kobal Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Mam dziwny problem.W warsztatowym laptopie Acer padł twardy dysk.Wysłałem bossa po nowy.Fabrycznie był załozony 80gb ,szef przywiózł mi 160 gb.Ładuję go do laptopa,wkładam płytę z windą , uruchamia się instalacja.wszystko idzie dobrze , instalator formatuje dysk, pyta czy zrobić partycję,ładuje pliki.Potem następuje automatyczny reset i instalka powinna przeskoczyć na pliki z twardziela.A tu zonk,uruchamia się ponownie instalator,a jak wyciągnę płytę mam wpis brak systemu.Boot oczywiście ustawiony na HDD.Zerknąłem do biosu i tu zdziwko bios nie widzi dysku twardego tylko w opcji security jest nr seryjny a tak ani śladu o pojemności ,nazwie po prostu nic.Więc ja się pytam, jakim cudem instalator windows widzi dysk a bios nie ??? I co ja mam teraz zrobić ? :@ dysk twardy samsung ATA dodam jeszcze że jak powtarzam instalkę to windows krzyczy że na dysku jest już system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Norma , stary laptop po prostu nie widzi tak dużego dysku ;/ Ostatnio męczyłem sie z takim problemem w terminalu . Ten Windows jest z SP3 ? Jak nie to musisz takowa płytkę sobie załatwić i powinno przejść dalej .Problemem jest źle utworzona partycja na dysku . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Czyli jak rozumiem jak puszczę instalkę SP3 to wszystko zagra? nie jest to problem że bios nie obsługuje większych dysków ? Instalowałem czystego , serwispacki mam osobno ale to nie będzie problem tylko że instalator mi pokazywał wszystko dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Pewny nie jestem na 100%. W sp3 są dodatkowe sterowniki i mi zawsze w takim wypadku instalacja przechodziła bez problemów , możesz też zainstalować sterowniki wybierając podczas ładownia instalacji tam na dole jest napisane ,,jeżeli chcesz załadować dodatkowe ...,, U mnie w biosie terminalu neoware ca10 jest wielka czerwona plama i tez sie z tym męczyłem kilka dni , nawet linux nie chciał się zainstalować. A włozyłem XPsp3 i przeszło ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Taa nie ma to jak winda :D Jutro spróbuję na SP3 i zobaczymy. Z dodatkowymi sterami będzie problem bo XP o ile pamiętam przyjmował je tylko z dyskietki , a laptop takowego archaizmu już nie posiada. Abo zaryzykuję 7 wgrać :) W każdym razie dzięki wielkie, jest jakieś światełko w tunelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 BIOS ma duże znaczenie(szczególnie w laptopach) ale jak XP nie da rady to pobierz Ubuntu Live cd i zobacz czy widzi. Możliwe ze BIOS z powodu rozmiaru nie potrafi wykryć MBR wtedy wchodzi w grę boot z pendriva(jak laptop ma taką opcję) lub płyty. Boot nie z dysku umożliwia GRUB choć o bootloader głównie Linux to świetnie bootuje Windowsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi