Кристофер (Kpuc) Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Pamiętacie wykop sprzed kilku miesięcy na temat kar nakładanych za udostępnianie przy pomocy sieci BitTorrent jakiś tam plików z muzyką itp. Sam osobiście, kilka miesięcy temu dostałem wezwanie do zapłaty 700 zł kary za udostępnianie jakiegoś tam utworu muzycznego, o którym nawet nie słyszałem. Pod tamtymi wykopaliskami pisałem, zresztą nie tylko ja że nie ma się czym zbytnio przejmować, bo w sumie to w jaki sposób moga mi udowodnić coś czego nie robiłem (nie korzystałem z torrentów w ogóle)?! Sprawę olałem. Dzisiaj, ku mojemu zdziwieniu do moich drzwi zapukała policja z wydziału przestępstw gospodarczych z nakazem przeszukania domu, zabezpieczenia i zarekwirowania sprzętu komputerowego który mógł posłużyć do tego "niecnego" czynu, jakim było udostępnienie jakiegoś utworu disco polo, o którego istnieniu nie miałem zielonego pojęcia. W ten oto sposób zarekwirowano mi dwa kompy. Nie wiem co będzie dalej bo policjanci, którzy notabene byli bardzo mili i wytłumaczyli mi wszystko od "a" do "z", powiedzieli że takich nakazów zostało wydanych kilkanascie albo tez kilkadziesiąt tysięcy w całej Polsce i wszystko może potrwać kilka ładnych miesięcy. Przez te kilka miesięcy, dopóki prokuratura nie postanowi czy jest podstawa do postawienia zarzutów, moje komputery będą spoczywać w prokuraturze w celu ekspertyzy. Kompy będą nie tylko sparwdzane pod kątem tego czy faktycznie był udostępniany dany plik ale też pod kątem legalności oprogramowania itp. U wszystkich którzy dostali takie zawiadomienia ( skan zawiadomienia jest w jednym z moich komentarzy w wykopach powyżej ) pewnie zagości policja. Komputery nie mogą byc zarekwirowane jeżeli nie posiadaja dysku twardego. Dyski leżące luzem też są rekwirowane. Ja niestety swojego dysku nie zdążyłem wyjąć i tym samym pozbyłem się kompów na kilka miesięcy. Jutro jak tylko znajdę czas wrzucę skany żeby uwiarygodnić to co napisałem. Źródło: http://www.wykop.pl/ramka/1010273/kary-za-korzystanie-z-sieci-torrent-nie-sa-mrzonka/ I teraz pomyślcie że kupiliście nowiutki komputer, cud miód malinka, a teraz puka psiarnia i zabiera maszynę na kilka miesięcy, do tego masz na dysku coś czego nie możesz udowodnić legalności lub skopiowane od kumpla... Do tego każdy wie z jaka prędkością działają polskie służby, te kilka miesięcy może się przerodzić w kawał czasu i wasz komputer będzie już nie do użytku przy tak szybko rozwijającej się technologi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi