carlopapa Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Witam mam pytanie odnośnie Soli a mianowicie czy na win xp x64 sola chodzi szybciej?? Pytam ponieważ zmieniłem kompa mając 2GB ramu dokupiłem kość ramu 4GB lecz jeszcze czekam na nią, zainstalowałem na 3 partycji Xp 64 bitowego ponieważ xp 32 bity nie będzie widział 6GB ramu. Czy ktoś z userów forum gra w solę na XP 64 bity i czy Sola wykorzysta na tym systemie 6GB ramu??? Proszę o odpowiedzi. Jakby co to pamięć mam DDR3 Kingston HyperX 1700Mhz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 System 64 bit adresuje duże ilości RAM to jego zaleta w przeciwieństwie do 32 bit. W przypadku Soljanki nie jest ważne czy wykorzysta 5 czy 6 GB pamięci..ważne by wykonać optymalizację silnika gry i zmusić grę do korzystania z tych zasobów. Sam RAM bez optymalizacji nic nie pomoże..bo gra jako taka ma blokadę dla 2 GB RAM. W Warsztacie Modera jest kilka tematów można poczytać np...http://www.stalkerteam.pl/topic/3665-szybka-optymalizacja-silnika-gry/ Ciekawy temat również tutaj...http://www.stalkerte...z-pamiecia-ram/ // XP 64 bit nie był dobrym systemem i miał duże problemy ze sterownikami, ale jeżeli udało się je zdobyć i chodzi stabilnie to dlaczego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Wszystkie stery udało się ściągnąć był tylko problem z dźwiękiem na SB LIVE 5.1 ale pokombiniowałem ze sterami i jest ok. malakas czyli x64 lepszy niż x86?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Zawsze system 64 bit jest lepszy od 32 bit (x86)...dlatego kto ma przynajmniej 4 GB RAM powinien postawić właśnie 64 bit nie koniecznie XP, ale win 7/64 bit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Postawiłbym Win 7, ale u mnie przy instalacji i nie wiem dlaczego wywala z pozostałych partycji pliki startowe od Win xp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Postawiłbym Win 7, ale u mnie przy instalacji i nie wiem dlaczego wywala z pozostałych partycji pliki startowe od Win xp. A mógłbyś to zdanie napisać po polsku ? Bo nie obraź się, ale nie rozumiem, o co chodzi :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 XP 64 bit nie był dobrym systemem i miał duże problemy ze sterownikami, ale jeżeli udało się je zdobyć i chodzi stabilnie to dlaczego nie. Nie zgadzam się, ten system był i jest świetny, został olany i dlatego stał się że tak powiem legendą. Nie ma problemów z sterownikami, problemy są z sterownikami do peryferiów, bo ja wspomniałem system został olany. Postawiłbym Win 7, ale u mnie przy instalacji i nie wiem dlaczego wywala z pozostałych partycji pliki startowe od Win xp. Programem EysyBCD naprawisz boot-loader, na forum jest o nim temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Kpuc właśnie o sterownikach peryferiów mowa...i nie był świetny bo miał duże problemy z kompatybilnością. Porzucono prace nad nim, jednak jako prototyp dał podstawę dla kolejnych... . Miałem go kiedyś chwilowo i działał choć były problemy z dźwiękiem jak pamiętam i obsługą niektórych programów. Nie jest to oczywiście powód by go nie instalować, tylko ciężko o jakiekolwiek wsparcie. // Tak na marginesie powiem, że gdyby został ukończony i posiadł dostęp do dx11 to chętnie bym do niego wrócił. Win7 jakoś mi nie podchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 A mógłbyś to zdanie napisać po polsku ? Bo nie obraź się, ale nie rozumiem, o co chodzi :/ Chodzi o to że po instalacji win 7 znikają pliki systemowe win xp z partycji na których są zainstalowane, programy do edycji pliku boot w win 7 ten plik ma jakąś inną nazwę np. EysyBCD czy Vista boot manager nic nie pomagają wpis pojawi się w menu wyboru systemów, ale system się nie uruchamia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Po prostu zainstalowałeś siódemkę na XP-ka ot co, nadpisałeś lub skasowałeś pliki XP i tyle. Robisz wirtualna partycję lub zwykła i osobno instalujesz system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Po prostu zainstalowałeś siódemkę na XP-ka ot co, nadpisałeś lub skasowałeś pliki XP i tyle. Robisz wirtualna partycję lub zwykła i osobno instalujesz system. Nie mam 4 partycje na 3 mam OS-y na dwóch miałem xp-ki czyli d i e, a c sformatowałem i zainstalowałem na c siódemkę i to spowodowało że zniknęły mi pliki systemowe od dwóch xp-ków na partycjach d i e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi