymianę PC ale stwierdziłem, że na aktualnym kompie mam mnóstwo gier w tym retro nie działających dobrze na Win10 czy 11 i emu, jakies 2TB sampli i wtyczek do produkcji muzyki więc prościej będzie postawić obok drugiego kompa pod nowe gry. Spoiler Miejsca na biurku mam aż nad to bo i tak stoi tu 2 pc w tym jeden specjalnie zrobiony do retro gier na Win98/XP z P4 i R850XT (najmocniejszą grafą na AGP pod Win98). Środkowy monitor jest pod konsole i stare kompy (PSX,PS2,Xbox, NeoGeo,Amiga, Mega Drive, Nesa i Snesa itd) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FeRu Opublikowano 9 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września Nowy PC już prawie złożony i to bez żadnych wieśniacko-tęczowo-pedalskich RyGyBy wszędzie. Postawiłem na klasyczną i legancką tego czerń. Pozostaje mi najlepsze na koniec czyli dorwać kartę graficzną. Szukam między RTX3080Ti, RTX3090 a RTX4070. Za RTX3090 przemawia 24GB VRAM a używki cenowo wypadają bardzo podobnie do RTX3080Ti 12GB. Oczywiście za 4070 stoi nowsza technologia i mniejszy pobór prądu, ale ceny są o ok 500 Cebulionuf wyższe mimo bardzo zbliżonej wydajności względem serii 3080. Mówię tu o podstawowej wersji RTX4070 oczywiście bo wersje Super czy 4070Ti kosztują 500-1000Cebulek drożej za mniej więcej 5-10 FPS więcej. Buda Modecom Oberon Pro nową z bardzo małym ledwo widocznym wgnieceniem z górnego rogu dorwałem za 120Cebulek (cena sklepowa 280-300 Cebuli) Buda bardzo przestronna z tunelem na PSU i dyski i wszystkimi udogodnieniami nowych obudów z zatoką 5.25' na napęd DVD...No wręcz ideał Zasilacz dorwałem powystawowy Seasonic Focus GX 850W 80+Gold modularny za niecałe 3 stóweczki z kompletem kabli także mocy nie braknie 70A na linii 12V (Cena sklepowa ok 550 Cebulek) Dysk Nowy SSD M.2 1TB LExnara 620 (tańszy ale bardzo solidny i szybki dysk polecany przez praktycznie wszystkich) Dołożony bedzię też drugi SSD na SATA na dane (celuję w 2TB) Wybór chłodzenia do mojego R7 5800x3D był nietrudny bo padł na Deepcool AK620 dorwany za 2 stóweczki. Bardzo wydajne chłodzenie na poziomie równym Dark Rock Pro 4 czy Noctua DH15 za połowę kwoty. Dlaczego nie wybrałem AIO? Bo żywotność to 4 maks 5 lat i AIO jest do wywalenia, a tu wymieniasz wentylator za kilka dyszek jak padnie i działa dalej. Dodatkowo za AIO o wydajności tego chłodzenia trzeba zapłacić też minimum 2x więcej. Spoiler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi