h_stalk Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Witam na forum, nie znalazłem informacji o tegorocznej Nocy Muzeów, a będzie na czym oko zawiesić. Warszawski Dom Spotkań z Historią zaserwuje wieczór w klimacie STALKERa. Będą filmy, wykłady, literatura i oczywiście gra. Poniżej przedstawiam program z oficjalnej informacji prasowej. NOC STALKERÓW Noc Muzeów w DSH 14/15 maja 2011 Wystawa Ulica Entuzjastów, mistrzowski pokaz kultowej gry S.T.A.L.K.E.R, sety Dja Volodymyra oraz ćwiczenia z komparatystyki kulturowej miasta duchów Atomgradu i Zony to główne atrakcje jakie DSH przygotował dla Warszawiaków na Noc Muzeów. Na wszystkie wydarzenia wstęp wolny! „Stalker to bohater kultowej powieści braci Strugackich z Pikniku na skraju drogi. To także tytułowy bohater filmu Andriej Tarkowskiego, tajemniczy przewodnik oprowadzający ludzi po zamkniętej, ogrodzonej strefie, w której panują nadprzyrodzone moce. Po wybuchu elektrowni w Czarnobylu w 1986 roku stalkerami zaczęto nazywać ludzi, którzy przekroczyli granicę zony, obszaru wokół elektrowni, w poszukiwaniu anomalii i mutacji zwierząt, roślin i ludzi. Stalker jest zatem łącznikiem między światem żywym, a wymarłym, nauką i fikcją” – mówi organizator Ewelina Pękała z Domu Spotkań z Historią. Program NOCY STALKERÓW w DSH (Dom Spotkań z Historią, ul. Karowa 20, Warszawa). 11:00 – 01:00 Wystawa Ulica Entuzjastów Wystawa z okazji 25. rocznicy katastrofy w Czarnobylu poświęcona powstaniu, rozwoju i upadkowi miasta Prypeć, zbudowanego dla pracowników elektrowni czarnobylskiej. 16:00 – 19:00 Stalker, reż. Andriej Tarkowsky, ZSRR, 1979, 163’ Pokaz kultowego filmu science fiction na motywach powieści braci Strugackich Piknik na skraju drogi. Zapis podróży trzech bohaterów w głąb tajemniczej Zony. Zona jest autonomicznym bytem, nieustannie się transformującym i eliminującym intruzów... 19.00–01.00 Czarnobyl: science and fiction! Gościnne występy artystów i naukowców. 19:00 – 19:40 Dominika Oramus (Instytut Anglistyki UW) Fantaści na tropie zagłady nuklearnej – literatura science-fiction jako przepowiednia 20:00 – 20:30 Zuzanna Grębecka (Instytut Kultury Polskiej UW) Leci bomba leci, biegną za nią dzieci – atomowe lęki dzieci lat 80. XX wieku 20:45 – 21:25 Arkadiusz Podniesiński (fotograf, www.podniesinski.pl) Alone in the Zone – Czarnobyl 25 lat po 21:40 – 22:10 Anna Piłat (antropolog kulturowy) Industrialna wersja apokalipsy – jak mieszkańcy skażonej strefy interpretują katastrofę 22:30– 23:00 Marek Rabiński (Polskie Towarzystwo Nukleoniczne) Jak doszło do awarii? – energetyk jądrowy wyjaśnia 23:15– 23:55 Maciej Parowski („Nowa Fantastyka”) O- bi, o-ba. Koniec cywilizacji – atomowe lęki w filmach science-fiction 00:30 Niezależny Teatr Dawka Śmiertelna z Mysłowic Spektakl Reaktor 4 Sztuka nawiązuje do katastrofy w elektrowni atomowej w Czarnobylu. W spektaklu napiętnowano bezwzględne i bezmyślne podporządkowanie ludzi jednostce, co doprowadziło do katastrofy. źródło: www.dsh.waw.pl/pl/4_921 Oczywiście Wstęp Wolny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIDLER Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Jedzie ktoś? Bo ja się skusze 300km to dużo ale pojade:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dopyl Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Jedzie ktoś? Bo ja się skusze 300km to dużo ale pojade:) Ja mam chyba z dwa razy więcej <_< I nie mam czym dojechać niestety http://www.stalkerteam.pl/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korn06 Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 I jak ? Był ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Podobno wielka nuda <_< Na innym forum piszą . Swoją droga szkoda ze nikt tego nie nagrał ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi