Кристофер (Kpuc) Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Szwajcaria nie poddaje się presji wielkich koncernów. Ściąganie muzyki i filmów - legalne! Twierdzą że tracą, a tak naprawdę zyskują. Rząd szwajcarski wydał oświadczenie, z którego wynika jasno, że nie będzie podejmować żadnych działań mających na celu wprowadzenie penalizacji pobierania muzyki oraz filmów do prywatnego użytku. Oznacza to, że w Szwajcarii ściągnięcie albumu muzycznego czy filmu, aby go sobie obejrzeć, ale nie wykorzystywać do celów komercyjnych, jest legalne. Władze Szwajcarii podjęły decyzję w oparciu o wnikliwe badania wpływu piractwa na rynek rozrywkowy. Z analiz wynika, że pobieranie muzyki i filmów jest znacznie mniej szkodliwe niż twierdzi branża filmowa i muzyczna, w postaci wielkich koncernów (np. wytwórni czy dystrybutorów). Okazuje się, że przykładowo użytkownicy LimeWire to jednocześnie najlepsi (najbardziej lojalni) klienci sklepu muzycznego Apple iTunes. Jednocześnie internauci korzystający z niedawno zamkniętego serwisu Kino.to, który za darmo udostępniał filmy i seriale, więcej wydawali na nie w sklepach niż inni miłośnicy filmów. Tak wynika z raportu Telepolis. Inne badania wykazały to, że użytkownicy sieci P2P (na przykład BitTorrent) zapewniają większe zarobki dostawcom usług internetowych. Szwajcarski rząd daje zatem więcej wiary niezależnym badaniom niż raportom i badaniom przedstawianym przez koncerny związane z branżą rozrywkową. Ich działania "antypirackie" najczęściej uderzają w tzw. uczciwych konsumentów. Tzw. dlatego, że jeśli twierdzenia koncernów odłożyć na bok, to pozostaje stwierdzenie, oparte na niezależnych od nich badaniach, że na tzw. piratach zarabiają i tak - i to nawet więcej niż na tych, którzy nie ściągają filmów czy muzyki. Źródło: WebProNews BRAWO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Juhuuuuuuuu! Brawa dla Szwajcarii! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aen Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Szwajcaria to taki luzacki kraj :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papaczos Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Szwajcaria to taki luzacki kraj Rozumiem, że to żart ? Bo ja jak byłem w Szwajcarii (tej uporządkowanej, nudnej, szarej Szwajcarii, gdzie nawet trawa równo rośnie na pagórkach), to jak przekroczyłem granicę z Austrią, miałem wrażenie, że już jestem w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi